Візити Джонсона і Моравецького в Київ: поки без альянсу «трьох», але й не з голими руками

Візити Джонсона і Моравецького в Київ: поки без альянсу «трьох», але й не з голими руками

Укрінформ
Поляки обіцяють зброю, а британці – мільярди фунтів на зменшення залежності України від російських енергоресурсів. І це ще не все

Протягом останніх кількох днів увага українського суспільства, без перебільшень, була прикута до одночасних візитів керівників урядів Польщі та Великої Британії в Україну. Вочевидь, як писали деякі вітчизняні медіа, встигши охрестити цю подію історичною, ми мали почути перше офіційне оголошення про створення нового малого альянсу трьох країн. Проте не склалося…

МЗС України уточнило, що оголошення альянсу переноситься на пізніше. Усе – нібито через хворобу глави МЗС Британії Ліз Трасс. Вона мала летіти у делегації з Борисом Джонсоном, але напередодні отримала позитивний тест на ковід. Тим не менш, новому політичному формату співпраці між Лондоном, Варшавою та Києвом бути. Це підтвердив і президент Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді, і прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час прес-брифінгу зі своїм польським колегою Матеушем Моравецьким, і глава українського дипвідомства Дмитро Кулеба. Так, деталей про майбутній блок все ще мало. З того що на сьогодні відомо – британсько-польсько-українська співпраця щонайперше матиме оборонний характер, як от вироблення спільної стратегії безпеки, попередження загроз та їх запобігання. А далі – може охопити ще й економічний, соціальний та культурний сектори. (Детальніше про це в нашому попередньому матеріалі).

Між тим, повертаючись до візитів Моравецького та Джонсона, цікавимося в експертів-міжнародників, що іще важливого вони можуть виокремити за їх підсумками, на яких ключових моментах хотіли б зробити наголос?

«Навіть попри те, що нічого конкретного не було сказано про можливий союз по лінії Лондон-Варшава-Київ, візити глав урядів Великої Британії та Польщі стали змістовно важливими», – коментує Укрінформу політолог, дипломат Вадим Трюхан.

По-перше, каже він, обидва прем’єри офіційно підтвердили те, що їхні держави будуть підтримувати Україну в її прагненні відстояти свою незалежність і суверенітет перед лицем загрози чергової, цього разу можливо широкомасштабної, збройної агресії Росії й надаватимуть значні обсяги допомоги на зміцнення обороноздатності.

«По-друге, поглиблення співпраці з Польщею в енергетичній сфері», – каже дипломат.

Між тим, продовжує він, нарешті зрушили з мертвої точки питання надання достатньої кількості дозволів на транзит для автомобільних перевізників. Так, це не про озброєння чи енергетику, але вирішення цього питання на сьогодні є не менш важливим у контексті двосторонніх відносин між Україною та Польщею. (Детальніше – тут)

«По-третє, схвалено Спільну заяву між Україною та Сполученим Королівством, згідно з якою сторони будуть працювати над «зміцненням безпеки та обороноздатності України. А також енергетичної безпеки України та підтримці її зусиль у сфері «зеленої» трансформації», – зазначив Вадим Трюхан.

Його доповнює кандидат політичних наук, провідний фахівець Дипломатичної академії України ім. Геннадія Удовенка Станіслав Желіховський: «Матеуш Моравецький під час пресконференції з Денисом Шмигалем заявив, що прибув до Києва продемонструвати єдність Польщі з українською державою перед лицем ризиків і небезпек, які створює РФ. Важливим елементом конференції очільника польського уряду також була тема Північного потоку-2»

Пан Моравецький, до слова, порівняв цей газогін з пістолетом, який Німеччина передає в руки Путіну. І наголосив, що це збільшить можливість шантажу та війни з боку Росії.

«Вважаю, що це дуже потужний меседж саме Берліну, особливо на тлі підтримки України з боку усієї міжнародної спільноти. Поруч з цим він розповів про плани побудови нового, спільного польсько-українського газопроводу, який дозволить прокачувати між країнами великі обсяги блакитного палива. Для цього, як зазначив Моравецький, необхідно виконати певні інвестиції, які польська сторона має намір реалізувати», – додав експерт-міжнародник.

Матеуш Моравецький та Денис Шмигаль
Матеуш Моравецький та Денис Шмигаль

Денис Шмигаль, своєю чергою, заявив, що вважає перспективним імпорт газу з Польщі, зокрема, по LNG-терміналу, який знаходиться у місті Свиноуйсце.

«Хотілося б додати, що наприкінці цього року, десь у жовтні, має запуститися газопровід Baltic Pipe, який тягнеться з Норвегії, через Данію, і який зараз уже підвели до польських берегів. Це додаткове джерело для постачання газу й, гадаю, що можливість побудови газопроводу між Польщею та Україною дозволить нашій державі також перекачувати норвезький газ, а відтак зміцнить її енергетичну безпеку. І це також дуже важливо», – наголосив пан Желіховський.

«І Польща, і Великобританія надасть нам допомогу у сферах, які є вкрай важливими зараз для України. Щонайперше – в енергетичній. Було досягнуто домовленості про можливі постачання газу з польських LNG-терміналів в Україну, що також сприяє диверсифікації постачання газу в Україну в середньостроковій перспективі», – каже політолог-міжнародник Максим Ялі.

Контракт на прокачування російського газу через Україну, нагадує експерт, закінчується у 2024 році, а тому вже зараз потрібно готуватися.

«В цьому ж ключі глава польської компанії PGNiG Павло Маєвський повідомив, що Польща закупила американський скраплений природний газ для України. Ця поставка допоможе нашій державі успішно закінчити опалювальний сезон», – додав експерт-міжнародник.

І це також важливий сигнал Кремлю, який використовує газ як геополітичний важіль тиску.

«Зрештою, Джонсон повідомив, що Велика Британія для зменшення енергозалежності України виділить нам допомогу в розмірі 88 мільйонів фунтів. Враховуючи високі ціни на газ у ЄС, а також ризики нестачі запасів вугілля та газу в разі сильних морозів – це важливий фактор у короткостроковій перспективі», – підкреслив він.

Крім того, Велика Британія виділить ще майже два млрд фунтів стерлінгів на британсько-українські інфраструктурні та енергетичні проєкти.

«Друга сфера – військова. Якщо Лондон вже надає нам військову допомогу, зокрема, протитанкові комплекси, то Варшава наважилася на цей крок якраз напередодні візиту прем'єра Моравецького до Києва», – зауважив пан Ялі.

Ще зранку 1 лютого, перед вильотом в Україну, глава польського уряду говорив про готовність передати нам озброєння. Зокрема, йшлося про переносні зенітно-ракетні комплекси Grom. Але згодом стало відомо, що наша держава отримає від Польщі значно сучаснішу модифікацію – ПЗРК Piorun та боєприпаси до нього. Відзначимо, що Piorun перебуває на озброєнні ЗС Республіки Польща лише з 2019 року.

«Також поляки обіцяють нам розвідувальні дрони і боєприпаси калібру 152 мм для важкої артилерії, яких ми гостро потребуємо після знищення військових складів», – акцентує експерт.

А ще глава МЗС Великої Британії, також напередодні візиту Джонсона до Києва, подала важливий законопроєкт до британського парламенту про санкції проти російських олігархів, майно яких може бути заарештовано у разі нового вторгнення Росії в Україну.

«Враховуючи, що саме Лондон є, скажемо так, Меккою для російських олігархів та топ-чиновників, куди вони переводять зароблені та/або вкрадені в Росії гроші, – це серйозний стримуючий фактор», – підкреслив Максим Ялі.

Отже, загалом результатами візитів Джонсона та Моравецького до Києва можемо бути задоволені. Тепер, після низки важливих заяв, чекаємо практичних кроків, а також офіційних повідомлень щодо альянсу.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-