Презентація Центру розбудови миру: Верещук сподівається на підтримку міжнародних партнерів

Презентація Центру розбудови миру: Верещук сподівається на підтримку міжнародних партнерів

Фото
Укрінформ
Віцепрем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сподівається, що міжнародні партнери України підтримуватимуть діяльність Центру розбудови миру.

Про це вона сказала на презентації державного підприємства «Український національний центр розбудови миру», передає кореспондент Укрінформу.

"Ми розуміємо, що у 2022 році буде період становлення центру, наповнення його змістом, пошуку інструментів, в тому числі позабюджетних. Тут велика допомога саме наших міжнародних організацій буде не зайвою. Нам дуже потрібне продовження співпраці, і ми на неї щиро сподіваємось", - зазначила урядовець.

За її словами, підтримка з боку міжнародних партнерів необхідна задля повного забезпечення діяльності необхідної кількості людей для функціонування платформи діалогу щодо розбудови миру.

В.о. директора Українського національного центру розбудови миру Олександр Смирнов зауважив, що створення та формування завдань центру є результатом співпраці держави та суспільства, зокрема були залучені близько 200 експертів з розбудови миру та правозахисників.

"Результатом взаємодії стали конкретно визначені завдання центру, а саме створення державної системи моніторингу та документування порушення прав людини, норм міжнародного гуманітарного права та фіксування завданої шкоди фізичним та юридичним особам та державі загалом внаслідок збройної агресії", - сказав він.

Смирнов зауважив, що іншим завданням центру є створення платформи та дієвого майданчика для обговорення питань розбудови миру.

Презентація державного підприємства «Український національний центр розбудови миру» / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Як зазначив директор місії USAID в Україні та Білорусі Джим Гоуп, початок роботи Українського національного центру розбудови миру є сигналом для всіх українців, а особливо тих, хто проживає на тимчасово окупованих територіях, що уряд продовжує зусилля зі встановлення справедливості та закладення підвалин миру в умовах російської агресії.

«Початок роботи такого Центру подає сигнал, що уряд України буде підтримувати процес справедливості, і буде покінчено з безкарністю», - заявив він.

За словами Гоупа, це «посилає сигнал всім українцям, а особливо тим, хто проживає на тимчасово окупованих територіях, що будуть продовжувати зусилля, щоби закласти підвалини для тривалого миру».

В Агентстві США з міжнародного розвитку також висловили підримку цієї ініціативи та надаватимуть допомогу новому органу, аби він міг використовувати «всі засоби підтримки діалогу і співпраці з розбудови миру».

На думку Гоупа, Український національний центр розбудови миру має створити можливості збалансувати ситуацію в державі, забезпечити потребу у встановленні правосуддя і висвітлення правди щодо дій агресора на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і Криму.

Як повідомлялося, Державне підприємство «Український національний центр розбудови миру» створене Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з метою виконання підпункту 6 пункту 1 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 червня 2021 року «Про деякі питання активізації процесу мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях». Його мета – координація діяльності у сфері розбудови миру, подолання наслідків збройного конфлікту та моніторинг і документування порушень прав людини, норм міжнародного права та шкоди, завданої внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-