Олександр Комаріда, перший заступник міністра охорони здоров'я України
З першого квітня запроваджуємо відпуск антибіотиків виключно за електронним рецептом
13.12.2021 18:00

У Нідерландах минулої п’ятниці МОЗ України та компанія Philips підписали меморандум про співпрацю та взаємність у підвищенні якості вітчизняних медичних послуг. Компанія Philips, маючи значний досвід, може допомогти Україні підвищити якість і доступність медичної допомоги, зокрема щодо доступу до сучасних технологічних послуг діагностики та лікування. Меморандум було підписано під час триденного візиту делегації міністерства охорони здоров'я України на чолі з першим заступником міністра Олександром Комарідою.

В ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу під час відвідування університетської клініки Erasmus MC, що у Роттердамі, він розповів про створення Президентського університету майбутнього, про реновацію 48 лікарень України, про боротьбу з пандемією та про яку співпрацю домовилися з нідерландськими фахівцями.

МЕМОРАНДУМ ІЗ PHILIPS

- Протягом трьох днів у вас була дуже насичена програма. Багато зустрічей. Про що вдалося домовитися з представниками нідерландського медичного бізнесу?

- Протягом першого дня візиту, фактично одразу після прильоту, у нас була зустріч з представниками провідних нідерландських компаній, які працюють у сфері охорони здоров'я. Це понад 20 компаній, які представляли свої досягнення, висловлювали інтерес щодо співпраці з Україною, розповідали, що можуть запропонувати. Ми обговорили можливість залучення інноваційних нідерландських технологій до модернізації українських медичних закладів, а також впровадження нових ініціатив в українському секторі охорони здоров'я. Йдеться про абсолютно різні напрями медичної галузі: це й інвестиції в Україну, забезпечення новітнім обладнанням, цифрові рішення, мобільні госпіталі й багато-багато іншого, чим якраз займаються нідерландські компанії.

- На другий день вашого візиту було підписано меморандум з компанією Philips. Що це означає для України? Які нові можливості відкриває?

Ми хочемо, щоб обладнання найвищого рівня було доступним в українських лікарнях

- Philips – одна з провідних компаній, яка займається виробництвом високотехнологічного обладнання, і ми з літа ведемо перемовини з різними виробниками топкласу для того, щоб забезпечити громадян України найкращим, найвищого рівня обладнанням. Власне, тоді у нас виникла ідея розпочати співпрацю вже на міжнародному рівні з глобальними офісами цих компаній, і першим кроком у цій співпраці, звісно, є підписання так званих меморандумів про порозуміння, де ми закладаємо фундамент нашої подальшої співпраці та, звичайно, у результаті ми хочемо, щоб обладнання найвищого рівня було доступно в українських лікарнях для українських пацієнтів.

Міністерство охорони здоров’я України прагне підвищити ефективність та якість медичних послуг, ефективно зміцнювати здоров’я населення країни. Для вирішення цих глобальних питань ми мусимо стежити за оновленнями у технологіях діагностики, а також робити високотехнологічні медичні послуги доступнішими. Саме цьому присвячений наш меморандум із компанією Philips. Ми щиро вдячні уряду Королівства Нідерландів та компанії Philips Medical Systems за чудову можливість розвивати охорону здоров’я в Україні та впроваджувати найкращий медичний досвід для покращення здоров’я українців та підвищення якості їхнього життя.

- Чого наразі бракує Україні насамперед? Можливо, якогось унікального обладнання, зокрема, через коронавірус?

- Насправді й до ковіду, і під час ковіду, і після ковіду кількість необхідного обладнання для України достатня. Потреба у великій кількості медичного обладнання пов’язана із тим, що цикл життя та роботи цього обладнання достатньо короткий, адже ми постійно спостерігаємо величезний технічний прогрес. І такі компанії, як Philips, стоять на порозі цих інновацій. Вони є і розробниками, власне, новітнього обладнання, а для того, щоб забезпечити пацієнтів якомога більш якісним лікуванням з кращими результатами, з більшою точністю, для цього обладнання потрібно постійно оновлювати, чим ми зараз активно і займаємося.

- Про яке саме медичне обладнання йдеться?

- Зокрема, магнітно-резонансна терапія, комп’ютерні томографи, ангіографи, ендоскопічні системи – все це повинно бути доступно для пацієнтів уже зараз, щоб рятувати життя.

УНІВЕРСИТЕТ МАЙБУТНЬОГО

- У травні цього року Володимир Зеленський підписав указ про створення «Президентського університету». Планується, що це буде не лише сучасний інноваційний освітній заклад, а й науковий центр. У третій день візиту ви відвідали університетську клініку Erasmus MC. Це надсучасний величезний комплекс, який нагадує ціле медичне місто у середині міста Роттердам. Тут і магазини, й бібліотека, і дитяча лікарня, і доросла, і місця для відпочинку, як у санаторії… чого тут тільки немає. Усе для комфортного перебування пацієнта та навчання. Які у вас враження від побаченого? Що було корисним? Чого не показали, але хотілося б побачити? Які ідеї, архітектурні рішення можуть спрацювати в Україні?

- Візитом дуже задоволений. Звичайно, що завжди хочеться більшого, і як перший заступник міністра охорони здоров’я, хотів би побачити саме більше медичної частини в цьому прекрасному місці, в університетській клініці Erasmus МС. Зокрема, робота медичних команд, маршрути пацієнтів, як відбувається госпіталізація, в тому числі за екстреною медичною допомогою, більше ось цього б хотілося. Але розуміємо, що в Нідерландах діють коронавірусні обмеження, досить жорсткі. Тому на цьому етапі було досить корисно побачити, як побудована інфраструктура, корпуси, маршрут навколо лікарняного простору. У нас є великий амбітний проєкт, це «Президентський університет майбутнього», де у зоні відповідальності МОЗ буде також побудова сучасної університетської клініки. І я думаю, що клініку Erasmus МС можна брати за зразок, враховуючи і величезний досвід, і враховуючи, власне, потужність клініки, тому що в Україні нам треба буде також потужна наукова база, і нам потрібно зараз цей напрям розвивати, напрям інновацій, тому що за цим саме є майбутнє, і медицини в тому числі.

Сенс університетських клінік у тому, що відбувається навчання студентів. Але у провідних європейських і світових клініках не лише навчаються студенти, тут також навчаються всі разом: і працювати на новітньому обладнанні, і робити нові методи лікування, нові дослідження, тобто більш глобальний підхід. Іде постійний процес навчання із залученням великих медичних компаній, фармацевтичних, ІТ компаній, що рухає медицину вперед. Також в Україні плануємо оновлення 48 лікарень у кожній області України: дитяча й доросла обласні лікарні. Ці проєкти зараз на стадії узгодження якраз із регіонами, і тут, звичайно, нідерландський досвід нам знадобиться, і в співпраці з нідерландськими компаніями, і в співпраці з компаніями, такими як Philips, і з компаніями, які розробляють архітектурні рішення, пропрацьовують логістику, маршрути, це залучення також може бути дуже корисним.

- Що вас тут найбільше вразило?

- Мабуть, масштаб і підхід, лікарня постійно розбудовується, але, коли ти всередині, то вона виглядає як завершений об’єкт, який повноцінно функціонує. Однак, довкола постійно щось будується, добудовується, і це не довгобуд якийсь, а йде постійне оновлення. І мені здається, що це дуже класно.

МЕДИЧНА РЕФОРМА І ВИБІР ПАЦІЄНТА

- Розкажіть про трансформацію системи охорони здоров’я в Україні. Наприклад, у Нідерландах вся галузь охорони здоров'я функціонує на самоокупності. Виняток становить лише дослідницька частина медицини, зокрема, держава може спонсорувати розробку нових технологій, нових ліків. Також у Нідерландах не можна напряму потрапити на консультацію до вузького спеціаліста без дозволу сімейного лікаря. Ідея у тому, щоб не перенавантажити, але часом отримати направлення до вузького спеціаліста просто неможливо. Сімейний лікар намагається лікувати тебе самостійно. На мою субєктивну думку, часом втрачається дорогоцінний час і захворювання лише прогресує. Тож дехто за оперативною консультацією вузьких спеціалістів, наприклад, того ж самого отоларинголога, їде до сусідньої Бельгії.

В Україні один із найнижчих рівнів смертності від коронавірусу – і це величезна заслуга наших медичних фахівців

- Реформа в нас уже працює. Особливо вдало на первинній ланці. У нас так само, щоб потрапити до вузького спеціаліста, потрібно направлення від сімейного лікаря, і це відсіює велику кількість людей, які не потребують консультації вузького спеціаліста. Тим самим не перевантажуючи вузьких спеціалістів і даючи можливість іншим хворим, які потребують допомоги, не стояти в черзі. Тут потрібно застосовувати підхід: і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь. Не можна в жодному разі говорити, що у нас абсолютно поганий стан медицини чи що у нас все погано, а за кордоном все добре, бо є багато позитиву, який несе і наша медична система. Як не крути, а в Україні один із найнижчих рівнів смертності від коронавірусу, наприклад, і це величезна заслуга наших медичних фахівців. Нам основне – це потрібно працювати над мережею, яка має бути оптимізована максимально, де мають бути у потужних опорних лікарнях фахівці якомога більшої кількості профілів. Тобто це має бути багатопрофільна лікарня, і надавати весь спектр медичної допомоги. А держава зі свого боку повинна розширювати програму медичних гарантій, щоб якомога більше послуг було для пацієнтів.

Активно пропонуємо громадянам застраховувати себе додатково, розвиваємо фармацевтичне страхування

- Тобто, в українців залишатиметься вибір?

- Так у нас є вибір. Ти гарантовано забезпечений медичною допомогою державою, але якщо ти хочеш, ти можеш звернутися й у приватну клініку. І тут також не має значення, чи ти застрахований, чи не застрахований. На це все людина має вибір. Також кожен громадянин України застрахований державою за рахунок програми медичних гарантій. Ми також зараз активно пропонуємо громадянам застрахувати себе додатково. Ми розвиваємо зараз фармацевтичне страхування. Це страхування на лікарські засоби: тобто, ти платиш певну суму щомісячних внесків і маєш на достатньо велику суму покриття вартості лікарських засобів, тому що у нас багато коштів пацієнти витрачають саме на лікарські засоби. Ще однією проблемою є самолікування.

- Яка ситуація із самолікуванням? Часом українці зловживають доступністю антибіотиків і самі собі прописують без консультації з лікарем. На жаль, потім антибіотик не працює. У Нідерландах придбати антибіотик можна лише за рецептом лікаря.

До кінця року ми плануємо, щоб усі рецептурні лікарські засоби в Україні відпускалися виключно за електронним рецептом

- Так, це називається антибіотикорезистентність. І ми для боротьби з цією глобальною загрозою з першого квітня наступного року запроваджуємо відпуск антибіотиків виключно за електронним рецептом. І далі до кінця року ми плануємо розширити, щоб усі рецептурні лікарські засоби в Україні відпускалися виключно за електронним рецептом. Ми повністю йдемо від паперових рецептів і переходимо виключно на електронні, які у нас показали себе дуже добре в рамках програми реімбурсації «Доступні ліки».

Хочемо встановити дієві механізми контролю за відпуском власне рецептурних лікарських засобів

Ми постійно розширюємо програми реімбурсації. Електронний рецепт у нас працює. Люди уже знають, що це таке, а лікарі тим більше знають. Тому ми хочемо встановити дієві механізми контролю за відпуском власне рецептурних лікарських засобів і починаємо, звісно, з антибіотиків для боротьби з антибіотикорезистентністю.

- Який механізм?

- Для того, щоб отримати електронний рецепт, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. Далі лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я, пацієнту надходить код і в аптеці показується цей код. Фармацевт теж у системі охорони здоров’я відкриває і дивиться, що було призначено лікарем цьому пацієнту.

КОРОНАВІРУС В УКРАЇНІ

- У Нідерландах, згідно з офіційними показниками щодо вакцинації, з 29 листопада по 5 грудня 2021 року було підраховано, що 87,0% усіх людей старших за 12 років отримали принаймні одну дозу вакцини від коронавірусу, а 83,7% – повністю вакциновані. Діє карантин, зокрема, супермаркети працюють до 20:00, а торгові центри, ресторани, кінотеатри, спортзали мають зачинятися о 17:00. Яка зараз ситуація з коронавірусом в Україні?

Україна - унікальна країна в тому плані, що у нас на вибір можна щепитися будь якою з чотирьох вакцин

- В Україні один із найнижчих рівнів смертності від коронавірусу, і це величезна заслуга наших медиків. Йдеться про пікові періоди, якщо порівнювати пік із піком, який в кожній країні відбувається в різний час. Пацієнтам надається уся можлива допомога. Дуже щиро дякую нашим лікарям. Україна - унікальна країна в тому плані, що у нас на вибір можна щепитися будь якою з чотирьох вакцин (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, CoronaVac - ред.). Ми вводимо додаткові обмеження у жовтому або червоному рівнях епіднебезпеки, але для вакцинованих людей є пом’якшення цих обмежень.

За нашими прогнозами, нова хвиля ковіду буде вже взимку

Тобто ти можеш піти до кінотеатру, торговельного центру, закладу громадського харчування, якщо ти повністю вакцинований, маєш сертифікат про вакцинацію або сертифікат про одужання, чи негативний тест на коронавірус. У нас уже більш як 40% людей вакциновано. Ми постійно працюємо над цим. Людям хочеться сказати: «Будь ласка, вакцинуйтеся, захистіть життя, бо за нашими прогнозами – нова хвиля ковіду буде вже взимку, і для вакцинованих пережити її буде набагато простіше”.

- У Нідерландах вже почали робити щеплення третьою дозою COVID-вакцини. Які плани в Україні щодо ревакцинації?

- У нас були плани, що коли хоча б 50% людей отримають повний курс вакцинації, ми зможемо перейти до застосування бустерної дози ковідної вакцини. Бустерна доза в цілому не впливає на колективний імунітет, та буде трохи більший захист. Але і дві дози працюють: якщо ти захворієш, то скоріше за все перенесеш хворобу легко, тому наразі дуже важливо максимально охопити двома дозами хоча б 70% для колективного імунітету. Водночас, звичайно, що нам треба синхронізувати правила з іншими країнами, бо багато людей подорожує. 

- Чи плануються найближчим часом візити нідерландців в Україну, зокрема, щодо обміну досвідом?

- Я не можу сказати, що ми домовилися про конкретні візити щодо обміну досвідом, але процес навчання лікарів і в Україні, й у Нідерландах проходить постійно, так само як і з іншими країнами. За результатами цього візиту, наприклад, у нас з компанією Philips були домовленості про навчання українських кардіологів на базі польського інституту, з яким вони також співпрацюють. Тому це може стати містком для обміну досвідом. Тому що, наприклад, на базі цього польського інституту навчаються лікарі з різних країн, з усього світу. Ми як МОЗ дуже зацікавлені у співпраці й будемо всіляко сприяти та підтримувати наших лікарів, щоб вони могли постійно навчатися й обмінюватися досвідом.

Ірина Драбок, Гаага

Фото: І. Драбок, Philips

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-