Заявам РФ про відсутність намірів напасти на Україну вірити не можна – Вершбоу

Заявам РФ про відсутність намірів напасти на Україну вірити не можна – Вершбоу

Укрінформ
Запевнення заступника міністра закордонних справ Росії Сергія Рябкова про те, що Москва не планує вторгнення в Україну, не можна сприймати всерйоз, вважає колишній заступник генсека НАТО, експосол США в Росії Александер Вершбоу.

Як передає Укрінформ, про це він заявив у середу в телеефірі CNN.

«Ми не можемо всерйоз сприймати всі ці запевнення Рябкова про те, що вони не мають наміру вторгнутися, бо коли до цього дійде, вони вигадають якийсь привід чи створять інцидент і звинуватять у всьому українців», - сказав Вершбоу.

Це «стандартний підхід» РФ, додав він. За його словами, Москва заганяє себе у глухий кут, наполягаючи на завідома невиконуваних пропозиціях щодо згортання військової активності НАТО на східному фланзі Альянсу та недопущення його розширення.

США запропонували Росії «деякі ідеї», аби дати їй можливість вийти з цього глухого кута. «Але я не такий оптиміст, аби вважати, що Путін цього прагне, - зазначив Вершбоу. - Я не бачу зараз багато доказів того, що він шукає вихід. Коли росіяни висунули ці односторонні пропозиції, багато людей доходять висновку, що їхня мета полягає в тому, щоб отримати відмову й використати це як привід для початку воєнних дій».

На думку Вершбоу, Росія переоцінює важелі впливу, якими вона володіє, роблячи хибні висновки з виведення американських військ з Афганістану і вважаючи, що Альянс розділений.

Як повідомлялося, протягом поточного тижня відбуваються численні дипломатичні заходи з обговорення питань європейської безпеки та зниження напруги навколо України, що була спровокована Росією. Зокрема, 10 січня переговори між Росією і США відбулися у Женеві за участю заступника глави МЗС РФ Сергія Рябкова та заступника держсекретаря США Венді Шерман; в середу, 12 січня, у Брюсселі – зустріч у форматі Ради НАТО – Росія; на 14 січня заплановано дискусію щодо європейської безпеки в рамках ОБСЄ.

У понеділок у Брюсселі пройшло також засідання Комісії Україна-НАТО за участю віцепрем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

Крім того, цього тижня проблеми європейської безпеки та ситуацію навколо України обговорюватимуть міністри закордонних справ та міністри оборони країн Європейського Союзу під час неформальної зустрічі у французькому місті Брест.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-