Росфейк: у рази більше українців їде за кордон після заяви путіна про ядерну зброю у білорусі

Росфейк: у рази більше українців їде за кордон після заяви путіна про ядерну зброю у білорусі

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти вигадали заяви Держстату і Держприкордонслужби України та вирвали з контексту слова Арахамії

Телеграм-канал роспропаганди поширив інформацію, що ніби зросла кількість українців, які виїжджають з країни, після заяви президента рф путіна про розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Пропагандисти підкріплюють це твердження інтерв’ю голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії для Skynews, де він висловив думку про необхідність проведення додаткової мобілізації, а також ніби даними Держстату України, що у період з 26 по 29 березня у рази зріс попит на квитки на транспорт, що прямує до Польщі. Крім того, посилаючись на буцімто заяву речника Держприкордонслужби Андрія Демченка пропагандисти, написали, що зараз фіксується збільшення кількості громадян, які залишають Україну: ніби в період з 20 по 24 березня щодня Україну залишило близько 20-21 тис. осіб, а 25 березня ця кількість збільшилася до 40 тис. осіб й надалі зростає приблизно на 4-5 тис. щодня.

Така інформація – фейк.

По-перше, слова Давида Арахамії були вирвані з контексту. Насправді він заявив, що у разі передачі ядерної зброї росією білорусі, Україна зіштовхнеться з викликом, який на сьогодні розглядає як загрозу, а не реальність, утім, у разі відкриття другого фронту на кордоні з Білоруссю, постане необхідність створення додаткових бригад. Пізніше Давид Арахамія в ефірі національного телемарафону пояснив, що Україна готова до всіх загроз з боку ворога й будь-який сценарій теоретично можливий, а також додав, що мобілізація в нашій країні як тривала, так і триватиме надалі. Він пояснив, що мобілізація в Україні іде за чергою й позачергових дій немає. У випадку необхідності створення додаткових бригад, вона все одно триватиме у відповідному порядку.

По-друге, виявилося, що пропагандисти просто вигадали дані, на які спирались створюючи допис. Так, наприклад, на офіційному сайті Державної служби статистики відсутня будь-яка інформація щодо того, що з 26 по 29 березня в Україні в рази виріс попит на квитки на транспорт, що прямує до Польщі. Крім того, в пресслужбі Держстату спростували таку інформацію та запевнили, що Держстат не причетний до цих даних.

У коментарі Укрінформу свою причетність до заяви, яку використали росіяни, заперечив й речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. Він також додав, що й інформація, яка надана в дописі пропагандистами, не відповідає дійсності.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-