Приватні внески та гроші з бюджету – за рік партії «назбирали» понад 2 мільярди

Приватні внески та гроші з бюджету – за рік партії «назбирали» понад 2 мільярди

Інфографіка
Укрінформ
У 2020 році політичні партії та їхні регіональні осередки отримали фінансування понад 2 мільярди гривень, із яких значну частку склали приватні внески.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Рух ЧЕСНО.

“Партії та їхні регіональні осередки отримали фінансування у сумі 2 млрд 69 млн гривень у 2020 році. Левова частка надходжень — приватні внески, зібрані напередодні та під час місцевих виборів”, - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, такі дані Рух ЧЕСНО отримав в результаті аналізу фінзвітності, оприлюдненої Мінцифрою та Державною податковою службою України (ДПС).

Згідно з інформацією Рух ЧЕСНО, походження більшості коштів досі невідоме, 133 партії вказали бодай якийсь дохід.

“У 2020 році п’ять партій отримали з держбюджету 213 млн на статутну діяльність, та 467,3 млн компенсації витрат на ведення передвиборчої кампанії (вибори до ВР 2019 року). Тож із понад 2 млрд надходжень, 680 млн — державні кошти. Ще 1,4 млрд грн — внески”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що окрім держфінансування, найбільше коштів у 2020 році зібрали “Слуга народу”, “Пропозиція”, “За майбутнє”, “Європейська солідарність” та УДАР. У десятці фінансово найуспішніших партій одразу чотири “новачки” на політичному полі — “Пропозиція”, “За майбутнє”, “Перемога Пальчевського” та Блок Кернеса.

“Лідером за фінансуванням у 2020 році стала “Слуга народу”. Сукупні “доходи” (про)президентської партії перевищують 445 млн гривень, з яких 185 млн — бюджетні кошти (70 млн держфінансування та майже 115 млн компенсації за виборчу кампанію)”, - ідеться в повідомленні.

Водночас повідомляється, що “суттєво поступається “слугам” “Європейська солідарність”.

“Дохід партії у 2020 році становить 262 млн гривень, з яких 122 млн — внески”, - ідеться в повідомленні.

Також у фінансуванні лідирують “Голос”, “Батьківщина” та ОПЗЖ. Більшість коштів партії отримали із держбюджету, а внески не перевищують 35%.

Серед партій, які висували кандидатів лише в одній області, найвищі фінансові показники у Блоку Кернеса (Харківщина), “За конкретні справи” (Хмельниччина) та Блоку Вілкула (Дніпропетровщина).

У Русі ЧЕСНО припускають, що найімовірніше, дані фінзвітності не повні.

“Загальна сума надходжень у 2020 році може перевищувати 2 млрд грн. Оприлюднені ДПСУ дані містять звіти менш ніж 3 тис. юридичних осіб партій (з осередками), тоді як статус юрособи мають 7,2 тис. осередків”, - пояснюють у ЧЕСНО.

Також уточнюється, що дані ДПС не містять звітів значної частини центральних осередків партій. Так, ЧЕСНО виявив лише 204 центральні партійні звіти, тоді як в Україні зареєстровано близько 370–380 партій, частина з яких існує на папері.

“Не виявили основний звіт партії “Наш край”, яка у 2020 році вела масштабну загальнонаціональну кампанію, що, ймовірно, оплачувалася з центральних рахунків. Жоден з регіональних осередків “Нашого краю” не показав більше 5 млн надходжень”, - ідеться в повідомленні.

Також зазначається, що в даних відсутні звіти частини регіональних партій, які отримали мандати у місцевих радах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-