Бурба тричі переносив спецоперацію щодо «вагнерівців» - Арестович

Бурба тричі переносив спецоперацію щодо «вагнерівців» - Арестович

Укрінформ
Дотичні до операції люди заявляють, що екскерівник ГУР Василь Бурба тричі переносив спецоперацію щодо затримання бойовиків ПВК Вагнера.

Про це заявив спікер української делегації тристоронньої контактної групи Олексій Арестович в ефірі ток-шоу "Право на владу", повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Люди, які брали участь у цій операції, або дотичні були, кажуть наступне: взагалі-то перенесень було три. Всі три Василь Бурба реалізовував”, - сказав він.

Читайте також: ДБР планує допитати Єрмака у справі щодо «вагнерівців»

Арестович пояснив, що після надання представлених матеріалів Службі безпеці України Бурба переніс операцію 24 липня через відсутність процесуальних доказів вини вагнерівців.

“Більш того є дані, що він почав активну фазу операції, тобто переміщення найманців до Білорусі, поза відома Президента України, або вповноважених ним осіб, одноосібно! І потім поставив Президента перед фактами”, - додав спікер української делегації в ТКГ.

Читайте також: Арестович пояснив, чому в ОП спершу заперечували спецоперацію проти «вагнерівців»

Далі, за свідченнями Арестовича, Василь Бурба особисто переносить операцію на декілька днів перед отриманням 33 квитків на літак до Туреччини, після цього було ще третє перенесення.

Радник керівника Офісу Президента також наголосив, що 29 липня прокуратура України лише почала виписувати підозри "вагнерівцям", висловивши думку, що у випадку затримання 25 липня бойовиків довелося б відпустити.

“Вони місяць прожили в центрі Мінська, потім він їх пересуває за місто, в цю саму резиденцію. Єдина людина, яка за свідченнями офіцера, знала про те, куди їх перевезли, - це є Василь Бурба, і ніхто більше не знав. І через добу їх беруть білоруські спецслужби”, - констатував Арестович.

Читайте також: Бурба розповів про розмову в Офісі Президента щодо операції із затримання «вагнерівців»

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat 17 листопада опублікувала розслідування про спецоперацію із затримання бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера, в якій аналізує обставини та причини її зриву. Зокрема, в матеріалі ідеться про те, що керівник ОП Андрій Єрмак пропонував відтермінувати спецоперацію на тиждень у зв'язку з досягненням домовленостей про припинення вогню на сході України.

В Офісі Президента України заявляють, що затримання торік у Білорусі бойовиків ПВК Вагнера сталося внаслідок посиленого контррозвідувального режиму напередодні президентських виборів у республіці.

Ексголова ГУР Василь Бурба в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» 20 листопада розповів, що всіх розвідників, які брали участь у спецоперації із затримання бойовиків ПВК Вагнера, звільнили з лав Збройних сил, а також забрали у них документи прикриття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-