Понад 40% українців вважають, що є лідери, які могли б ефективно керувати країною

Понад 40% українців вважають, що є лідери, які могли б ефективно керувати країною

Опитування
Укрінформ
Більше 40% українців вважають, що в державі є лідери, які могли б ефективно керувати країною, 36% дотримуються протилежної думки.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова 14-20 жовтня і розміщеного у його доповіді "Сучасний стан і основні тенденції суспільно-політичного розвитку України". 

Згідно з результатами дослідження, 42% опитаних вважають, що сьогодні в Україні є політичні лідери, які могли б ефективно керувати країною, 36% схиляються до думки, що таких немає, 22% опитаних не визначилися.

Дещо частіше наявність таких політичних лідерів вбачають жителі сходу України, люди старшого віку і респонденти з найнижчим рівнем матеріального забезпечення.

При цьому 44% опитаних вважають, що Україні потрібні нові політичні лідери (тобто такі політики, які ще не були при владі), 34% схиляються до думки, що цілком достатньо й тих, що вже є. Не визначилися з відповіддю ще 22% респондентів.

Результати опитування також показують, що суспільний запит на нових політичних лідерів значно зріс у 2014 році і залишався високим принаймні до 2018 року. Однак уже восени 2020 року було виявлено його суттєве падіння, з того часу він знаходиться на рівні, співставному з травнем 2013 року.

Згідно з дослідженням, на заході і сході запит на нових політичних лідерів є вищим, ніж в інших регіонах, а на півдні — найнижчим. У вікових групах не спостерігається суттєвих відхилень за відповіддю на це запитання.

Опитування також показало, що кожен п’ятий респондент бачить у якості нових політичних лідерів конкретних осіб, 80% — відповіли, що таких не бачать. Серед нових політичних лідерів респонденти найчастіше називали Дмитра Разумкова (25% серед тих, хто бачить когось в якості нових політичних лідерів) та Євгенія Мураєва (20%).

У доповіді наведено дані дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова 14-20 жовтня 2021 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2 018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-