Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

“Утром в украинской газете, вечером в московском куплете”: Олексія Коротаєва, фігуранта розслідувань, затримали в Москві… І відпустили!

“Утром в украинской газете, вечером в московском куплете”: Олексія Коротаєва, фігуранта розслідувань, затримали в Москві… І відпустили!

Блоги
Укрінформ
Приклад прояву цілого комплексу конфліктів, які існують всередині російських спецслужб

Зранку, 27 квітня 2023 року на Укрінформ вийшла публікація розслідування про потенційні зв’язки російських розвідок та учасників схем відмивання коштів і фінансового шахрайства в країнах Європи та ОАЕ.

Згодом, в російських телеграм-каналах, які, ймовірно, мають зв’язок з російськими спецслужбами, була оприлюднена інформація, що одного з фігурантів опублікованого розслідування затримали в Москві, після того як на станції метро “Кутузовська” його зафіксувала система розпізнавання облич російської поліції, яка оперує тисячами камер по всій російській столиці.

Після нетривалих роздумів всередині російських силових органів, було прийнято рішення надати цій інформації широкої публічності, для чого були використані найбільш популярні та відвідувані медіа - телеграм-канал “Baza”, сайт “Известия” та навіть пригожинський РІА ФАН.

Цікаво, що тексти повідомлень про Коротаєва були частково списані з тексту розслідування опублікованого на “Укрінформі”. І, загалом, інформація про затримання Коротаєва, яке відбулося 27 квітня, поширилася аж 1 травня. Моніторинги свідчать про більш ніж 200 згадувань у топових медіа Росії.

Водночас, в публікаціях стверджується, що “мільярдер Коротаєв” спустився в метро (адже російські мільярдери їздять в Москві виключно на метро), де спрацювала система розпізнавання облич, оскільки до російських правоохоронних органів був направлений запит від “Інтерполу”, ініційований правоохоронними органами Швейцарії, де ведеться кримінальна справа на Коротаєва за шахрайство та зловживання довірою.

Кілька медіа навіть направили відповідні запити на адресу Головного управління МВС міста Москви, щоб вияснити подробиці затримання. Адже, після перевірки документів (а може й дачі хабара).

Як повідомляють джерела російських “Известий” в правоохоронних органах, Коротаєва відпустили, мотивуючи це тим, що відповідно до міжнародних домовленостей російські правоохоронці передали до штаб-квартири Інтерполу інформацію, що місце розташування Коротаєва встановлено і зараз він перебуває в Москві, однак, оскільки у Росії його не переслідують, то і не затримували. Однак Швейцарія, як ініціатор розшуку Коротаєва, може направити запит російській стороні про видачу обвинуваченого. Для того, щоб здійснити процедуру видачі розшукуваного, факти, викладені у запиті державою, яка здійснює пошук, нібито, мають бути підсудними за російським законодавством. Однак, як виявилося, такого злочину як “Шахрайство”, на думку російських поліцейських, у російському кримінальному кодексі - немає.

Вся описана ситуація свідчить про те, що усе оприлюднене може бути брехнею, спрямованою на позиції батька Олексія Коротаєва, який займає високу позицію в СВР РФ та має доступ до серйозних бізнес-схем по всьому світі і знаходиться в контакті зі злочинними спільнотами. Зокрема, і з Сергієм Михайловим (“Михась”), представником “солнцевського” злочинного угрупування.

Очевидно, маніпулятивний медійний розголос затримання - це спосіб тиску на Коротаєвих для отримання преіеренцій у нескінченній боротьбі між російськими силовими органами. В даному разі, в процесі глибоко задіяне МВС РФ, яке діє або самостійно, або під контролем ФСБ.

Так чи інакше, вказана ситуація є проявом цілого комплексу конфліктів, які існують всередині російських спецслужб. Ми, зі свого боку, вболіватимемо за всі сторони одночасно.

Дмитро Золотухін

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-