Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Рухаємося на гіпершвидкостях і головне – з високою ефективністю

Рухаємося на гіпершвидкостях і головне – з високою ефективністю

Укрінформ
Колеги, з Міжнародним Днем права знати та загального доступу до публічної інформації!

Нашій країні, та й нам усім причетним, представникам громадянського суспільства, провідним експертам, органам влади, відповідних розпорядників, міжнародних організацій, є чим пишатися.

За останні 10 років, з моменту, коли почав працювати Закон України «Про доступ до публічної інформації», ми усі разом пройшли непростий шлях у  напрямку прозорості та відкритості. Від становлення системи доступу до інформації (лише ОВВ надано відповідей на понад 130 тисяч запитів, і майже 37 тисяч запитів колегами із Секретаріату Уряду) до впровадження:

● е-декларування;
● прозорості публічних закупівель;
● запровадження відкритих даних;
● відкриття архівів комуністичного режиму;
● впровадження Ініціатив прозорості видобувних галузей (EITI) та будівництва (CoST);
● відкриття інформації про бенефіціарних власників;
● розвиток інструментів е-демократії (е-петиції, е-звернення, нова платформа ВзаємоДія та ін.);
● удосконалення системи адміністративних послуг;
● перехід на е-послуги;
● впровадження відкритості публічних фінансів тощо.

Із найближчих перспектив передбачається удосконалення активного та пасивного права на доступ до публічної інформації, відповідно до схваленої Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки. Зокрема:

► посилення державного контролю та відповідальності належних розпорядників інформації;

► розширення переліку публічної інформації, яка підлягає оприлюдненню розпорядниками такої інформації, у тому числі публікація звітів контролюючих органів;

► закріплення обов'язку органів державної влади, органів місцевого самоврядування мати офіційний вебсайт з уніфікацією базових технічних вимог до такого вебсайту, включаючи базові функції щодо взаємодії з громадськістю;

► забезпечення безбар'єрності для врахування потреб різних груп населення, у тому числі осіб з інвалідністю, під час організації доступу до публічної інформації, у тому числі оприлюднення інформації та проведення відкритих засідань розпорядників інформації;

► унормування питання щодо безоплатного надання наявних електронних копій електронних документів на запити на інформацію.

Детальніше – тут.

Провідні країни за рівнем розвитку демократії десятиліттями й століттями виборювали свою інформаційну свободу. Ми ж рухаємось на гіпершвидкостях й головне з високою ефективністю. Проте попереду у нас ще багато роботи, у тому числі формування культури доступності та публічності. Тому бажаю усім віри у свої сили, натхнення для реалізації найамбітніших планів та задумів!

#Доступ  #ВідкритийУряд  #Деньправазнати

Роксолана Стадник
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-