Суд обрав народному депутату Трухіну запобіжний захід

Суд обрав народному депутату Трухіну запобіжний захід

Укрінформ
Вищий антикорупційний суд сьогодні обрав запобіжний захід у вигляді застави у 49 тисяч 620 гривень народному депутату Олександру Трухіну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Суспільне.

«Слідчий суддя ВАКС Андрій Біцюк частково задовольнив клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і призначив нардепу Трухіну заставу у 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – 49620 грн», - ідеться у повідомленні.

Трухіну, якого підозрюють у спробі підкупу поліцейських після ДТП за його участі, призначили низку процесуальних обов’язків – зобов’язали з’являтися до суду, не спілкуватися з міністром внутрішніх справ та іншими посадовими особами, зокрема з керівником поліції, а також повідомляти про зміну місця проживання.

У здачі паспортів прокурорам відмовили.

Сторона обвинувачення заявила, що довела обґрунтованість підозри. Зокрема прокурори посилаються на відео з нагрудних камер дорожніх поліцейських, яке згодом було знищено з серверів. На суді ж представили відео, надане журналістом "Української правди" Михайлом Ткачем, повідомив прокурор 5-го відділу САП Денис Демків.

«Це відео підтверджується і показами свідків, працівниками патрульної поліції. Це досліджено повністю протоколами оглядів і серверів, що це це відео було на серверах. Відомо про те, що воно було знищено», — наголосив прокурор.

За його словами, диски, на яких зберігалося відео з нагрудних камер поліцейських, були повністю затерті 28 червня цього року. Тоді ж детективи подали запит на отримання відео.

За словами адвоката Олега Щевича, «підозра жодним чином не аргументована, не змістовна, не містить об'єктивних і суб’єктивних ознак, які характеризують це діяння як злочин».

«Будь-яке рішення, котре ухвалить суддя, є правильним. Я це в суді зазначив, і будемо його виконувати. Максимально налаштовані на те, щоб процес пройшов швидко, тому що мені не хочеться ходити з купою питань і якихось домислів», — підкреслив сам Трухін.

Він додав, що «ніколи не давав хабарів і нікому не радить їх давати».

Як у Телеграмі повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура, строк дії процесуальних обов’язків щодо депутата – по 20 листопада поточного року.

У САП нагадали, що його дії кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування триває.

Читайте також: НАБУ і САП завершили слідство у справі депутата Кузьміних

Як повідомляв Укрінформ, Трухін 23 серпня 2021 року начебто спричинив дорожньо-транспортну пригоду на Бориспільській трасі при в'їзді в Київ. Внаслідок ДТП постраждали шестеро людей, серед яких двоє дітей, а також голова Комітету арбітрів Федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник Роман Лишень.

31 серпня процесуальний керівник у справі про це ДТП доручив подальше розслідування слідчим Державного бюро розслідувань.

1 лютого 2022 року журналісти видання «Українська правда» оприлюднили відеозапис із камери поліцейського, який прибув на місце ДТП. На відео Трухін звертається до нього зі словами «давай я тихенько в ліс піду», а потім обіцяє «поговорити» з очільником МВС Денисом Монастирським. Він також заявив, що не був за кермом автівки. Депутат звертався до правоохоронця та обіцяв «знайтися» потім та «віддячити». За даними ЗМІ, цього правоохоронця звуть Сергій Петрик.

У МВС заперечили, що Трухін намагався «домовитися» з Монастирським, і наголошують, що встановлення всіх обставин ДТП належить до повноважень Державного бюро розслідувань. Зі свого боку у ДБР заявляють, що слідчі не мали у своєму розпорядженні відео з ДТП за участю депутата.

2 лютого Трухіна виключили зі складу партії «Слуга народу». Президент Володимир Зеленський підтримав таке рішення.

Своєю чергою Трухін заявив, що слідчі та адвокати заборонили йому коментувати перебіг розслідування.

У серпні Трухіну повідомили про підозру у спробі підкупу поліцейських.

У САП заявили, що клопотатимуть у Вищому антикорупційному суді про обрання Трухіну запобіжний захід у вигляді застави розміром 52 тисячі гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-