Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України
У відносинах з Угорщиною ми не зачиняємо двері на замок
06.10.2021 10:29

У Варшаві триває безпековий форум (5-6 жовтня), у роботі якого бере участь глава МЗС України Дмитро Кулеба.

У кулуарах форуму очільник української дипломатії дав бліц-інтерв’ю кореспондентові Укрінформу, в якому, зокрема, розповів про деталі своєї участі у безпековому форумі, українсько-польські відносини та відкритість до діалогу з Угорщиною.

ПОЛЬСЬКЕ ГОЛОВУВАННЯ В ОБСЄ НАДАСТЬ УКРАЇНСЬКИМ ПИТАННЯМ ОСОБЛИВУ ВАГУ

- Пане міністре, Ви провели зустріч з главами МЗС Польщі і Литви в межах Люблінського трикутника. Які питання було обговорено в рамках формату, які спільні плани на майбутнє?

-У нас є бажання розвивати формат Люблінського трикутника. Ми хочемо зосередитися на питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції України, тобто сприяння цьому процесу. По-друге, хочемо звернути увагу на ситуацію в Білорусі і, по-третє, на ситуацію з енергетичною безпекою через призму “Північного потоку-2”. Ми також хочемо активно сприяти людським контактам між нашими країнами. Відтак, функціонуватиме молодіжний вимір Люблінського трикутника. Йдеться про різноманітні програми для підтримки молоді, щоб було більше відносин на цьому рівні.

У планах є також масштабування Люблінського трикутника, аби в його рамках зустрічалися не лише міністри закордонних справ, але й прем’єр-міністри, міністри інших профілів, наприклад, економіки.

- Чи обговорювалася в рамках Люблінського трикутника ситуація на кордоні з Білоруссю?

- Так, ми поінформували один одного про ситуацію, адже в нас усіх є спільний кордон з Білоруссю. Єдина відмінність наших ситуацій полягає в тому, що у них вже є міграційна криза, створена Лукашенком, а в нас її ще немає.

- Чи Україні потрібно готуватися до того, що зараз відбувається на польсько-білоруському кордоні?

- Не факт. Білоруській владі зараз вигідно направляти мігрантів напряму в ЄС, без проходження території України.

- У 2022 році Польща головуватиме в ОБСЄ і Варшава вже заявляла, що триматиме на особливому контролі безпекову ситуацію в Україні. Чи польський міністр інформував про плани Польського головування в українському контексті?

- Коли ми зустрічалися влітку з міністром Збігнєвом Рау, ми проговорювали підготовку Польщі до головування в ОБСЄ, сьогодні він мені розповів свої основні пріоритети. Ми домовилися, що він ще відвідає Україну напередодні початку головування, і ми зможемо у прямому режимі коригувати пріоритети. Від головування багато чого залежить, але, насамперед, йдеться про помітність і пріоритетність того чи іншого питання в порядку денному ОБСЄ. У мене немає сумніву, що під час Польського головування в ОБСЄ українські питання отримають належну увагу.

КОНСУЛЬСТВО УКРАЇНИ У ВРОЦЛАВІ З’ЯВИТЬСЯ ДО КІНЦЯ РОКУ

- Як Ви оцінюєте нинішній стан українсько-польських відносин, які є перед країнами виклики? Коли можна очікувати на відкриття консульства України у Вроцлаві, беручи до уваги велику кількість українців у Польщі?

- Консульство України у Вроцлаві ми відкриємо до кінця року. Це та задача, яку я ставив перед послом, і він підтвердив, що це буде зроблено. Генеральний консул вже визначений, команда вже є, у приміщенні висихає фарба і ми відкриваємо генконсульство. Це обіцянка створити додаткову дипломатичну присутність для захисту українських громадян, яку я давав українській громаді минулого року, і її буде виконано.

Загалом, у нас зараз хороші відносини з Польщею, гарний контакт встановився між Президентами України і Польщі. Є багато спільних питань, спільних успіхів. Я хочу відзначити нашу координацію з питань “Північного потоку-2”. У цьому контексті ми діємо як одна команда, і це дуже важливо. Нещодавно відбулася зустріч прем’єр-міністрів, які до цього не зустрічалися чотири роки. Вони проговорили економічний порядок денний. Тому динаміка дуже позитивна. Звичайно, є якісь проблемні питання, ми їх не боїмося проговорювати. Зокрема, під час зустрічі з міністром Збіґнєвом Рау я порушив питання вбивства громадянина України Дмитра Никифоренка. Я сказав, що хоча поліцейських, які це зробили, звільнено з лав поліції, але цього замало. Україна очікує, що буде належне розслідування і провину кожної особи, яка брала участь у цьому злочині, буде встановлено, і ці люди понесуть кримінальну відповідальність.

Я отримав запевнення від польського колеги, що польська влада налаштована на максимально чітке розслідування і судовий процес.

- Чи не обговорювали Ви з главою МЗС Угорщини Петером Сіярто, який також прибув на форум до Варшави, енергетичні питання у контексті нещодавно підписаної Будапештом угоди з Росією?

- Я знаю, що Петер також бере участь у форумі, але ми з ним тут не перетиналися. Водночас, я відкритий до розмови, ми не зачиняємо двері на замок. Треба шукати вихід з будь-якої ситуації і приймати рішення, яке влаштує усі сторони.

-У Грузії був заарештований Міхеїл Саакашвілі, який має українське громадянство. Якими будуть дії України в його справі?

- Позиція Української держави наступна: незалежно від прізвища і соціального статусу громадянин України користується повною підтримкою і захистом України у будь-якій точці світу. Тому пану Саакашвілі надається той самий обсяг консульського сприяння і допомоги від Української держави, який надається іншому громадянину, котрий потрапляє в халепу за кордоном. У понеділок його відвідав український консул. Ми доручили нашому посольству у Грузії налагодити механізм оперативної взаємодії з грузинською владою, аби в будь-який момент можна було вирішувати питання, пов’язані з цією справою. Подальші події залежать від того, які процесуальні кроки робитиме грузинська влада щодо Саакашвілі. Але ми його захищатимемо, оскільки він наш громадянин.

- З ким Ви іще зустрічалися на полях Варшавського форуму і які питання обговорили?

- Ми провели зустріч з главою МЗС Польщі Збіґнєвом Рау, з яким ми обговорили широке коло питань про політику, економіку, гуманітарні зв’язки між нашими країнами. З головою Бюро національної безпеки Польщі Павелом Солохом ми звернули увагу на безпекові питання, “Північний потік-2”. З генеральним секретарем ОБСЄ Хельґою Шмід я обговорив у Варшаві ситуацію на Донбасі, невиконання Росією Мінських домовленостей, і що може ОБСЄ зробити для врегулювання конфлікту.

Розмову вів Юрій Банахевич

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-