росії не вдасться сховати кінці в Каховському водосховищі: дайджест пропаганди за 10-12 лютого

росії не вдасться сховати кінці в Каховському водосховищі: дайджест пропаганди за 10-12 лютого

Укрінформ
У московському медійному полі чергові «зради», а у фінансовому – «дірки» вже починають кровоточити.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди рф за 10-12 лютого.

  1. путін відзначає «героїзм» своїх розгромлених морпіхів
  2. «Комсомольські правди» стануть «Völkischer Beobachter»
  3. Разом із геноцидом росія в Україні займається екоцидом
  4. Удар «швейцарським ножем» по фінансовій системі рф

путін відзначає «героїзм» своїх розгромлених морпіхів

Чутки про те, що путіну в доповідях надають недостовірні дані про перебіг бойових дій на Донбасі підтвердилися. І зробили це не британська розвідка, не українські або світові ЗМІ, а його власні так звані воєнкори. В той час, як президент рф нахвалював роботу морської піхоти Тихоокеанського та Північного флотів, реальність виявилася дещо іншою.

НАСПРАВДІ, 10 лютого стало відомо, що в районі міста Вугледар було розгромлено російську колону з більш ніж 30 танками, БМП та МТ-ЛБ. Це одна з найбільших відомих разових танкових втрат російської армії у війні в Україні.

Під обстріл потрапила 155 бригада морської піхоти Тихоокеанського флоту. Мінімум 31 бойова машина – пошкоджена й залишена. З них, за різними даними, від 13 до 15 танків (у тому числі Т-72Б3 та Т-80БВМ), 12 БМП-1 та БМП-2, а також дві МТ-ЛБ,  – констатує проєкт Ukraine Weapons Tracker«Замість використання своїх ракет для підтримки військ на землі, росія обстрілює мирних жителів за сотні кілометрів від лінії фронту», — пише OSINT дослідник Кайл Глен, коментуючи ці дані.

Все це викликало чергову хвилю «зради» в Z-пабліках. Telegram-канал GREY ZONE: «Це відео демонструє чергову кризу в командуванні військами та управлінні боєм на рівні штабів… Кадри говорять самі за себе. Як мінімум нараховано 30 одиниць втраченої техніки. Бігаючі палаючі танкісти – це втілені в життя кадри з фільму «Чистилище» про війну в Чечні, де БМП давлять своїх бійців…».

(А про це Центр стратегічних комунікацій попереджав ще за 10 днів до початку масштабного вторгнення).

Telegram-канал «Старше Едды»«За їзду колонами та стояння купою нас карали не раз і не два. Була переправа в Ізюмі та штурм Кам’янки, була Білогорівка. Зараз мені здавалося, що всі вже навчилися, але виявляється я помилявся».

Ігор Стрєлков (Гіркін)«Таке враження, що повз наших генералів проїхали всі події минулого року…Не прикрите з повітря і висування силами РЕБ танкових і моторизованих колон – вузькими дорогами вздовж рідких лісосмуг ідеально рівною місцевістю (оскільки на всі боки — мінні поля) закінчилося розгромом».

Міноборони рф жодного слова про це, звісно, не видало. Тому захват путіна «героїзмом морпіхів» зрозуміти можна. Як і те, чому сказати йому правду – страшно. 

«Комсомольські правди» стануть «Völkischer Beobachter»

Паралельно з цією Telegram-зрадою, розпочалася ще одна – в офіційних ЗМІ. Цього разу в центрі уваги опинилося улюблене (як він сам сказав) видання путіна – «Комсомольська правда».

Редактор її новинної стрічки на прізвище Романенко (який вже звільнився, але мав доступ до сайту), опублікував 19 антивоєнних новин і три статті з критикою російської влади. Так, усі вони були видалені із сайту протягом 8-10 хвилин, але в архівах все збереглося.

НАСПРАВДІ, це вже не перший випадок інформаційних диверсій за останній рік в російській офіційний «журналістиці».

Згадаємо інцидент з Lenta.ru, коли 9 травня це видання замінило звичні пропагандистські новини на правдиві. Його журналісти Єгор Поляков і Олександра Мірошникова, ще до появи можливих офіційних відмовок з розряду «атака хакерів», одразу заявили, що «це наше свідоме рішення. Головний мотив – совість».

Чергова серйозна «диверсія» в офіційному виданні спонукатиме режим до більш активного застосування репресивного батога. А якщо зважати на те, що z-пропаганда тримається на «соловйових», то не здивуємось, якщо скоро всі росЗМІ стануть одним тотальним Völkischer Beobachter.  

Разом із геноцидом росія в Україні займається екоцидом

Не маючи переконливих успіхів на полі бою, окупанти, крім улюбленої геноцидної тактики ракетних обстрілів мирного населення, вдалися й до екоцидної – проти української природи.

Національне громадське радіо США (NPR) 10 лютого повідомило, що росія осушує велике Каховське водосховище, чим ставить під загрозу постачання питної води, сільськогосподарське виробництво та безпеку найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції.

За супутниковими даними, рівень води у водосховищі впав до найнижчої позначки за останні три десятиліття.

НАСПРАВДІ, це черговий вимір тотальної війни, яку веде росія в Україні. Цього разу екологічний. Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук наголошує, що загарбники свідомо і цілеспрямовано здійснюють екоцид. росіяни не можуть втримати захоплені території, тому, хочуть після себе залишити пусту, непридатну для життя землю.

Військова агресія росії взагалі не залишила неушкодженим жоден компонент українського довкілля: повітря, вода, ґрунти, тваринний та рослинний світи. Також постраждали об’єкти інженерної інфраструктури, що сприяють його збереженню.

Нагадаємо, з березня минулого року Офіс Генерального прокурора та СБУ розпочали розслідування за фактом вчинення росією екоциду та терористичного акту на території України. Слідство вважає, що російські окупаційні війська створюють загрози екологічної катастрофи не тільки в Україні, а й у Європі.

Усього за рік війни:

–        постраждали 20% природоохоронних територій України загальною площею близько мільйона гектарів.

–        У зоні ризику опинилися 2,9 млн гектарів Смарагдової мережі – територій, які потребують охорони на загальноєвропейському рівні. Вони відіграють важливу роль у захисті біорізноманіття та збереженні клімату.

–        Під окупацією зараз залишаються 8 заповідників та 10 національних природних парків.

–        Війною охоплено близько 3 млн га українських лісів. Приблизно 23,3 тисячі га з них спалено, частину втрачено. «Бойові дії відбуваються у східних та південних областях України. Для цих регіонів характерна низька лісистість. Тут ліси виконують захисні функції. Зокрема, на півдні України наслідками війни можуть бути вітрова ерозія та опустелювання», – каже міністр довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

–        Внаслідок ударів по нафтобазах, складах ПММ згоріло понад 680,6 тисячі тонн нафтопродуктів, які забруднили повітря небезпечними речовинами. За підрахунками, під час горіння нафти виділяється приблизно стільки ж атмосферного забруднення, скільки виробляє весь транспорт Києва за місяць.

–        У повітря потрапило понад 38 тисяч тонн викидів від горіння російської техніки та утворилося понад 352 тисячі тонн відходів, які забруднюють не лише повітря, а й землю.

–        Загалом через лісові пожежі, горіння нафтопродуктів та займання промислових об’єктів, викиди в  повітря вже перевищили 67 млн тонн.

–       На цей час розмінування потребує приблизно 200 тисяч квадратних км. Розриви мін призводять до забруднення ґрунтів важкими металами – свинцем, стронцієм, титаном, кадмієм, нікелем. Іноді це робить ґрунт непридатним для подальшого сільськогосподарського використання.

Станом на початок року збитки екології України через повномасштабне вторгнення оцінювались у понад $35 млрд. росії не вдасться сховати кінці екоциду України у воду того ж Каховського водосховища. І за це також доведеться заплатити.

Удар «швейцарським ножем» по фінансовій системі рф

І наостанок про російські гроші. Швейцарський банк Credit Suisse  заморозив російські активи на загальну суму 17,6 млрд франків ($19,2 млрд).

З цих коштів близько 4 млрд франків належать особам, які потрапили до швейцарського списку санкцій. Ще 13,6 млрд – це кошти Центробанку рф та осіб, що потрапили під санкції інших країн.

Будь-які операції з ними заборонені. Це становить понад третину всіх російських коштів, задекларованих у Швейцарії. Нагадаємо, до цього в ній вже заблокували російські активи на суму $8,1 млрд. Всього у країні задекларовано близько $50 млрд доларів.

НАСПРАВДІ, це черговий і дуже важкий удар швейцарським ножем по російській фінансовій системі, яка і так вже дихає на ладан.

Судіть самі:

–        На початок лютого цього року ліквідна частина так званої «кубишки путіна» – Фонду національного добробуту (далі – ФНД) у золоті та грошах на рахунках Центробанку складала 6 трлн рублів.

–        За рік обсяг її доступної частини знизився з пікових показників у 9,7 трлн рублів (коли експортні доходи текли рікою) – до 6,3 трлн рублів, коли набули чинності жорсткі санкції на нафту, а військові витрати почали пожирати бюджет.

–        Водночас змінилася структура ФНД: якщо раніше в ньому були долари, євро, британські фунти, юані, єни та золото, то зараз Мінфін рф хоче залишити лише євро та золото, що знижує інвестиційну гнучкість фонду.

–        За прогнозами Рахункової палати, до кінця 2024 року ФНД скоротиться в кращому випадку до 3,7% ВВП з нинішніх 7,2%. Це стане мінімальною відміткою за останні 20 років.

–        Спустошення «кубишки» означатиме, що Кремль більше не має резервів для підтримки економіки на колишньому рівні. І тоді, враховуючи, що скорочувати витрати на війну та силовиків він не хоче, путін після розкуркулювання мільярдерів візьметься за населення. І саме з його дірявих кишень вигрібатиме гроші на покриття дефіциту. Уникнути такого сценарію не те що складно, а просто неможливо.

–       Ба більше, будь-які спроби запобігти бюджетній катастрофі вимагають найшвидшого завершення/ припинення війни. В тому числі – саме звідси й постійні заклики москви до «мирних переговорів з урахуванням наявних реалій».

На цьому тлі словосполучення «наявні реалії» починає грати іншими, дуже темними, для Кремля фарбами. І щодня вони стають дедалі червоно-чорнішими. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-