Міністр освіти та науки подав свою дисертацію на перевірку

Міністр освіти та науки подав свою дисертацію на перевірку

Укрінформ
Новий міністр освіти та науки Оксен Лісовий подав свою дисертацію на перевірку до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. У разі виявлення порушень академічної доброчесності пообіцяв відмовитися від ступеня кандидата наук.

Про це він написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Свою дисертацію подав на перевірку до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Не менше за інших чекаю на її результати. І, як уже казав, у разі виявлення будь-яких порушень нової культури академічної доброчесності, до формування якої від мене буде особлива увага, відмовлюся від наукового ступеня кандидата наук», - написав Лісовий, пообіцявши оприлюднити висновок НАЗЯВО.

Окрім того, міністр заявив, що вже подав уряду пропозиції щодо змін у нормативній базі, які дозволятимуть будь-якому громадянину, чиновнику, політику добровільно відмовитися від наукового ступеня і (відповідно) від усіх надбавок. Зекономлені кошти держава зможе спрямувати на користь розвитку науки, оборону чи відбудову.

За його словами, народні депутати вже готують внесення відповідних змін до законодавства щодо всього комплексу питань академічної доброчесності, та пообіцяв, що ці зміни матимуть підтримку МОН.

Також міністр озвучив пріоритети і ціннісні орієнтири Міністерства освіти та науки.

«Переконаний, що МОН має стати частиною стратегії оборони: у школах, у профтехах і вишах виховуємо свідомих громадян і майбутніх розробників технорішень для нашої перемоги та лідерів суспільної думки», - написав Лісовий.

Також серед пріоритетів, як додав міністр, створення цифрових екосистем для дітей, батьків, учителів та освітніх управлінців, адаптація до наслідків війни.

«Відновлюємо освітню інфраструктуру, створюємо механізми для ефективного онлайн-навчання, а там, де дозволяє безпекова ситуація, — повертаємося до офлайну», - написав Лісовий.

Також, за його словами, проведуть вимірювання освітніх втрат, розроблять систему їх надолуження, окрім цього МОН бачить серед пріоритетів ментальне здоров’я учасників освітнього процесу, перегляд системи оплати праці вчителів, переосмислення вищої педагогічної освіти, професійно-технічна освіта стане пріоритетом.

Також Міністерство освіти та науки створить міжнародну коаліцію, що співпрацює з донорами для відновлення освіти і науки.

Читайте також: Новий міністр освіти має намір направити свою дисертацію на експертизу - ЗМІ

Як повідомлялося, інформація про те, що у науковій роботі Лісового начебто міститься плагіат, була опублікована 20 березня 2023 року на сайті «Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях». В соціальних мережах серед освітян та науковців розпочалася дискусія з приводу того, чи може обіймати посаду міністра освіти та науки людина, яка не дотримується академічної доброчесності та яким чином плагіат, в тому числі в роботах держслужбовців, впливає на національну безпеку.

Також інформація про ймовірний плагіат у науковій роботі Лісового була опублікована на сторінці "Українського руху пацифістів", який відомий тим, що виступає за "мирне закінчення війни і права кожної людини на відмову від військової служби". Засновником організації є івано-франківський журналіст Руслан Коцаба, якого обвинувачують у державній зраді.

Верховна Рада призначила Оксена Лісового на посаду міністра освіти і науки України 21 березня. Він - кандидат філософських наук, доцент, заслужений працівник освіти України. З червня 2010 року керував Національним центром "Мала академія наук України". У 2012 році став лауреатом Державної премії України в галузі освіти.

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року добровольцем пішов на фронт у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади.

Напередодні Верховна Рада звільнила Сергія Шкарлета з посади міністра освіти та науки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-