Ембарго на імпорт нафти і газу з рф: США і Британія ввели, ЄС – поки не готовий

Ембарго на імпорт нафти і газу з рф: США і Британія ввели, ЄС – поки не готовий

Укрінформ
ЄС закуповує 60% усієї нафти з рф та понад 40% газу. Швидко покінчити з цим питанням йому набагато важче, ніж іншим. Але принципове рішення вже ухвалено

Сполучені Штати ввели ембарго на постачання енергоносіїв із росії.

«Ми забороняємо будь-який імпорт російської нафти, газу та енергії» – заявив американський президент Джо Байден.

Слідом за США імпорт енергоресурсів із росії заборонила і Велика Британія, яка планує повністю відмовитися від постачання з рф до кінця 2022 року.

«Наша країна є великим виробником нафти та нафтопродуктів, плюс у нас є значні запаси. Крім росії, переважна більшість нашого імпорту надходить від надійних партнерів, таких як США, Нідерланди та країни Перської затоки. Ми будемо працювати з ними цього року, щоб забезпечити подальше постачання», – повідомив у Twitter британський міністр енергетики Квазі Квартенг.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, росія забезпечує близько 11% світового видобутку нафти. За цим показником вона посідає третє місце у світі після США та Саудівської Аравії. Для кращого розуміння – саме так виглядав видобуток нафти в січні ц.р. на добу:

  • США – 17,6 млн барелів;
  • Саудівська Аравія – 12 млн барелів;
  • росія – 11,3 млн барелів.

Журнал Forbes пише, що рф також другий найбільший експортер нафти після Саудівської Аравії: «У 2020 року вона заробила на експорті нафти та нафтопродуктів $120 млрд – це третина всього експорту країни-агресора. Близько 60% російського експорту нафти йде до Європи, або 4,5 млн барелів нафти на день».

Для порівняння: у США РФ продавала 600 тис. барелів.

«Доходи від експорту нафти та нафтопродуктів для росії – головний двигун її економіки та військової машини. Враховуючи, як мало США та Велика Британія купують нафти в рф, ембарго не зможе зупинити війну. Росія зможе перенаправити ці невеликі обсяги до Китаю та Індії. Вони можуть купити цю нафту. Інша справа – тотальне ембарго від європейських країн», - коментує Forbs президент Центру глобальних досліджень «Стратегія XXI» Михайло Гончар. І додає, що якщо ЄС бойкотуватиме постачання – росія продовжить видобуток лише до етапу, коли всі її резервуари заповняться: «Потім доведеться консервувати свердловини. Багато скважин після цього відновити вже буде неможливо».

То що Євросоюз?

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан напередодні заявив, що ЄС не запроваджуватиме санкцій проти російського газу. Це стосується й нафти.

«Найважливіше для нас – питання вирішене у сприятливому ключі: не буде санкцій ЄС, які стосувалися б газу чи нафти, тому енергопостачання Угорщини у майбутній період буде безпечним», - сказав Орбан.

А ще раніше угорський прем’єр наголосив: «Хоча ми засуджуємо російський збройний наступ та війну, ми не дозволимо примусити угорські родини платити за війну, тому санкції не можна розширяти на сфери нафти й газу».

Що це – особиста думка Орбана чи, по суті, такий настрій панує сьогодні в ЄС загалом?

Цікавимося в експертів, що вони думають про подібні заяви та як на це впливають вибори в Угорщині, що наближаються?

«У питанні ембарго поступово європейці дозріють»

«Те, що США запровадили ембарго – це безперечний позитив. Вони вдарили дошкульно по економіці рф. Проте ЄС виявився не готовим піти на такі ж кроки. Причина: відсутність джерел заміщення енергоносіїв, які надходять з рф», - коментує Укрінформу політолог-міжнародник, дипломат Вадим Трюхан.

Водночас, на його думку, і в питанні ембарго поступово європейці дозріють. І ніякі «орбани» не зможуть стати на заваді.

«Росія втратила статус надійного і прогнозованого постачальника енергоносіїв до Європи. І то втратила на багато років наперед, - підкреслив дипломат.

А щодо Орбана…

«Це перші вибори, на яких опозиція дає бій, об'єднавшись навколо простої ідеї, - закінчити еру Орбана. Чи вдасться опозиції перемогти? На даний момент ще не зрозуміло. Проте однозначно – впевненої більшості в нього в парламенті точно не буде», - наголосив Вадим Трюхан.

«Якщо в Заходу вистачить політичної волі, то економіка рф перетвориться на порожнє місце»

«Останнє опитування громадської думки говорить, що більшість німців, які традиційно в цьому плані орієнтувалися на москву, готові терпіти, але відмовитися від російського газу. Звичайно, що ця відмова не відбувається так швидко, як ми, приміром, включаємо чи виключаємо світло в кімнаті. Це процес, який потребує поступовості. Але якщо Євросоюз, і це зараз підтверджено, прийняв рішення про те, що він має за мету відмову від енергоносіїв росії – це фактично вирок російській економіці. Повірте, це зашморг, який затягується все сильніше і сильніше на шиї напівдохлого російського режиму», - переконує міністр закордонних справ України у 2007-2009 рр. Володимир Огризко.

Агонія буде доволі довгою, але якщо в Заходу вистачить політичної волі продовжувати, то, каже дипломат, вся сукупність вжитих проти рф заходів перетворить її економіку на порожнє місце.

«Тому ніякий там Орбан… Наступного місяця в Угорщині відбудуться вибори, і його проросійська позиція, певен, буде максимально використана його політичними опонентами, щоб показати, що це той політик, з яким не варто мати справу», - каже пан Огризко.

Поразка Орбана на виборах, а є щонайменше певні надії на те, що угорці проголосують проти московського ставленика, призведе до того, що Угорщина поступово почне змінювати свою позицію на більш адекватну - і відносно України, і щодо власної залежності від росії.

«Якщо вже Німеччина, яка на 40% залежить від газу з рф, каже, що відмовиться від нього, то для Угорщини з її 8-мільйонним населенням… Ті обсяги, які вона отримує, є далеко не критичними. Тому питання в заміщенні цих обсягів є абсолютно реальним», - стверджує Володимир Огризко.       

«Для того, щоб європейці остаточно відмовилися від енергоносіїв рф, вони повинні спершу добре підготуватися. Але принципове рішення вже ухвалено»

«На Орбана не треба особливо зважати», - вважає Петро Олещук.

Політолог нагадує, як угорський прем’єр по десятку разів змінював свою думку: «Тривалий час Орбан загравав з режимом путіна, намагався для себе знайти якісь вигоди. Зараз же будь-які відносини з агресором – максимально токсичні. І Орбан це, звісно, розуміє. Він намагається дистанціюватися, але, при цьому, все ж не розриваючи контакти повністю. Це по-перше. По-друге, треба розуміти, що якщо рішення в ЄС будуть ухвалюватися, то Угорщина до них все одно приєднається, як вона це робила завжди. Зрештою, не Угорщина там рішення ухвалює. По-третє, судячи з усього, принципове рішення ЄС про те, що вони будуть відмовлятися від російської нафти, газу і вугілля – вже ухвалено. Втім, ухвалено воно не лише внаслідок агресії рф проти України, а внаслідок того, що європейці не можуть торгувати з тим, хто їм погрожує».

Але є одна проблема… Залежність від російського газу і нафти в Європі на порядок вище, ніж у США.  А тому для того, щоб остаточно відмовитися від енергоносіїв рф, вони повинні спершу добре підготуватися: розбудувати відповідну інфраструктуру, термінали щодо прийому скрапленого газу тощо.

«І вони цим зараз займуться. Зараз вони хвалили рішення про те, як це можна зробити якомога швидше. Однак це відбудеться не завтра, не через тиждень чи місяць. Це питання кількох років. Звичайно, це не повністю відповідає наявній ситуації, не повністю відповідає інтересам України. Але альтернативи на сьогодні в європейців просто немає», - додав експерт.

Для ЄС, який закуповує майже третину всієї нафти з росії та понад 40% газу, цей розрив буде набагато більш болючим, ніж, знов таки, для США.

«Так, для Штатів це також неприємно, втім, поки що, для них єдиний наслідок – це зростання ціни на нафтопродукти. І вони це питання будуть вирішувати, проводячи відповідні переговори з Венесуелою, Іраном тощо. Американці, думаю, цю ситуацію якимось чином стабілізують. Тож не треба впадати в істерику. Ми повинні розуміти, що не все може бути ухвалено миттєво, хоча б із суто з технічної точки зору», - наголошує Петро Олещук.

Між тим…

Уже маємо перші ластівки на тему з боку окремих представників країн-членів ЄС. Так, міністр економіки та енергетики ФРН, віце-канцлер Роберт Хабек в інтерв’ю газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung заявив, що до осені нинішнього року Німеччина має намір стати незалежною від постачання вугілля з росії, а до кінця 2022 року — від російської нафти: «Робота над цим питанням ведеться щодня і навіть інколи триває ночами». Крім того, 97 депутатів Європарламенту закликали накласти ембарго ЄС на імпорт газу та нафти з росії. «Це Європа зараз покриває витрати на путінські танки та артилерію проти України, коли за день ми платимо росії за імпорт газу та нафти близько 600 мільйонів євро. За оцінками, один танк Т-72 в росії коштує близько 1,5 млн євро, а ще один сучасний танк Т-80 – відповідно 3 млн євро. Отже, близько 400 нових танків Т-72 або 200 нових танків Т-80 на день фінансуються ЄС за рахунок закупівель газу та нафти у путіна. Закликаємо ЄС разом із державами-членами негайно запровадити ембарго на імпорт нафти та газу з росії до ЄС доти, доки російська федерація повністю не вийде з України», - йдеться у відкритому листі євродепутатів.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-