Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Земельна реформа в Україні: успіх поруч, але Раді треба діяти

Земельна реформа в Україні: успіх поруч, але Раді треба діяти

Укрінформ
9 жовтня виповниться рівно 100 днів з моменту відкриття ринку землі

Напередодні 100 днів ринку землі, в українському законодавстві бракує останньої вагомої ланки, що поліпшить доступ до кредитування для малих та середніх фермерів. Аби вигоду від земельної реформи отримали всі українці, Верховній Раді потрібно ухвалити Закон про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві.

Майже двадцять років Микола та його родина вирощують овочі у Київській області. Він обробляє понад 400 гектарів паїв, орендованих у селян. Ферма має сучасний склад, автоматизований сортувальний і пакувальний комплекси, всю іншу необхідну техніку. Микола гордий з того, що більшість інвестицій зробив самотужки, ніколи не брав дотацій у держави, жодного разу не затримав заробітну платню робітникам. Він вклав великі кошти у відновлення системи зрошення і щороку витрачає неабиякі ресурси на її обслуговування та охорону.

Але якщо Микола втратить землю, він втратить усе.

Нині, після відкриття ринку землі у нього нарешті з’явилась можливість забезпечити майбутнє своєї родини. Він може викупити землю, вільно інвестувати у виробничу інфраструктуру і, зрештою, передати справу двом синам, які щодня працюють на фермі поруч із батьком.

Минулого місяця, під час візиту до України Віце-президента Світового банку Анни Б'єрде, у нас була можливість відвідати овочеве поле Миколи. Крім нього ми зустрілись ще з кількома місцевими фермерами, господарства яких різні за розмірами. Один обробляє 2 гектари, інший – 20. Миколині 400 гектарів є меншими за господарство сусіда, який обробляє 700 га. Але коли ми говорили про проблеми, у всіх фермерів схожі занепокоєння: як захистити вже зроблені інвестиції в інфраструктуру та як отримати фінансування для розвитку свого бізнесу.

Моменти зустрічі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Віце-президента Світового банку в справах регіону Європи та Центральної Азії було Анни Б’єрде
Моменти зустрічі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля й Віце-президента Світового банку в справах регіону Європи та Центральної Азії Анни Б’єрде.

Відкриття ринку землі 1 липня цього року дало сотням тисяч дрібних і середніх фермерів України новий вид активу – землю. Тепер її можна продати, купити в іпотеку чи взяти кредит на розвиток бізнесу під заставу земельної ділянки. Це без перебільшення історична подія, яка стала можливою завдяки лідерству Президента України, волі парламенту та наполегливій роботі уряду. Проте залишається останнє, однак, не менш важливе завдання – забезпечити швидке надання кредитів малим та середнім фермерам на доступних умовах. Для цього Верховній Раді необхідно якомога швидше ухвалити Закон про Фонд часткового гарантування кредитів, який включений у порядку денний поточної сесії.

Обмежений доступ до фінансування, зокрема банківських кредитів, є давньою перешкодою для малих та середніх агровиробників, які створюють понад 50% загального обсягу сільгосппродукції в Україні. Згідно з дослідженням Світового банку, більшість із них не мають доступу навіть до базових банківських послуг. Банки здебільшого працюють із фермерами, які обробляють понад 500 гектарів і займаються вирощуванням зернових та олійних культур. Причому процентні ставки за кредитами для МСБ є в середньому на 5-7% річних вищими за існуючі пропозиції для великих підприємств. Якщо кредити і залучаються, то короткострокові для покриття поточних витрат. Відсутність довгострокових кредитів, належного забезпечення та кредитної історії тривалий час позбавляли малий та середній агробізнес можливості інвестувати у власний розвиток.

Фонди часткового гарантування кредитів успішно функціонують у багатьох країнах світу. Такі фонди дозволяють банкам покрити частину збитків у разі невиконання позичальником своїх зобов’язань. Нинішній законопроєкт, що розглядається у парламенті, пропонує створити Фонд часткового гарантування кредитів у формі небанківської фінансової установи за участі держави під наглядом Національного банку України. Спеціальний закон потрібен, аби Фонд мав незалежну структуру управління та був відокремлений від політичного впливу. Це дасть змогу такому фонду ефективно співпрацювати з міжнародними фінансовими установами та іноземними компаніями з метою залучення коштів для своєї діяльності. Це також дозволить фонду надати фермерам кредитів на суму в понад 20 мільярдів гривень з максимальним терміном до 10 років.

В сучасних умовах становлення ринку землі в Україні, коли ціни ще не сформувалися і коефіцієнт ліквідності землі як застави є одним з найнижчих, Фонд часткового гарантування кредитів дозволить зробити для банків кредитування малих та середніх агровиробників менш ризикованим і більш привабливим. Як результат, відсоткові ставки для позичальників будуть доступнішими, а терміни виплати кредитів – довшими.

9 жовтня виповниться рівно 100 днів з моменту відкриття ринку землі. Уряду вдалося створити базові умови для його запуску, впровадити систему обмежень та запобіжників від суттєвих зловживань та спекуляцій, забезпечити публічно доступну інформацію про земельні транзакції. Ухвалення Закону про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві – останній наріжний камінь законодавчого фундаменту земельної реформи. За умови оперативного ухвалення даного закону, Світовий банк радо підтримає Україну у швидкому створенні Фонду, а також якнайшвидшому впровадженні тимчасової програми уряду із надання портфельних гарантій тим фермерам, які їх потребують вже зараз.

Микола – один з тих понад 30 тисяч офіційно зареєстрованих індивідуальних фермерських господарств і понад 4 мільйонів приватних підприємців, які працюють в агросекторі України. Підвищення їхньої фінансової спроможності суттєво розширить можливості для приватних інвестицій в інфраструктуру та переробку, підвищить ефективність та конкурентоспроможність, створить ланцюги доданої вартості. Все це наблизить добробут і кожного окремого фермера, і всіх українців.

Аруп Банерджі, регіональний директор Світового банку в справах країн Східної Європи

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-