Як шлях в ЄС зробить Україну кращою

Як шлях в ЄС зробить Україну кращою

Укрінформ
Статус кандидата в члени ЄС, за який одноголосно проголосували лідери Євросоюзу 23 червня, – це не подарунок українцям від щедрих європейців. 

Це заслужена винагорода, яку отримало українське суспільство за багаторічну роботу. Це наслідок відкриття ринку землі та приватизації держпідприємств, зміни виборчого та судового законодавства, децентралізації та багатьох інших реформ. Росія щодуху намагається нівелювати цю стратегічну перемогу України і знецінити її. Однак як би Путіну не хотілося зупинити євроінтеграцію українців, йому це не вдасться. Україна перейшла на новий щабель відносин із ЄС та вже зовсім скоро відчує переваги кандидатського статусу. Розглянемо їх детальніше.

Прискорення реформ, вигідних кожному українцю

Найперша перевага, яку надає статус кандидата Україні, – це допомога у реформах від Єврокомісії. Європейські експерти консультуватимуть нашу державу у складних питаннях та ділитимуться власним досвідом, адже вони цей шлях вже пройшли. Реформи для українського суспільства стануть невідворотними, оскільки вони є вимогою Євросоюзу для кандидатства і подальшого членства. 

Уряд має чіткий список кроків, які потрібно зробити, щоб відповідати критеріям кандидата. Серед них – посилити боротьбу із корупцією та законодавство із протидії відмиванню коштів, впровадити антиолігархічний закон та завершити судову реформу тощо. Україна вже має напрацювання в цих сферах і їх нескладно буде завершити.

Більші фінансові можливості для розвитку

Європейська підтримка реформ в Україні не вичерпується лише консультаціями. Країни ЄС допомагатимуть нам також і грошима через Інструмент передвступної допомоги (IPA). Йдеться про семирічний фонд у 14,1 млрд євро, призначений для країн-кандидатів. Він включає гранти, інвестиції, а також технічну допомогу. Для прикладу, у 2014-2020 роках у рамках IPA Туреччина отримала 3,5 млрд євро, а Сербія – 1,5 млрд євро. 

Окремим напрямком передвступної допомоги є програма розвитку сільських територій і сталої аграрної галузі, а також узгодження сільськогосподарської політики з аграрною політикою Євросоюзу. Семирічний бюджет цієї програми – понад 900 млн євро. Для України, яка має велику частку агросектору в економіці – близько 10%, – це також велика нагода для покращення стану галузі.

Щобільше, можливості фінансової допомоги Україні, як кандидату, не вичерпуються IPA. Як свідчить досвід інших країн, ЄС готовий розробляти індивідуальні програми економічний підтримки, зокрема, і для нашої держави. Зокрема, таку підтримку Європа продовжує надавати країнам Західних Балкан – Албанії, Боснії і Герцеговини, Республіці Косово, Північнії Македонії, Сербії та Чорногорії – для створення спільного регіонального ринку та втілення інших проєктів, наприклад, ​​«зеленої» та цифрової трансформації економік. Для цього упродовж семи років ці шість країн можуть отримати до 9 мільярдів євро грантового фінансування та ще 20 мільярдів євро позик із гарантіями.

Доступ до ресурсів для екологічних ініціатив

Ставши країною-кандидатом, Україну запросили приєднатися до природоохоронної програми Євросоюзу LIFE. Вона фінансує проєкти зі збереження природи та кліматичних дій.

Загальний бюджет програми на 2021-2027 роки – близько 5,5 млрд євро. Тепер і Україна зможе отримати ресурси та фінансувати різні суто українські проєкти. Наприклад, із усунення довгострокових наслідків російської агресії, стягнення компенсації з РФ за екологічні злочини чи з відновлення довкілля у цілому.

Більше іноземних інвестицій

Ще одна велика перевага руху України в ЄС полягає у покращенні інвестиційного клімату. Під час реформ наша країна стане зрозумілою і привабливою для інвесторів, а тому в Україні відкриватиметься більше іноземних компаній та виробництв. Адже тут працюватимуть європейські закони, які захищатимуть інвестиції. До того ж інвестиції в Україну розглядатимуться як зміцнення євроспільноти.

Наприклад, можна згадати Польщу і Чехію, які, ставши членами Євросоюзу, показали різкий стрибок іноземних інвестиції. Проте їх приплив почався ще раніше – на етапі, коли ці країни були лише кандидатами. Тож, Україну чекає схожий сценарій, однак з поправкою на війну. Після перемоги над росією Україна матиме величезний інвестиційний потенціал. Адже доведеться відбудовувати велику кількість інфраструктурних об’єктів – житла, підприємств, мостів, залізниці тощо.

Поглиблення інтеграції з економікою Європи

Наша стратегічна ціль – повна інтеграція в економіку ЄС. 

Статус кандидата прискорить процес входження України у внутрішній ринок ЄС у найрізноманітніших галузях: енергетичній, транспортній, митній, цифровій, продовольчій тощо. Українські підприємства зможуть модернізувати свої виробництва та використовувати більш сучасні технології, а також збільшать чи то розширять експорт до Європи.

При цьому Україна має що запропонувати Євросоюзу натомість. Наша держава є глобальним постачальником продовольства – наприклад, зерна, олії. Ми є одними з лідерів діджиталізації державних і комерційних послуг у Європі. І зрештою, українці є високими професіоналами у багатьох галузях.

Збільшення кількості робочих місць 

Щоб проводити реформи, уряду потрібні люди. Кожен новий європейський проєкт в Україні вимагатиме команди, яка його втілюватиме. Тобто з’являться нові посади та обов’язки.

Те саме стосується зарубіжних інвестицій. Кожен новий інвестор, який заходитиме в Україну, створюватиме робочі місця у різних куточках країни. Чим більше інвестицій – тим більше можливостей отримають українці. Тому їм не доведеться виїжджати за межі країни у пошуках ліпшої роботи та кращим рівнем зарплат.

Якщо підсумувати: статистика свідчить, що у країн, які отримали статус кандидата, зростає ВВП. Попереду довгий шлях. Але, як сказала Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у зверненні до українського парламенту, Європа буде разом із нами на кожному кроці – від похмурих днів війни і до моменту, коли Україна зайде у двері Європейського Союзу.

Ефект від необхідних реформ та потужної підтримки Євросоюзу відчує кожен українець. Україна повертається до європейської родини і робить це впевнено та цілеспрямовано. Тож, будь-які розмови російських пропагандистів про те, що Україна ніколи не буде в ЄС, є лише безсилою маніпуляцією.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-