путіну варто слухати українську розвідку: дайджест пропаганди за 24 січня

путіну варто слухати українську розвідку: дайджест пропаганди за 24 січня

Укрінформ
москва отримала «безпекову відповідь» від МАГАТЕ, а Мінськ – від Києва.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди РФ за 24 січня.

  1. Гроссі проти атомної брехні Наришкіна
  2. Навіщо лукашенку «пакт про ненапад» з Україною
  3. кремль стає інструментом в руках «Вагнера»
  4. Невтішний «лікарняний лист» росії за 11 місяців

Гроссі проти атомної брехні Наришкіна

Директор Служби зовнішньої розвідки росії Наришкін ще 23 січня звинуватив Україну в тому, що вона зберігає озброєння та військову техніку на своїх АЕС. Головний розвідник РФ розкрив і «підступний» задум «київського режиму».

НАСПРАВДІ, тема з АЕС настільки чутлива для всього світу, що на неї одразу відреагували в Офісі президента України. Михайло Подоляк заявив, що українські АЕС відкриті для представників міжнародних інспекцій, зокрема МАГАТЕ. За його словами, у росії навмисно вдаються до облудних звинувачень України, щоб виправдати свої провокації.

Нагадаємо, згідно із заявою в.о голови Держатомрегулювання Олега Корікова від 10 січня, саме росіяни використовують захоплену Запорізьку АЕС як військову базу, зокрема там ремонтують військову техніку.

А 24 січня чергову атомну брехню Наришкіна вже спростував особисто директор МАГАТЕ Гроссі, який заявив, що експерти організації спільно з українським персоналом оглянули всі АЕС на підконтрольній території щодо наявності озброєнь і не виявили їх.

На окуповану ЗАЕС росіяни їх, звісно, не пустили. А Гроссі попередив про можливу аварію на ній. За його словами, ситуація на станції дуже нестабільна: «Аварія може статися будь-якої миті, і мій обов’язок – зробити все можливе, щоб цього не сталося».

А обов’язок російської пропаганди зараз вигадати щось на кшталт: «тепер і МАГАТЕ перебуває під впливом Вашингтону». І далі по шаблону, відпрацьованому раніше на інших міжнародних інституціях.

Навіщо лукашенку «пакт про ненапад» з Україною

24 січня міноборони Білорусі розповсюдило повідомлення, що її збройні сили розпочали розконсервацію бронетехніки з баз зберігання. І водночас лукашенко раптом заявив, що Україна йому, нібито, пропонувала пакт про ненапад. При цьому наполягав, що в Україні «продовжують готувати бойовиків та екстремістів».

НАСПРАВДІ, автор, мабуть, найкращого мему-виправдання «необхідності» війни в Україні – легендарного «А я вам зараз покажу звідки готувався напад» продовжує таким чином відмахуватися від Москви, яка вимагає від нього більш активної участі в агресії.

Тим паче, що лукашенківський «пакт» (про який, за словами Пєскова, у кремлі не чули) суперечить Військовій доктрині Союзної держави: там сказано, що росія та Білорусь «узгоджують політико-дипломатичні та інші невійськові заходи щодо запобігання виникненню військових конфліктів». (До яких, вочевидь, належить і будь-який «пакт про ненапад»).

Його довелося коментувати президенту України Володимиру Зеленському: «Ми не збирались і не збираємось нападати на Білорусь. Для нас дуже важливо, щоб вона не втратила свою незалежність і не вступила, попри вплив будь-кого, в цю абсолютно ганебну війну».

На уточнююче питання про те, чи дійсно Київ пропонував мінську так званий «пакт про ненапад», він зауважив: «Усе, що Україна офіційно пропонує, ви все це чуєте».

На думку Зеленського, більшість білорусів, військових «які є військовими саме білорусі», не хочуть йти зі зброєю проти українців. «Тому, ми будемо дуже здивовані, якщо на цьому напрямку піде наступ… саме білоруськими військами», – підкреслив він.

Водночас президент України висловив упевненість, що навіть у разі гіпотетичного наступу з білорусі ворог успіху не матиме.

кремль стає інструментом в руках «Вагнера»

А тим часом у росії вже офіційно пропонують запровадити тюремне покарання терміном на 5 років за дискредитацію найманців-зеків, які беруть участь у війні з Україною.

З цим проханням/вимогою до спікера Держдуми Володіна звернувся особисто ватажок (або як пишуть в росії «бенефіціар») ПВК «Вагнер» Пригожин.

НАСПРАВДІ, логіка Пригожина бездоганна, як удар його медійної кувалди: якщо в РФ є статті «про дискредитацію армії та фейки щодо неї», то відповідно мають бути й статті щодо його «приватного війська». 

Адже: державні нагороди його бойовики отримують, на федеральних каналах сюжети про них крутять, на дошках пошани вони у школах висять, на «алеях слави» їх вже ховають т.д. Час зрівняти в правах їх і щодо «дискредитації». І тоді вже дії ПВК не підпадуть під навіть мінімальний осуд.

Таким чином, наприклад, за публікацію новини про чергового пригожинського «героя», який спочатку вбив свою матір, потім отримав термін, але згодом «очистився через Україну» – можна поїхати на «зону», а звідти – «очищатися війною». Безвідходне виробництво.

Те, що Пригожин плюнув на путіна та ветеранів (зі «сталінградським відпочинком» у порівнянні з Соледаром) ту ж Держдуму (в якій багато любителів – на чолі зі спікером Володіним, поговорити про «нацизм в Україні»), звичайно, не обходить.

З огляду на те, що буквально на очах на росію насувається  друга «суча війна», – є відчуття, що протистояти зекам (яких вже пропонують зробити, навіть, депутатами Держдуми) буде нема кому.

Адже сам спікер Держдуми у патріотичному запалі нещодавно запропонував, аби до органів влади РФ більше не обирали призначали тих, хто не служив. А це, наприклад: сам Володін, путін, Медвєдєв, Шойгу, Мішустін (в уряді якого служили лише четверо членів, а 14 бачили армію хіба що в мультиках путіна).

Вже давно не є таємницею, що кремль використовує «Вагнер» як інструмент експансії у світі. Але, здається, головний внутрішньополітичний підсумок 11 місяців війни в Україні для Кремля в тому, що він не відчуває, як сам потроху стає інструментом в руках «музикантів» «Вагнера».

Невтішний «лікарняний лист» росії за 11 місяців

І наостанок, напевно, про головний біль за 11 місяців війни з Україною для всіх пересічних росіян. Він настільки головний, що про це сказав, навіть, сам путін, який завжди запевняє, що «все йде за планом».

24 січня він визнав наявність у росії проблем з ліками. Мовляв, на одні вирослі ціни, а інших взагалі немає. І повернув в обіг забуте з радянських часів слово «дефіцит».

НАСПРАВДІ, обвальне падіння ввезення медикаментів з-за кордону та проблеми з їх внутрішнім виробництвом, залежним від імпортної сировини, вже давно створювали загрозу нестачі ліків в російських аптеках. 

Мінохорони здоров’я РФ офіційно попередив про загрозу дефіциту майже 100 найменувань ліків. З них 97 (включаючи базові антисептики, знеболювальні, гормони та вакцини) було вирішено включити до закритої частини державного реєстру препаратів, щодо яких влада бачить загрозу дефіциту.

До переліку, підготовленого МОЗ, увійшли, зокрема, парацетамол, аспірин, ібупрофен, анальгін, гормональний препарат преднізолон, антибіотики пеніцилінового ряду (амоксицилін та доксициклін).

Ще у липні Роскомнагляд бадьоро повідомляв, що дефіциту ліків у РФ немає і не буде. Ба більше: особисто путіну доповідали, що «разом з ФСБ триває робота з припиненням схем іноземних фармацевтичних компаній, які продають свої препарати через російських лікарів. Вони залучили низку керівників медустанов, медпрацівників у 30 суб’єктах росії»

А потім почалося. За підрахунками RNC Pharma, ввезення ліків до РФ з-за кордону впало на 20% у фізичному вираженні. Імпорт готових ліків скоротився на 8,6%, до 1,36 млрд упаковок, а нерозфасованих препаратів — обвалився на 30%.

Внутрішнє виробництво ліків, за даними Росстату за листопад, знизилося на 14,8% у річному вираженні. До вересня статистика фіксувала зростання випуску на фармзаводах – на 21,5%. Але відбувалось це завдяки накопиченим запасам імпортної сировини за 9 місяців. Вже у жовтні виробництво ліків скоротилося на 8,5%, а в листопаді спад взагалі прискорився майже вдвічі.

До речі, саме в листопаді ГУР МО України повідомляло про те, що в РФ виник брак медичних препаратів. Причинами дефіциту українські розвідники називали західні санкції та збільшення витрат ліків та препаратів через величезні втрати російської армії в Україні.

Що ж, як бачимо, птіну варто дослухатися до українських розвідників. А не до російських з їх фейками про АЕС.

Та й головну хворобу путіна – валдай головного мозку – замість росіян щодня лікують українці. А за допомогою різноманітних сучасних західних “препаратів”, це лікування незабаром стане більш інтенсивним.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-