23 лютого 2022 року: День єдності і відкидання агресора

23 лютого 2022 року: День єдності і відкидання агресора

Укрінформ
Об’єднується не лише Україна. Весь цивілізований світ, нарешті, зрозумів, якою катастрофою загрожує йому Росія. Час діяти спільно

Безпрецедентне загострення на Донбасі, визнання Москвою незалежності так званих «ЛДНР» у межах Донецької та Луганської областей України, параноїдальна псевдоісторична промова Путіна, чергові ультиматуми, постанова Ради Федерацій РФ на використання військ РФ за кордоном… Щодо останнього – слід звернути увагу на важливу деталь: «кримська» постанова Ради Федерацій від 1 березня 2014 року містить чітко територію – Україну, натоміть, постанова від 22 лютого 2022 року – не зазначає державу. Що це означає? А те, що Путін отримав «добро» від свого парламенту воювати де завгодно. Тобто «під прицілом» деспота, який удає з себе божевільного, не лише наша держава, але й Естонія, Латвія, Литва, Грузія, Азербайджан, тощо. Ситуація дійсно тривожна. І стосується вона всіх і кожного. Грузія ще у 2008 році назвала Путіна агресором. Україна – у 2014-му. Сьогодні цією мовою нарешті заговорив світ. Втім, мало просто говорити. Путіна треба зупинити, він повинен отримати серйозну відсіч – і вже отримує.

…21-23 лютого, без перебільшень, можна назвати днями єднання і мобілізації нашої влади, нашого суспільства, а також наших союзників в усьому світі в боротьбі проти РФ. І це лише початок.

Як об’єднується Україна

1. Президент України Володимир Зеленський оголосив про часткову мобілізацію резервістів першої черги для доукомплектування військових частин.

«Маємо підвищити готовність українського війська до всіх можливих змін в оперативній обстановці», – підкреслив глава Держави.

Це рішення одразу ж знайшло позитивний відгук серед громадян.

Богдан Буткевич: «Прийшов оце зі свого військомату… Людей так багато, що нема де яблуку впасти».

Мирослав Гай: «Президенте Зеленський, якщо ви приймете рішення боротися, то я певен, що всі проукраїнські сили, навіть ваші опоненти, стануть поруч, підставлять плече і разом всі – переможемо ворога (…) Оперативний резерв, до роботи!»

Юрій Бутусов: «Президент здійснив конкретні заходи щодо мобілізації держави для опору. Ці кроки треба привітати, бо це зміни на шляху до нашої перемоги».

Ігор Мазур: «Мобілізація оперативного резерву першої черги – це вірне рішення президента!»

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний подякував резервістам, які одразу ж після віддання відповідного наказу про призов, масово йдуть до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки: «Ці довжелезні черги по всій країні формують потік колосальної сили, який знесе орду, щойно вона перетне наші кордони».

2. Україна відкликала тимчасового повіреного у справах із Москви Василя Покотила. Поруч з цим глава МЗС Дмитро Кулеба подав запит президенту на розрив дипломатичних відносин із Росією.

«Я вважаю, завжди так вважав, що це потрібно було зробити ще у 2014 році. На жаль, тоді це рішення не було ухвалено. Наразі ми проаналізували всі можливі наслідки, сценарії розвитку подій… і дійшли висновку, що рішення є своєчасним, продуманим і відповідає інтересам України», – зазначив Кулеба.

3. Президент зустрівся з лідерами всіх фракцій ВР і висунув пропозицію щодо створення Оборонної коаліції.

Володимир Зеленський: «Сьогодні у парламенті нам потрібна оборонна коаліція. Єдність, швидкі та важливі рішення для економічної стійкості і обороноздатності нашої держави. Сьогодні всі політики і партії одного кольору – синьо-жовтого».

Петро Порошенко: «Україна в небезпеці. А коли країна в небезпеці, українці завжди об’єднувалися – не навколо посади, не навколо особи і не навколо крісла. Об’єднувалися навколо України».

Олексій Гончаренко: «Конкуренти, політики, але не противники. Ворог – там, де чути московську говірку та гуркіт танків. Україні час не тільки дати по зубах агресору, а й вирвати йому їх до чорта. Інакше він не розуміє. А ми йому точно не стоматологи».

Юлія Тимошенко: «Ми мусимо діяти як одна команда – країна національної єдності, парламент національної єдності, суспільство національної єдності».

Заява партії «Слуга народу»: «Час зарити всі “топори війни”, відкинути політичні суперечки і протистояння, всі прагнення заробити додаткових “політичних дивідендів”. Час працювати разом на захист України від ворога, на захист суверенітету і територіальної цілісності держави, на забезпечення майбутнього нації, країни та держави».

У Верховній Раді створюється «штаб оборони».

«Разом депутати напрацьовуватимуть законодавчі ініціативи, обговорюватимуть їх із президентом та ухвалюватимуть у сесійній залі», – сказав перший заступник голови парламенту Олександр Корнієнко.

Отже, нарешті, маємо політичну консолідацію заради боротьби із спільним ворогом – Росією. І от – перші важливі рішення – результат такої консолідації:

  • ВРУ закликала РНБО запровадити на 10 років санкції проти депутатів Держдуми, членів Радбезу та Ради Федерацій держави-окупанта, які «визнали» так звані «ЛДНР». Проголосувала конституційна більшість депутатів ВР. І навіть… кілька депутатів ОПЗЖ;
  • Рада дозволила оперативно виділяти гроші з бюджету на армію і безпеку. Знов таки, голосували всі фракції, навіть ОПЗЖ;
  • Законопроект про легалізацію цивільної вогнепальної зброї підтримано у першому читанні;
  • Депутати підтримали збільшення оборонних видатків на 26,5 мільярда, а також затвердили рішення РНБО про запровадження надзвичайного стану в Україні.

4. Президент зустрівся із топ-50 великого бізнесу.

«Всі вони мають залишитися в Україні. Їхні підприємства знаходяться на українській землі, яку захищають наші військові. Отже, і бізнес має захищати нашу економіку, фінанси, створювати робочі місця, підіймати й зміцнювати Україну. Разом. Кожен на своєму фронті», – наголосив Володимир Зеленський.

Тим часом низка українських компаній вже переказують мільйони гривень на підтримку армії, деякі донати сягають п’яти мільйонів гривень.

«За одну добу благодійний фонд «Повернись живим» зібрав понад 20 мільйонів гривень. Це більше, аніж за весь минулий рік», – пише голова фонду Тарас Чмут.

Тарас Чмут
Тарас Чмут

Серед жертводавців, зокрема, українська ІТ-компанія Genesis. Її засновник Володимир Многолєтній написав у Facebook, що компанія перераховує 5 мільйонів гривень на користь фонду: «У разі, якщо хтось із моїх співробітників вирішить також взяти участь – я особисто подвою їхній внесок»

Засновник компанії DOU.ua Максим Іщенко повідомив, що пожертвував фонду 5 мільйонів гривень.

Компанія Fishka повідомила, що теж зібрала круглу суму – 1,5 млн грн передадуть фонду "Повернись живим" на закупівлю 300 планшетів для Збройних сил.

Засновник іншої ІТ-компанії, Awesomic, Роман Севастьянов заявив, що компанія перерахувала фонду 1 мільйон гривень. Він закликав інші ІТ-компанії приєднатись до руху підтримки.

Напередодні «Повернись живим» повідомив, що завдяки понад 900 тисяч гривень донату від компанії N-iX фонд зміг модернізувати цілий зенітно-ракетний полк Сухопутних військ.

У Intellias за три дні зібрали майже 600 тисяч гривень, за які благодійний фонд придбає й передасть на фронт квадрокоптери. Близько 400 тисяч грн зібрали самі співробітники, а ще 200 тисяч грн пожертвували засновники компанії.

Серед айтівців також 1 млн грн зібрала компанія Uptech, повідомив її співзасновник Андрій Бас: «Разом ми сила та дамо відпір агресору!».

Долучилися до збору коштів не лише айтівці – так, майже 620 тисяч грн для армії зібрала компанія Dodo socks, на які фонд придбає шість мобільних комплексів спостереження.

100 тисяч грн фонду передав український бренд одягу Cult Naked, повідомила його засновниця Мері Фуртас.

5. Українські футболісти закликають світ об’єднатися проти режиму Путіна.

Роман Зозуля
Роман Зозуля

Гравець іспанського клубу «Фуенлабрада» Роман Зозуля заявив, що України – мирна нація: «Нам вистачає людей і своїх земель, але і віддавати їх якомусь божевільному ми не будемо. На 9-му році війни нарешті весь світ прозрів і усвідомив, що в Україні немає ніякого громадянського конфлікту, що ми 8 років стримуємо російську агресію і не даємо їй поширитися на всю Європу. Ціною цього стало 15 тисяч життів…»

Світ, каже спортсмен, має усвідомити, що Путін – це реінкарнація Гітлера.

«І його плани більш амбітні, ніж захоплення України», – попередив Зозуля.

Зозуля констатував, що зараз як ніколи важливо, щоби світ об’єднався: «А з фізичним опором, впевнений, наші Збройні сили справляться, бо характер наших військових викутий зі сталі. Наша перемога вже близько, як і феєричний кінець кремлівського зла. Вірю в Україну, вірю в перемогу, вірю в українську армію!».

Форвард «Манчестер Сіті» та збірної України Олександр Зінченко: «Увесь цивілізований світ непокоїться ситуацією у моїй країні. Я не можу залишатись осторонь і прагну донести свою думку... Країна, у якій я народився та виріс. Країна, кольори якої я захищаю на міжнародній спортивній арені. Країна, яку ми стараємось прославляти й розвивати. Країна, кордони якої повинні залишатись непорушними. Моя країна належить українцям і ніхто ніколи не зможе привласнити її. Ми своє не віддамо! Слава Україні».

Відреагував і колишній головний тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко: «Україна – моя Батьківщина! Я завжди пишався своїм народом і своєю країною! Ми пережили багато непростих періодів, і за минулі 30 років сформувалися як нація! Нація щирих, працелюбних і волелюбних громадян! Це найголовніше наше надбання. Сьогодні складний час для всіх нас. Але ми маємо єднатися! У єдності ми переможемо! Слава Україні!»

Як об’єднується світ

1. Німеччина зупинила сертифікацію газопроводу «Північний потік-2». – це найбільший геостратегічний проект РФ вартістю 11 мільярдів доларів. З його допомогою Путіна мав намір припинити постачання газу через Україну.

«Росія не має підтримки у світі. Вона пішла на незрозумілий і невиправданий крок та має бачити чіткий сигнал, що такі дії не залишаться без уваги», – заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

2. США запровадили санкції проти РФ.

Зокрема:

  • проти найбільших російських банків – «Внешэкономбанк» («ВЭБ») та «Промсвязьбанк», а також їх 42 дочірніх компаній, приміром, футбольного клубу ЦСКА;
  • проти держборгу Росії. Тепер російський уряд не зможе залучати гроші на західних ринках цінних паперів для фінансування держбюджету;
  • проти російських держслужбовців та політиків, причетних до так званих «ЛДНР» та до рішення про введення військ та визнання цих «республік», а також проти дітей кремлівської еліти. Зокрема, Дениса Бортнікова (сина глави ФСБ РФ Олександра Бортнікова), Петра Фрадкова (сина експрем’єра РФ Михайла Фрадкова), Володимира Кирієнка (сина замголови АП РФ Сергія Кирієнка).

Зазначимо: «ВЭБ» має вирішальне значення для залучення інвестицій в Росію (обслуговує російський суверенний борг, фінансує експорт та є джерелом фінансування інвестиційних проєктів з кредитним портфелем понад 20 мільярдів доларів. – Авт.), а «Промсвязьбанк» – для фінансування оборонного сектору (це восьмий за величиною банк Росії, що обслуговує близько 70% оборонних контрактів Росії та надає банківські послуги російським військовим. – Авт.).

3. Британія запровадила санкції проти Росії: 5 російських банків та 3 олігархи з найближчої орбіти Путіна – брати Рутенберги та Тимченко.

Ця трійка оголошена поза законом, активи заморожені, бізнес із ними заборонено, в'їзд закрито.

А ще – прем’єр-міністр Борис Джонсон анонсував додатковий пакет військової допомоги Україні.

4. Європейський союз ввів санкції проти 27 фізичних та юридичних осіб РФ, а також проти 351 депутата Держдуми.

До списку увійшли ті, хто ухвалювали рішення та були відповідальні за погрози Україні, ті, хто фінансово допомагав російським військовим, ті, хто проводив дезінформаційні кампанії проти України.

«Цей пакет санкцій, схвалений одноголосно, завдасть болю Росії, і це буде великий біль», – заявив представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

5. Канада наклала санкції на операції з суверенним боргом РФ, з двома банками, і наклала санкції на всіх депутатів Держдуми, які підтримали агресію російських військ.

6. Японія ввела санкції проти Росії на операції із суверенним боргом РФ, а також проти будь-яких осіб та структур, пов'язаних у Росії з так званими «ЛДНР».

7. Президент США Джо Байден оголосив про направлення в Литву і Латвію додаткових американських військ і відмовився від зустрічі з Путіним.

Також глава Білого дому анонсував нові поставки військової допомоги Україні.

Держсекретар США Блінкен відмовився від зустрічі з міністром МЗС РФ Лавровим – «тепер у цьому немає сенсу». Такий демарш США скоротить взагалі будь-які дипломатичні контакти РФ у зв'язку із війною в Україні.

8. Прем'єр-міністр Нідерландів Рютте заявив, що Путін – «абсолютно божевільний» і заявив, що його країна приєднається до жорстких санкцій Євросоюзу.

9. Туреччина заявила, що визнання Росією «ЛДНР» є «неприйнятним».

Це означає, що військово-технічне співробітництво між нашими країнами посилюватиметься. Крім того, офіційна Анкара ініціює найближчим часом консультації НАТО через загрозу безпеці у Чорному морі.

10. Кібернетичні сили швидкого реагування ЄС підтримають Україну, заявив заступник міністра оборони Литви.

Тим часом спікер сейму Литви закликав виключити Росію з ПАРЄ (раніше про це також заявив голова британської делегації).

11. Латвія передала Збройним Силам України переносні зенітні ракетні комплекси (ПЗРК) Stinger.

12. УЄФА розглядає можливість перенесення фіналу Ліги чемпіонів цього сезону із Санкт-Петербурга.

Здавалося б, дрібничка, але приємно.

А ще – на тлі напруженої безпекової ситуації, яку створює Росія в Україні британський футбольний клуб «Манчестер Юнайтед» відмовився летіти до Мадрида державною російською авіакомпанією «Аерофлот» на матч Ліги чемпіонів, який має пройти 23 лютого.

Нарешті, німецький таблоїд Bild почав цензорувати рекламу «Газпрому» на футболках футбольного клубу «Шальке 04». Логотип компанії закривають написом «Свободу Україні!»

Замість висновку

Росія добряче прорахувалася щодо оцінки готовності України, США та НАТО їй протистояти. І ця готовність з кожним днем ростиме щораз більше і більше. На який би подальший крок не наважилися у Кремлі – вони уже програли. Звісно, йдеться не про остаточну перемогу світла над темрявою. Про це говорити ще рано, та й наївно. Але перемога вже близько. В повітрі пахне єднанням. Україна об’єднується, і весь демократичний світ навколо неї.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-