Не російська весна 2023 року: дайджест пропаганди за 1 березня

Не російська весна 2023 року: дайджест пропаганди за 1 березня

Укрінформ
Війна за «русский мир» перетворилась на криваву бійню носіїв російської мови. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди рф за 1 березня.

  1. москва готує нових «російськомовних українців»
  2. путін залишив слова, яким «аналоговнет»
  3. Носіїв «великої і могутньої» просто знищують
  4. Нова «новомова» для мешканців рф

Москва готує нових «російськомовних українців»

Про плани створити підручник з української мови для окупованих територій повідомив ще влітку 2022 року міністр освіти рф Сергій Кравцов. За його словами, «учням за рішенням батьків та педагогів надаватиметься можливість і надалі вчити українську мову як рідну».

Тоді він стверджував, що «готується підручник класичної української мови» і обіцяв, що в школах Харківщини та Запоріжжя також вивчатимуть українську мову.

НАСПРАВДІ, українську мову в Запоріжжі та на Харківщині вивчатимуть як завжди. І не з ласки Кравцова, а з усім відомих причин, пов’язаних з Силами оборони України.  

Але справа в іншому. Український уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь ще тоді припускав, що «російський підручник з «класичної української мови»  буде таким, як і підручник української мови в радянські часи. Де не було української мови, а була російська термінологія з деякими вкрапленнями відцензурованих українських текстів та вправ, які будуть максимально зближувати російську та українську мови. Це проміжна ланка знищення української мови на окупованих територіях».

Прогноз виправдався. На окупованих територіях викладатимуть українську мову за спеціальним підручником — щоб формувати у дітей традиційні російські цінності. Про це 1 березня повідомило видання «Можемо пояснити».

Підручник призначений для учнів 5-9 класів. І не всіх, а тільки для тих, хто вирішить продовжувати навчання саме українською мовою.

Згідно з технічним завданням, майбутній підручник української мови має «формувати в учнів традиційні російські цінності, що відображають самобутній духовний, історичний і культурний розвиток багатонаціонального народу Росії». Ілюстрований матеріал на 90% складатиметься з російського контенту.

Іншого годі й було очікувати. Адже прикладів тотального знищення росіянами всього українського за багато віків вдосталь.

Тарас Кремінь вважає, що «російськомовні» – це один з наративів московської пропаганди, який вона використовує десятиліттями для внутрішнього розколу української нації. 

Цей наратив не спрацював зі «старими» російськомовними українцями. І ось тепер Москва готує нових. Але за старими радянськими лекалами. Вже не вийде.

путін залишив слова, яким «аналоговнет»

А тим часом в самій росії путін підписав закон про захист російської мови і заборону використання в ній іноземних слів у тих випадках, коли мова використовується як державна. Винятки становлять лише ті слова, яким у російській мові «аналоговнет».

Нагадаємо, це трапилося після того, як спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко заявила, що «треба негайно з російської мови прибрати всі «трабли», «воркшопи» та «селфі». Тим самим перейнявши мовний досвід Муссоліні.

НАСПРАВДІ, бажання вчити та розмовляти російською у всьому світі падає шаленими темпами. Максимальним воно було в 1990 році (312 млн), але з того часу скоротилося на 27% до 222 млн. Серед світових мов російська була на 6-му місці. Зараз на 10-му. А до 2050 року кількість носіїв «великого та могутнього» за прогнозами скоротиться ще на 92 млн.

Цьому є декілька причин, але головна – російська стала мовою вже не локального, а світового зла. Саме тому вона тепер вважається токсичною. Цивілізаційне змагання Росія програє з розгромним рахунком вже навіть на пострадянському просторі. Через це невпинно скорочується й кількість вже навіть не російськомовних українців, а молдаван, таджиків, казахів, узбеків, киргизів, туркменів, грузинів, вірмен, азербайджанців. В обіймах «великої та могутньої» й досі залишаються хіба що білоруси. Але лише за однієї усім відомої причини, яка зараз перебуває з візитом в Китаї.

Носіїв «великої та могутньої» просто знищують

Або путін й досі вірить в сакральну силу «Z», або просто його «валдай головного мозку» остаточно роз’їв залишки навіть не здорового глузду, а простого філологічного смаку. Адже факт залишається фактом: літері «Z» у війні за «русский мир» так само «аналоговнет».

Навіть, «воєнкори» не розуміють у чому проблема. Адже «цілі поставлені, Zавдання – Zрозумілі, Zа нами правда, працюємо, браття!». А ніхто не хоче.

НАСПРАВДІ, воно дійсно не працює. Бо страшно. Усі все знають і розуміють. Окопна правда не бреше як путінська. «60 днів — стільки, в середньому, російські солдати брали участь у війні до того, як перестали виходити на зв’язок», — йдеться в дослідженні видання «Новая газета. Европа», яка проаналізувала 10 тисяч публікацій про зниклих безвісти.

Тобто, фактично, окупанти гинуть за два місяці після приїзду в Україну. Адже іншого пояснення, чому вони після цього не виходять на зв’язок з рідними і близькими, немає.

В іншому дослідженні – Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) йдеться про те, що за рік війни в Україні загинуло 60-70 тисяч окупантів. Це перевищує сумарні втрати в усіх збройних конфліктах, у яких брали участь радянська та російська армії з 1945 року.

Загальні втрати рф з пораненими та зниклими безвісти можуть досягати, за оцінкою CSIS, від 200 до 250 тисяч осіб. Ці підрахунки включають як військових, так і представників спецслужб, найманців ПВК «вагнер» та бойовиків так званої «народної міліції» самопроголошених «ЛДНР».

Найбільше після завершення Другої світової війни російських військових загинуло в Афганістані (14-16 тисяч), Чечні (12-25 тисяч), а також до повномасштабного вторгнення в Україну під час боїв на Донбасі (6-7 тисяч).

Швидкість нинішніх втрат в Україні значно перевищує темпи в попередніх конфліктах. Так, у Чечні російські сили втрачали в середньому від 95 до 185 осіб на місяць, в Афганістані — від 130 до 145. В Україні, з 24 лютого минулого року, гинуть від 5 до 5,8 тисячі військових на місяць.

Це дійсно Zнищення власного народу – носіїв тієї самої російської мови, про збереження якої так піклуються в москві.

Нова «новомова» для мешканців рф

З огляду на московські мовні страждання і в контексті останньої атаки НЛО (невстановлених літальних об’єктів) невідомого походження, офіційні росЗМІ продовжують видавати цю ще рік тому неймовірну, а зараз вже досить рутинну історію за «все під контролем». Так, у Туапсе, наприклад, трапилося лише «займання», тому «приводу для хвилювання немає».

НАСПРАВДІ, радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк, коментуючи звинувачення на адресу Києва, заявив, що «Україна не завдає ударів по території рф, а веде оборонну війну з метою деокупації всіх своїх територій». А щодо атаки дронів по рф, Подоляк зазначив: «у росії наростають процеси паніки та розпаду, проявом яких є збільшення внутрішніх атак невстановлених літальних об’єктів на об’єкти інфраструктури».

На підтвердження слів Подоляка сам путін під впливом панічної атаки заявив на колегії ФСБ росії: «Йдуть спроби активізувати в росії всю цю мерзоту, яка використовує сепаратизм та ксенофобію, цьому необхідно протистояти».

Тим самим, підтвердивши давню історичну аксіому: після невдач на зовнішньому фронті негайно запускається терор на внутрішньому. Це абсолютно природно для будь-якого антинародного режиму. Адже йому треба якось зберегтися. 

А для пересічних росіян пропагандою, мабуть, потроху готується вже нова «новомова»:

  • –        БПЛА – це «НЛО» (невстановлений літальний об’єкт);
  • –        Західні танки – це «бронетехніка з невідомою реєстрацією»;
  • –        Відсутність зв’язку – це «тренування з переходу до альтернативних засобів комунікації»;
  • –        Повітряна тривога – це «навчання з цивільної оборони»;
  • –        Відсутність електрики – це «курси з виживання в екстремальних умовах»;
  • –        Ударна хвиля – це «неконтрольований потік повітряних мас» й т.д.
  • Ті, хто проти нової «новомови», автоматично будуть визнаватися «мерзотою та сепаратистами», що хочуть зсередини «розказувати росію». 

Ну, а ті, хто у 2014-му повірив у «війну з українськими нацистами», повірять і в «НЛО над Туапсе» в уже не російській весні 2023 року.  

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-