Українці назвали «політиків року» і «розчарування року»

Українці назвали «політиків року» і «розчарування року»

Опитування
Укрінформ
Згідно з результатами загальнонаціонального дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, Президент України Володимир Зеленський очолив одночасно рейтинги “Політик року” та “Розчарування року”.

Про це повідомив аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський на пресконференції в Укрінформі на тему: «Новорічні сподівання і несподіванки: з якими почуттями і думками українці проводжають старий і зустрічають Новий рік».

Бурковський пояснив, що цього року респондентам вирішили поставити низку відкритих запитань — тобто люди не обирали з-поміж запропонованих варіантів, а відповідали те, що їм спадає в мить інтерв’ю на думку.

Питання стосувалися того, кого опитуванні називають політиком року, кого - розчаруванням 2021 року, символом року, людиною року та яка смішна або кумедна подія року їм запам’яталася, і що б вони назвали мемом року, що минає.

“Другий рік поспіль Президент Володимир Зеленський очолює рейтинги і «Політика року» і «Розчарування року». Щоправда, мушу зазначити, що у 2020 році в нас ця номінація називалася “Невдаха року”. Тобто цього року Президента України 17% опитаних назвали “Політиком року” і 45% опитаних назвали його “Розчаруванням року”, - сказав Бурковський.

Інфографіка: Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

За його словами, якщо порівнювати ці дані з минулим року, то в обох категоріях стало більше людей, які називають Президента України «політиком року», але і значно більше тих, хто назвали його «розчаруванням».

“Якщо в минулому році Президента невдахою року навали 28%, то в цьому році розчаруванням назвали вже 46%”, - уточнив експерт.

Водночас, друге місце в номінації “Політик року” ділять п’ятий Президент України Петро Порошенко та ексголова Верховної Ради Дмитро Разумков - по 8%.

“Але якщо подивитися на номінацію “Розчарування року”, то тут п’ятого Президента України згадували частіше - 8,5%, а Разумков опинився на третьому місці. Його згадали 3%”, - підкреслив експерт.

Бурковський відзначив, що майже 15% опитаних сказали, що політика року взагалі немає, 20% вагалися з відповіддю і 5% взагалі не захотіли відповідати на питання.

Згідно з результатами опитування, до числа політиків, яких згадали більше 1% опитаних як «політиків року» і як «розчарування року», потрапили: Юлія Тимошенко – 4,4% та 1,5% відповідно, Віктор Медведчук – 1,2% та 3,2% відповідно. Віталія Кличка згадали в обох номінаціях по 1,1% респондентів.

Водночас до числа політиків, яких згадали лише як «політиків року», потрапили: Юрій Бойко – 3,7%, Євгеній Мураєв – 3,4%, Ігор Смешко – 1,8%, Володимир Гройсман – 1,4%, Сергій Притула – 1%.

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 17 по 22 грудня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2 018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-