путін уже програв Китаю – Клімкін

путін уже програв Китаю – Клімкін

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що швидка підтримка президентом Казахстану і самопроголошеним президентом білорусі китайського мирного плану свідчить про публічне приниження путіна в очах світу і його програш Китаю.

Таку думку дипломат висловив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Клімкін привернув увагу до того, що Касим-Жомарт Токаєв підтримав китайський «мирний план» буквально наступного дня після оприлюднення, а олександр лукашенко «почекав до поїздки в Пекін».

«Вони, звісно, старі хитруни і знають, що роблять: грають у балансування росії. Але реальне значення цих заяв набагато більше. Казахстан та білорусь для кремля не будь-хто, а члени ЄврАзЕС та ОДКБ, тобто на папері найближчі союзники: економічно та безпеково. Пряма і беззастережна підтримка китайського плану - це кінець зони домінуючого геополітичного впливу рф», - вважає ексміністр.

У цьому контексті він зауважив, що путін вклав шалені зусилля та ресурси у побудову структур, які мали б відновити геополітичний вплив росії на просторі колишнього срср.

«Тепер Китай - це головний гравець на євразійському просторі… путін хотів повернути срср у новому варіанті і так увійти в історію. Він завершує тим, що його начебто найближчі союзники публічно підтримують китайський план і купують собі прихильність Китаю. В очах всього світу це очевидне приниження - Китаю путін вже програв», - переконаний Клімкін.

Як повідомлялося, МЗС Китаю у роковини нападу росії на Україну опублікувало свою “позицію щодо політичного врегулювання української кризи”. Документ складається з 12 пунктів.

Президент Володимир Зеленський на пресконференції «Лютий. Рік незламності» заявив, що не всі пункти із запропонованого Китаєм мирного плану йому до вподоби, але з деякими «можна попрацювати».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-