«Гарматному м’ясу» заборонили скиглити: дайджест пропаганди за 14-15 березня

«Гарматному м’ясу» заборонили скиглити: дайджест пропаганди за 14-15 березня

Укрінформ
«Гарматному м’ясу» заборонили скиглити: дайджест пропаганди за 14-15 березня Європа звинувачує російську ПВК у намаганні створити чергову міграційну кризу.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди РФ за 14-15 березня.

  1. Мовчання «путінських ягнят» нічого не виправить
  2. Медійний кінець Пригожина у PornHub
  3. Міграційне вторгнення РФ до ЄС: від Лукашенка до «Вагнера»
  4. Чи є в України ресурс для контрнаступу?

Мовчання «путінських ягнят» нічого не виправить

Очільник ПВК «Вагнер» Пригожин повідомив, що його найманці, нібито, захопили населений пункт Залізнянське Донецької області. На момент останнього перепису населення у ньому проживали дві особи. Інших перемог у Росії наразі немає.

Саме тому в Росії зараз дуже популярний наратив «це солдати погані, а генерали добрі». Його ще на початку березня почала потроху просувати «воєнкорівська» та інші гілки Z-блогерів, які обслуговують МО РФ.

Судячи з усього, ідея прийшлася до вподоби й офіційним особам. 14 березня Кадиров (після зустрічі з Путіним), крім того, що похвалив МО РФ (хоча раніше стабільно критикував військове керівництво), висловився на цю ж тему в дусі «бійці, не треба скиглити, шукайте боєприпаси і припиняйте писати відеозвернення».

НАСПРАВДІ, це вже (навіть візуально) схоже на лозунг сталінських штрафбатів «зброю добудете в бою». Тому мобілізованих зрозуміти можна. Вони й воювати не збиралися, а тут взагалі треба це робити без боєприпасів. Нагадаємо, протягом останніх півтора місяця військовослужбовці з 20 (!) регіонів Росії записали відеоскарги про погану підготовку, відсутність спорядження та м’ясні штурми.

Далі – тільки гірше. За лютий російські війська захопили менше ніж 0,04% території України. І саме в цей період зафіксовано рекордне зростання російських втрат.

З 31 січня по 28 лютого РФ захопила близько 234 квадратні кілометри або 0,039% території України. Своєю чергою, група спостереження War Mapper повідомила, що в лютому Росія збільшила площу захоплених територій ще менше – лише на 85 квадратних км, що еквівалентно 0,01% української території.

Тому Кадиров, «воєнкори» та інші посадовці можуть і далі закликати російське «гарматне м’ясо» не скиглити. Або врешті-решт взагалі заборонити всілякі відеозвернення до Путіна та губернаторів. І застосовувати до прохачів кримінальні статті за «фейки та дискредитацію армії». 

Мовчання «путінських ягнят» вже нічого не виправить. Далі – дійсно тільки гірше.

Медійний кінець «Вагнера» у PornHub

Паралельно в Росії інформаційно добивають і головного «бахмутського полководця» Путіна – вождя найманців Пригожина. Усіма способами. Так, надвечір 15 березня з’явилося повідомлення, на перший погляд, з розряду звичайного «кримінального чтива»: «у Підмосков’ї затримали чоловіка з двома автоматами, він назвав себе бійцем ПВК «Вагнер».

НАСПРАВДІ, таких новин буде щоразу більше. У Пригожина все погано. І далі – все тільки гірше. Фактично піар ПВК «Вагнера» та його очільника зараз жевріє у декількох Telegram-каналах.

Сам Пригожин на публіці намагається стати «новим Жириновським» із висловлюванням на кшталт «буду наступного року балотуватися на пост президента України» і погрозами створити нову політичну силу. Тільки цим він ще й цікавий. Але від серйозної медійної підтримки його вже відімкнено.

–        Кількість відвідувань його  основного сайту для вербування «Wagner2022» у лютому обвалилася на 77% – з 35 000 до 8000 осіб на місяць (дані Similarweb).

–        Для порівняння: півроку тому кількість відвідувань ресурсу ПВК складала близько 350 000 осіб за місяць і трималася за рахунок запущених рекламних кампаній на банерах у великих містах та соцмережі VK.

–        Доступ на телебачення та радіо для Пригожина закрили через конфлікт із МО РФ, що автоматично позбавило його доступу до вербування ув’язнених.

–        Десяток провідних російських рекламних агентств, за словами самого Пригожина, «зморщили носики» та відмовилися від співпраці з «Вагнером».

–        Остаточний медійний кінець Пригожина, здається, був зафіксований 15 березня, коли реклама ПВК «Вагнер» з’явилася на PornHub.

За спостереженням аналітиків, падіння інтересу до рекрутингу у «Вагнер» було ще з осені та збіглося з путінською мобілізацією, серією катастрофічних поразок у Херсоні та Харківській області й нинішньою «м’ясорубкою» під Бахмутом.

Міграційне вторгнення РФ до ЄС: від Лукашенка до «Вагнера»

Прізвище Пригожина спливло також з іншої нагоди. 26 лютого неподалік італійського міста Кротоне затонуло судно, на борту якого перебувало близько 200 мігрантів. Італійський уряд заявив про причетність найманців «Вагнера» до трагедії. У заяві йшлося про «помсту країні за підтримку України».

«Атлантичний альянс стає сильнішим, якщо він також бере на себе і проблеми, що постають внаслідок колективного вибору. Але він ризикує розвалитися, якщо країни, які стикаються з найбільшою загрозою через різні види помсти, залишаються наодинці», — пояснив міністр оборони Італії Гвідо Крозетто.

На його думку, «експоненційне зростання міграції з Африки є гібридною стратегією ПВК «Вагнер», яка використовує свою значну вагу в деяких африканських країнах». Голова МЗС Італії Антоніо Таяні також підтвердив, що мігранти прибувають із підконтрольних найманцям районів. 

Для розуміння чергової проблеми, яка насувається на Європу: цьогоріч до Італії вже прибуло близько 20 тисяч мігрантів. За аналогічний період минулого року — лише близько 6 тисяч.

НАСПРАВДІ, спроби мігрантів незаконно перетнути кордони Європи давно є частиною гібридної стратегії Москви. Мета зрозуміла – ініціювати гуманітарну кризу всередині ЄС. Для цього Кремль використовує не лише «вагнерівські» африканські активи, а й білоруські.

Це зараз вартові білоруського кордону через манекена «Валєру» вдають з себе ображених грубістю українських прикордонників. Хоча ще півтора року тому, в останні місяці перед вторгненням до України, білоруський кордон став воротами кремлівської спецоперації з іншого вторгнення – міграційного. До ЄС.

Самопроголошений президент Білорусі Лукашенко тоді заявляв, що у ситуації на кордоні, мовляв, винні самі країни Заходу, через дії яких люди тікають від війни у себе на батьківщині. Фактично не приховувалося, що такі дії Мінська є помстою за санкції ЄС проти Білорусі, запроваджені через узурпацію влади та масштабні репресії 2020 року.

Тоді прикордонники Польщі публікували відеозаписи, на яких білоруські «колеги»:

  • координували мігрантів;
  • стежили за ними і не пропускали їх у глиб білоруської території;
  • вели їх вздовж кордону;
  • залякували мігрантів, зокрема, пострілами у їхній бік.
  • у деяких білоруських прикордонників помітили інструмент для різання прикордонних металевих загороджень.
  • мігранти кидали каміння у польських прикордонників. Білоруська влада привозила їм щебінь на вантажівках.
  • білоруські силовики роздавали мігрантам газ у балончиках. Польських прикордонників сліпили лазерними указками та стробоскопами, намагалися автомобілем зруйнувати прикордонну огорожу

«Цей напад, який здійснює Лукашенко, має свого організатора в Москві, ним є Путін», – заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на екстреному засіданні польського парламенту 9 листопада.

«За нашими розвідданими, вже 15 тисяч біженців перебувають на території Білорусі. Щобільше, зараз розгортається кампанія для того, щоб їх було якнайбільше, аби тиснути безпосередньо на Євросоюз», — заявив 11 листопада 2021 року секретар РНБО Олексій Данілов.

За даними МЗС Польщі, на польсько-білоруському кордоні зібралися 4-5 тисяч осіб, тоді як через білоруські туристичні агенції до країни прибули літаками 15-20 тисяч мігрантів. «Це штучна криза, яку підготували Путін спільно з Лукашенком для Євросоюзу», — заявив Данілов.

Як бачимо, гібридні методи Москви щодо міграційного вторгнення до ЄС не змінюються. Просто тепер «театром воєнних дій» став не білоруський кордон, а Середземне море.

Чи є в України ресурс для контрнаступу?

І наостанок про нашумілу статтю в The Washington Post, лейтмотив якої зводився до того, що у ЗСУ може не вистачити сил для масштабного наступу на російських окупантів. В статті наводиться багато думок, як від офіційних осіб, так і від неназваних.

НАСПРАВДІ, відомий військовий аналітик Олександр Коваленко на питання: «Чи є в України ресурс для контрнаступу?» – констатує наступне.

В Україні є кілька зон, скупчень військ і це:

  • зона бойових дій
  • зона сковування ресурсу
  • тилова зона
  • тренувальна зона

Зона бойових дій  –  зрозуміло.

Зони сковування ресурсу – їх три – де розміщені українські підрозділи для запобігання ймовірному вторгненню (Північний плацдарм – кордон з Білоруссю, північний схід – Чернігівська, Сумська та Харківська області, що межують з РФ та південно-західна зона – Одеська область, що межує з Придністров’ям). У кожній із них є професійний, боєздатний ресурс.

Тилова зона – де відбувається комплектування, формування, злагодження підрозділів та інші процеси.

Тренувальна зона – це безліч країн, де українські військові проходять підготовку за західними стандартами.

 «Одні захищаються, інші готуються», — сказав командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Олександр Сирський, пояснючи ситуацію. Ось лише декілька цифр з офіційних джерел щодо цієї підготовки:

–   2023 році у Великій Британії пройдуть навчання ще 20 тисяч українських військових. Попередню програму було розраховано на підготовку 10 тисяч.

–   У листопаді ЄС офіційно запустив місію з навчання 15 тисяч військовослужбовців ЗСУ у рамках програми «EUMAM Україна».

–   Загалом, згідно з даними Генштабу ЗСУ, упродовж минулого року за кордоном вже пройшли навчання понад 20 тисяч українських військовослужбовців.

То ж, як казали та закликали один одного українці з початку війни: «Зберігаємо спокій і віримо в ЗСУ». Жодних підстав думати інакше зараз, на другому її році, немає. Удар ворога Україна вже витримала. Залишилося нанести свій.  

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-