Олексій Данілов, Секретар Ради національної безпеки та оборони України
Наші партнери запевнили, що максимально допомагатимуть Україні у разі російського наступу
22.11.2021 09:33

Цими вихідними у канадському Галіфаксі пройшов Міжнародний безпековий форум. Ця щорічна подія залучає до невеликого канадського міста на узбережжі Атлантичного океану сотні знаних експертів та можновладців у галузі безпеки й оборони з усього світу. Цього року Україну на форумі представляла делегація урядовців на чолі із секретарем Ради національної безпеки та оборони Олексієм Даніловим.

По завершенні форуму Укрінформ розпитав у нього про хід перемовин, ставлення до України в західному світі та інші актуальні міжнародні питання.

ПАРТНЕРИ ДОБРЕ РОЗУМІЮТЬ УКРАЇНУ

- Ви прибули до Канади всього на кілька днів для участі у Міжнародному безпековому форумі у Галіфаксі. З ким мали змогу зустрітися й про що домовитися?

- Ми провели ряд важливих зустрічей, поспілкувавшись з міністром та першим заступником міністра оборони Канади, в.о. начальника Штабу оборони ЗС Канади, кількома американськими сенаторами та іншими посадовцями країн-партнерів. Ми обмінялися думками стосовно того, що нині відбувається в нашій країні, Європі та світі.

- Розкажіть детальніше про зустріч із міністром оборони Канади Анітою Ананд.

- По-перше, ми чітко усвідомлюємо, що Канада, а також США і Велика Британія – наші партнери. Ці країни багато нам допомагають та набагато глибше розуміються на процесах, які відбуваються сьогодні. Ми поговорили про співпрацю, причому взаємовигідну: коли в центрах підготовки наших бійців, які пройшли фронт, присутні іноземні інструктори, – вони так само вчаться протистояти сучасним викликам.

- Тоді яке майбутнє чекає канадську тренувальну місію UNIFIER, мандат якої збігає наступного року?

- Я більш ніж переконаний, що місія не завершиться. Вона триватиме й надалі, а от в якому форматі – це вже питання. У нас з Канадою багато спільного і ми маємо бути разом.

КАНАДА ПІДТРИМУЄ ВСТУП УКРАЇНИ ДО НАТО

- Наскільки ваші співрозмовники були поінформовані про ситуацію в Україні?

- Не є таємницею, що ми обмінюємося розвідувальною інформацією, тож майже всі розуміють, що відбувається. Єдине, що залишилося невідомим, так це те, чи наступатиме Путін, і якщо буде, – то коли. Утім, ми маємо бути готовими у будь-якому разі і наші партнери запевнили нас, що максимально допомагатимуть Україні у разі настання часу “Ч”.

- Чи готова Канада підтримати заявку України на вступ до НАТО?

- Не думаю, що Канаді буде складно підтримати таку пропозицію. Проблема в інших країнах, які входять до ЄС, та вважають, що це робити поки зарано. Утім, ми зможемо їх переконати й рано чи пізно Україна стане членом Альянсу.

- У Галіфаксі також відбулися урочистості з нагоди закладення “першого каменя” українсько-канадського космодрому. Які ваші враження від цього проєкту?

- Ми на гелікоптері відвідали ділянку, де найближчим часом має розпочатися будівництво космодрому. Там вже відбуваються геологічні роботи та розміщена спецтехніка. Ми вважаємо цей проєкт вкрай важливим для обох наших держав. З канадського космодрому стартуватимуть українські ракети – що може бути краще?

УКРАЇНА БОРЕТЬСЯ ЗА ЗВІЛЬНЕННЯ БІЛОРУСЬКИХ ПОЛІТВ’ЯЗНІВ

- Україна формально має право купувати зброю в Канаді, але досі уклала лише один контракт на постачання озброєння. Нам не потрібна канадська зброя, чи на це є інші причини?

- Це більше технічно-фінансове питання, на яке я зараз не готовий дати відповідь. Повернувшись до Києва, я обов’язково це з’ясую і, якщо від канадців є якісь хороші пропозиції, ми обов’язково ними скористаємося.

- Чи наражалася якась висловлена вами ідея на спротив?

- Жодного спротиву у нас тут не було. Звісно, співрозмовники могли висловлювати різні думки, але ми люди прагматичні і прямо казали, що, якщо демократичні країни не об’єднуються заради спільної мети, це може погано закінчитися.

- Мені іноді доводиться чути про так звану “втому” від України, її постійних проблем тощо. Чи відчули ви щось подібне у Галіфаксі?

- Ні, не було нічого подібного. Я можу із впевненістю сказати, що ми чітко усвідомлюємо де перебуваємо, і що треба робити.

- Чи згадували ви про ситуацію у Білорусі?

- Ми порушували питання, що в Білорусі за ґратами перебуває Марія Колесникова, яка отримала 11 років позбавлення волі. Жінку необхідно звільнити. Весь світ мусить згуртуватися для цього.

Максим Наливайко, Оттава

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-