Коли переставлять головне ліжко росії: дайджест пропаганди за 27 квітня 2023 року

Коли переставлять головне ліжко росії: дайджест пропаганди за 27 квітня 2023 року

Укрінформ
Через 15 місяців війни у шойгу відбулася чергова генеральська зміна, а так звану «евакуацію» українських дітей офіційно визнано геноцидом.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 27 квітня 2023 року .

  1. Чому путін регулярно змінює своїх «мізинцевих»
  2. московська видимість «передвиборчої гарячки»
  3. кремль вдався до шантажу населення ТОТ
  4. ПАРЄ назвала все своїм іменем

Чому путін регулярно змінює своїх «мізинцевих»

27 квітня низка «воєнкорівських» ресурсів повідомила, що знято з посад одразу кількох осіб з керівництва МО рф. Зокрема, заступника шойгу із тилу генерала Мізинцева. Також свою посаду втратив генерал Горшенін, який замість Мізинцева очолював Національний центр управління обороною.Крім того, подейкують, що змінено начальника Головного управління кадрів.

Раніше «воєнкори» повідомляли, що путін звільнив генералів Дворнікова, Журавльова та Мурадова, які безпосередньо відповідали за ведення війни з Україною.

Офіційного підтвердження (або спростування) з боку МО рф немає, але враховуючи звичну гібридність путінських «кадрових спецоперацій» – диму без вогню не буває. Про що це свідчить?

НАСПРАВДІ, тільки про одне: путін визнає, що програє. Генералів-переможців не знімають і не звільняють. 

Якщо протягом одного року в російській армії двічі змінюються головні: «тиловики», «кадровики» та керівники Національного центру управління обороною – не треба бути великим військовим аналітиком, щоб зрозуміти – саме так і виглядають розпач і паніка.

«Воєнкори», з одного боку, відчайдушно пояснюють ці рішення: «Після візиту путіна на захоплені території розлючені польові офіцери, які знають реальну обстановку, донесли до президента справжні проблеми. Намагатися зараз замилити нюанси, що стирчать колодою в оці та які так красиво розписують у щоденних доповідях нагору — буде просто злочином щодо простого солдата».

А з іншого визнають: «Це не єдина гучна відставка всередині силового блоку. Йде невчасне загострення боротьби».

Як не підстилав собі свою криваву «соломку» Мізинцев, це його не врятувало. Вирішити проблеми з тиловим забезпеченням, озброєнням та військовою технікою виявилося значно складніше, ніж знищити Маріуполь або погрожувати своїм підлеглим «всунути куди треба розбиту пляшку пива та звалити це на бомжів».

путін намагається закрити всі тилові, кадрові та інші «національно-оборонні» дірки черговим переставлянням генеральських ліжок.

Тим самим він демонструє типову поведінку диктаторів: розглядає фундаментальні проблеми власного керівництва виключно як результат персональних промахів керівників окремих напрямків.

Нескінченними змінами своїх «маріупольських м’ясників» «генералів армагеддонів» та решти «авакянців» путін просто відтягує час, коли справа дійде до головного ліжка росії – його.

московська видимість «передвиборчої гарячки»

Рік тому, 27 квітня 2022 року в Херсоні мав пройти так званий референдум щодо створення «ХерНР». У той час там тривали масові акції протесту. Пропагандист прилєпін описував це так: «Чоловік 150 вийшло. І це на місто з населенням 300 тисяч… Решта сидять, дивляться російські новини. Думають, як далі буде життя складатися. Нормально буде складатися». 

Нічого нормального для окупантів, як відомо, у Херсоні так і не склалося. Але 27 квітня в них так і залишилося все тією ж сакральною «електоральною» датою. В цей день вже цього року ватажок «ДНР» Пушилін заявив, що «має намір висунути свою кандидатуру на посаду керівника республіки на наступний термін».

НАСПРАВДІ, на 10 вересня призначені так звані «вибори» (в т.ч. «парламентські») в «нових регіонах росії». Але те, що це буде чергова фікція і масштабна фальсифікація, не приховують і в самій рф. Адже, за її законодавством, на територіях, де діє воєнний стан, вибори не проводяться.

ЦВК рф вже офіційно оголосила, що не публікуватиме інформацію про кількість виборців на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).

На виборах можуть голосувати лише люди з паспортом рф, оскільки відповідне право мають лише вони. Саме тому, окупанти продовжують насаджувати паспортизацію громадянам України, які опинилися на ТОТ. Наприклад, їх змушують перереєструвати транспортні засоби за російськими нормативними актами, для чого потрібно мати паспорти рф.

Особливо прискорилася видача російських паспортів на окупованій частині Донецької області. 

Але й там не все гладко. Тому на території «нових суб’єктів рф» Москва все ж розглядає можливість «голосування за паспортами України чи «Л/ДНР», або просто за місцевою пропискою».

До того ж на ТОТ терміново запроваджується автоматизована система «Вибори» (яку неодноразово звинувачували в фальсифікаціях і в самій росії). За повідомленням ЦВК рф, «вона була успішно апробована в вересні 2014 року в Севастополі та Криму».  

Тобто вся ця «передвиборча» гарячка має показати путіну видимість правильності курсу його «Єдиної росії». (Від якої, наприклад,  до «законодавчого органу Запорізької області» балотується Табачник – ексглава Адміністрації президента України часів Леоніда Кучми.

Найцікавіше, що в Москві навіть не замислюються над тим, що до 10 вересня через ЗСУ ця «видимість» може значно погіршитися. Історія з Херсоном так нічому Москву не навчила.

кремль вдався до шантажу населення ТОТ

Заради цієї видимості своєї «єдиної росії» (яка, нагадаємо, втекла з Херсона першою – вже за три місяці після проведення «референдуму») путін підписав 27 квітня указ, який санкціонує депортацію громадян України з ТОТ. 

Відповідно до нього, місцеві українці, які вирішили зберегти рідне, а не навязане громадянство, можуть перебувати там лише до 1 липня 2024 року. Після цього їх можуть депортувати.

НАСПРАВДІ, указ путіна щонайменше грубо порушує міжнародне гуманітарне право в тій його частині, яка стосується окупованих територій. Частина заходів, запроваджених указом, може складати і воєнний злочин.

У Римському статуті Міжнародного кримінального суду серед його ознак визначена «депортація або переміщення частини населення окупованої території в межах кордонів або за межі цієї частини окупованих територій».

Фактично путін вдався вже до шантажу простих людей, які опинилися на ТОТ і в силу різних причин змушені терпіти окупацію. Або приймаєте громадянство рф – з усіма відповідними наслідками, або вшивайтеся з рідних домівок. Час на роздуми – до липня наступного року – пішов.

Як це виглядає зараз і виглядатиме далі видно по окупованій частині Херсонської області, де загарбники, за повідомленням Центру національного спротиву, крім депортації, вже погрожують місцевому населенню не пускати через блокпости тих, хто має український паспорт.

Окремий пункт указу стосується тих, хто на думку Кремля створює загрозу національній безпеці рф. Жителів, які виступають за «насильницьку зміну основ конституційного ладу» в росії, фінансують терористичну та екстремістську діяльність або беруть участь у «несанкціонованих» акціях – депортуватимуть та заборонятимуть подальший в’їзд.

Тобто Москва буде проводити «зачистку» українців на ТОТ, які (згідно з указом) є потенційно нелояльними до неї. Адже, наприклад, просте перераховування чи отримання грошей може бути прирівняне до «фінансування тероризму». Спілкування з родичами, друзями, знайомими в Україні (або в інших куточках світу) – до «створення загрози національній безпеці рф», й тому подібне. Поле для таких «загроз нацбезпеці» у самій росії, завдяки змінам до Кримінального кодексу, дуже широке.

ПАРЄ назвала все своїм іменем

І наостанок про шалене «переймання» пропаганди долею дітей, яких нібито викрадають у «російських батьків на лінії бойового зіткнення».

У москві називають це «злочином проти людства, який чинить український неофашистський режим».

НАСПРАВДІ, що таке справжній злочин визначила ПАРЄ. 27 квітня вона ухвалила резолюцію з вимогою «забезпечити безпечне повернення українських дітей, припинити їхнє подальше вивезення на територію рф і притягнути до відповідальності всіх винних на всіх рівнях».

«Депортація українських дітей до росії та їхня «русифікація» демонструють ознаки геноциду», – зазначили в ПАРЄ. З початку війни це перший офіційний міжнародний документ, де дії росії кваліфіковані цим словом.

Пропаганда відреагувала, не добираючи слів, що свідчить про те, що це її дійсно зачепило. Адже резолюція ПАРЄ вітає рішення МКС про видачу ордера на арешт путіна та львової-бєлової.

У резолюції наголошується, що «практика незаконної депортації українців до рф з територій Донецької та Луганської областей» розпочалася ще до 24 лютого 2022 року, коли росіяни вивозили дітей із дитбудинків та дітей-інвалідів зі спеціалізованих установ.

Що ж, як бачимо, чим жорсткіші стають дії Європи, тим більше москва нервує. 

З цього приводу досить символічним стало затримання 27 квітня бізнес-коуча Блиновської, яка влаштовувала в росії «марафони виконання бажань». Адже після 15 місяців війни фактично жодного бажання путіна так і не виконано. Тільки видимість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-