Справа Медведчука: ДБР повідомило про підозру ексміністру енергетики

Справа Медведчука: ДБР повідомило про підозру ексміністру енергетики

Відео
Укрінформ
Державне бюро розслідувань повідомило ексміністру енергетики у сприянні про підозру терористичним організаціям «Л/ДНР».

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба відомства.

Як зазначається, працівники бюро розслідують справу щодо злочинної схеми сприяння терористичним організаціям «ЛНР» та «ДНР» групою громадян, до якої входив колишній міністр енергетики та вугільної промисловості, а також чинний народний депутат.

У ході слідства правоохоронці встановили, що організатори налагодили поставки вугільної продукції з тимчасово окупованих територій за кошти українських держпідприємств на суму приблизно 1,5 мільярда гривень.

Поставки відбувались наприкінці 2014 – початку 2015 років за співучастю колишнього високопосадовця, який наразі є народним депутатом. Зловмисники організували схему поставок вугілля з ОРДЛО за безпосереднього сприяння вищих представників влади Російської Федерації.

У відомстві нагадали, що одному з учасників, який забезпечував поставки вугілля з тимчасово окупованих територій, слідчі ДБР ще 19 вересня поточного року повідомили про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій.

Печерський районний суд міста Києва задовольнив клопотання слідчого щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у виді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 500 мільйонів гривень. На цей час він утримується під вартою.

12 листопада 2021 року слідчі повідомили про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України) іншому співучаснику злочинів – колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості.

“У змові з посадовцями українських держорганів та підприємств, представниками влади РФ він організував придбання вугілля у підконтрольних терористичним організаціям підприємств за державні кошти.

Ці дії поставили енергетичну сферу України у залежність від РФ та терористичних організацій «Л/ДНР», чим підірвали економічну безпеку держави у 2014–2015 роках, позбавили нашу країну можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надали Російській Федерації більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення підривної діяльності проти неї”, - інформують у ДБР.

У відомстві зазначають, що наразі ексміністр переховується від українського правосуддя за кордоном. Повідомлення про підозру надіслано на адреси останніх відомих місць його проживання.

У ДБР не називають імена фігурантів справи, водночас з власних джерел Укрінформу стало відомо, що йдеться про ексміністра енергетики і вугільної промисловості Володимира Демчишина, а також нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Як повідомляв Укрінформ, за даними слідства, народний депутат Віктор Медведчук схиляв керівництво України до постачання палива із «ЛНР» та «ДНР» і сплати коштів безпосередньо керівникам терористичних організацій.

За словами генпрокурора Ірини Венедіктової, усього протягом 2015 року за постачання вугілля з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей та на виконання загального злочинного плану щодо сприяння діяльності терористичним організаціям «ЛНР» і «ДНР», перераховано, обготівковано та розподілено на їх користь не менше 200 млн гривень, не рахуючи коштів сплачених у готівковій формі, з запланованих більше ніж 3,16 млрд гривень.

Венедіктова поінформувала, що прокуратура проситиме суд обрати нардепу від ОПЗЖ Віктору Медведчуку запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави у 1 мільярд гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-