Порошенко має отримати запобіжний захід у день прибуття в Україну – ДБР

Порошенко має отримати запобіжний захід у день прибуття в Україну – ДБР

Укрінформ
Державне бюро розслідувань розраховує на проведення всіх необхідних процесуальних дій щодо закупівлі вугілля із тимчасово окупованих територій в день повернення п’ятого Президента Порошенка до України. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ДБР.

“За інформацією зі ЗМІ, п’ятий Президент України планує повернутися до України 17 січня 2022 року. Тому органи досудового розслідування розраховують на проведення усіх необхідних процесуальних дій в день його повернення, у тому числі обрання запобіжного заходу”, - йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що Державне бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо закупівлі вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям “ЛНР” та “ДНР.

У вказаному кримінальному провадженні вже повідомлено про підозру: двом народним депутатам України, один з яких - п’ятий Президент України; колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості; топ-менеджеру часів Януковича.

Співробітники ДБР у грудні минулого року намагалися вручити п’ятому Президенту України повістку про виклик для проведення процесуальних дій, але він проігнорував представників правоохоронного органу та поїхав у невідомому напрямку.

З метою виконання народним депутатом покладених на нього процесуальних обов’язків, слідчий за погодженням з виконувачем обов'язків Генерального прокурора звернувся до Печерського райсуду Києва з клопотанням про обрання відносно підозрюваного запобіжного заходу.

У зв’язку з тим, що вказаний нардеп ухилився від явки до суду, зазначене клопотання досі не розглянуто слідчим суддею.

Ухилення Порошенка від виконання процесуальних обов’язків підозрюваного та від явки до суду може розцінюватись як один із ризиків, що надасть підстави слідчому судді для постановлення рішення про застосування найбільш суворого запобіжного заходу.

Згідно зі статтею 24 Конституції України, всі громадяни, у тому числі народні депутати, є рівні перед законом.

З метою уникнення маніпуляцій та подальших інформаційних спекуляцій довкола даного кримінального провадження повідомляємо, що статтею 42 Кримінального процесуального кодексу України визначено, що підозрюваний зобов’язаний прибувати за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду.

Досудове розслідування даного кримінального провадження здійснюється за ч. 2 ст. 28 (Вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою), ч. 1 ст. 111 (Державна зрада), ч. 1 ст. 258-3 (Створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Порошенко заявляв, що повернеться в Україну із закордонної поїздки у першій половині січня. Він відбув за кордон 17 грудня.

20 грудня виконувач обов’язків генпрокурора Олексій Симоненко підписав повідомлення про підозру експрезидентові Порошенку у справі про постачання вугілля з окупованих територій.

До Печерського районного суду Києва було внесено клопотання про застосування щодо Порошенка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.l

За даними ДБР, Порошенко підозрюється у тому, що, “діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з-поміж представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР".

У вересні-листопаді 2021 року в цьому провадженні повідомлено про підозру ще одному з чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики.

Вони підозрюються у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля. На думку слідства, своїми діями фігуранти поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій, що, своєю чергою, підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергоресурсів, а також надало РФ ширші можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-