З контрабандистами Україні доведеться боротися, як США – з гангстерами

З контрабандистами Україні доведеться боротися, як США – з гангстерами

Укрінформ
Рішення РНБО про санкції щодо ТОР-10 контрабандистів як акт політичної волі. Експерти оцінюють його перспективи – без повноцінних слідства і суду не обійтися…

Наприкінці минулого тижня президент України ввів у дію рішення РНБО від 2 квітня про застосування персональних санкцій на три роки до десятьох фізичних осіб – так званих «ТОП-10 контрабандистів», активи та майно яких заблоковані. До списку включено чотирьох одеситів – це Вадим Альперін, Олександр Чудаков, Віктор Шерман, Олександр Кравченко. Також під прицілом правоохоронців – львів'янин Володимир Дідух, відомий на прізвисько Вова Морда; Валерій Пересоляк та Олександр Єрімічук із Закарпаття та буковинці Юрій Кушнір і Орест Фірманюк.

Опитані нами юристи вважають рішення РНБО доволі неоднозначним з погляду вітчизняного законодавства, оскільки, коли йдеться про контрабанду – це або про Кримінальний кодекс, або про адміністративне правопорушення. І застерігають про ймовірні наслідки для іміджу України. Таку позицію, фактично, підтримав і спікер ВР Дмитро Разумков, який є членом РНБО. Мабуть, можна розраховувати, що до слідства і суду також дійде.

Але спочатку виокремимо деталі біографії чотирьох найбільш промовистих фігурантів списку, яких ще називають «великою рибою» у морі контрабанди по-українськи.

ПРО «КОРОЛІВ КОНТРАБАНДИ» АЛЬПЕРІНА, ПЕРЕСОЛЯКА, ФІРМАНЮКА ТА КУШНІРА

Вадим Альперін. Цього одеського бізнесмена, громадянина Ізраїлю українського походження, часто ще називають «королем контрабанди» (свого часу навіть Володимир Зеленський назвав Альперіна «хрещеним батьком контрабанди». – Ред.).

Вадим Альперін
Вадим Альперін

Гучна історія з його затриманням за звинуваченням у контрабанді в 2020 році облетіла ЗМІ всієї України. Заарештований детективами НАБУ, Альперін вийшов під заставу 76,6 мільйона гривень. Спочатку його зобов'язали носити електронний браслет, але згодом (у травні 2020-го) звільнили від цього обов'язку.

Вадим Альперін спеціалізується на ввезенні тканин і взуття з Китаю та країн Близького Сходу. Щомісячний обсяг ввезення товару в Україну – 300–400 контейнерів. Працює Альперін переважно через фірми-одноденки, які отримували «зелене світло» на всіх митницях відразу після реєстрації. А прокрутивши десять – двадцять операцій, закривалися.

Орест Фірманюк. Офіційно буковинець Фірманюк – митний брокер, власник ряду фірм, що працюють в сфері зовнішньоекономічної діяльності (ТОВ «Валгер груп», «Аеропорт Київ Карго»). Однак Максим Нефьодов, коли обіймав посаду голови Державної митної служби, називав Фірманюка «контрабандистом № 1 України». Його прізвище звучить в контексті інцидентів на митницях Київської, Одеської, Закарпатської, Львівської та інших областей. Йдеться про різні схемах мінімізації митних платежів – зокрема, про класичну схему з підміною, коли, наприклад, дорогі тканини заїжджають під виглядом серветок, а смартфони або ноутбуки – під виглядом запчастин до них.

Орест Фірманюк
Орест Фірманюк

Починав з кількох брокерських контор, які займалися підготовкою документів і «вирішенням питань» проведення митного оформлення товарів.

Фірманюк потрапив на сайт «Миротворець», що спеціалізується на оприлюдненні інформації про осіб, які співпрацюють з окупантами в ОРДЛО. За версією укладачів ресурсу, Орест Фірманюк «фінансує незаконні військові формування».

Юрій Кушнір. Ще один буковинець зі списку РНБО. З 2010 по 2015 рік був депутатом облради Чернівецької області і також має репутацію «хрещеного батька контрабанди» в області. Його бізнес-активи включають Чернівецький завод будівельних матеріалів, видобуток корисних копалин, роздрібну торгівлю, охоронне агентство «Сокіл», і багато іншого. Його називають винахідником схеми з «несунами», коли товар дрібними партіями через кордон пішки переносять місцеві жителі (за день кожен «несун» може зробити з десяток ходок через кордон, – РЕД.).

Кушнір фігурує у справі про хабар ексголови облради Івана Мунтяна. За версією слідства, Кушнір ймовірно дав Мунтяну 180 тисяч доларів за передачу в оренду комунального санаторію.

Валерій Пересоляк. Бізнесмен з села Минай на південній околиці Ужгорода з 2015 року володіє футбольним клубом «Минай» і є главою Ужгородської федерації дзюдо. Його називають «королем контрабанди» на Закарпатті. За деякими даними він нібито курує масштабну схему з доставки різних товарів з Європи без декларування, в так званих «італійських бусиках». Крім того, за чутками, він також займається контрабандою сигарет.

Валерій Пересоляк
Валерій Пересоляк

Пересоляк пропрацював на Закарпатській митниці понад 10 років. У 2013 році був заступником начальника адміністративно-господарського управління Чопської митниці. У 2014 став заступником начальника, а звільнився з митниці в 2016 році з посади начальника управління ризиків та протидії правопорушенням Закарпатської митниці Державної фіскальної служби. Після звільнення зберіг вплив та зв'язки з митницею.

Є інформація, що Пересоляк контролював схему, за якою через пункт контролю «Чоп (Тиса)» щомісяця проїжджають 4000 мікроавтобусів з контрабандою. Журналіст-розслідувач Євген Плінський назвав Пересоляка головним куратором та монополістом контрабанди на Закарпатті та оцінив його дохід в 1,5 мільйони доларів США на місяць.

Хто ж не потрапив у топ? Як повідомляє «Дзеркало Тижня», списки для засідання РНБО готувала СБУ. Також «ДТ» перераховує імена тих, «хто загубився». Зокрема, там згадується Вадим Слюсарєв (колишній харківський прикордонник, у розслідуванні "Схем" згадується справа про контрабанду сигарет, де фігурувало його фірма), Руслан Табунщик (колишній одеський міліціонер, заступник начальника управління по боротьбі з торгівлею людьми, екс-депутат облради від «Батьківщини», про якого місцеві видання «Думська» і «Депо. Одеса» писали, що він нібито причетний до обналу та контрабанди), Сергій Сердюк (колишній співробітник Генпрокуратури про його причетність до контрабанди говорив екскерівник ДПС Мирослав Продан), Ростислав Семенцов (брат ексначальника Департаменту захисту економіки Нацполіціі Одеської області Семенцова Олексія – нині депутата облради, про «роботу» братів в Одеському порту докладно писав Юрій Бутусов) тощо.

Не виключено, що і до цих осіб може дійти черга. Як устиг заявити президент: «Боротьба з контрабандою буде продовжена, це перша десятка, але точно не остання».

УКРАЇНЦІ ВІТАЮТЬ ЧЕРГОВЕ РІШЕННЯ РНБО, ФАХІВЦІ – ОБЕРЕЖНО ЗАСТЕРІГАЮТЬ ПРО ЙМОВІРНІ НАСЛІДКИ

Експерт з кримінального права, доктор юридичних наук, експерт Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк каже, що контрабанда за українським законодавством може розглядатися як економічний злочин, передбачений Кримінальним кодексом, або як адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена відповідними статтями Митного кодексу України. «Якщо це злочин чи адмінправопорушення, то вчинення діяння має бути підтверджене доказами, тобто є відповідний юридичний порядок притягнення до відповідальності. Якщо ж цього немає, то викликає певну підозру, що без дотримання цього порядку накладені якісь санкції. Те, що вони оскаржуватимуть це рішення, сумнівів немає. Якщо не було правових підстав до застосування санкцій, то рано чи пізно суди поставлять все на місце», – коментує пан Хавронюк.

Окрім санкцій повідомляється ще й про відсторонення сотні митників від роботи... на підставі листа Управління внутрішньої безпеки Державної митної служби України. Експерт ЦППР прокоментував і це повідомлення.

Микола Хавронюк, експерт Центру політико-правових реформ
Микола Хавронюк, експерт Центру політико-правових реформ

«Якщо відсторонені від посад близько ста митників, то це також мало б бути лише у контексті дисциплінарної відповідальності за відповідними процедурами. Або могло б бути застосоване антикорупційне законодавство, яке також передбачає тимчасове відсторонення співробітника від виконання своїх посадових обов’язків. Якщо цього немає, то виникає питання – за якими законами діють представники РНБО? – запитує Микола Хавронюк. І додає, що на підставі «листа» жодну особу не можуть притягнути до відповідальності: «Ще раз – до відповідальності можна притягнути в порядку, передбаченому Митним кодексом України щодо роботи митників. За цим порядком має бути створена певна комісія, у особи мають бути взяті пояснення, повинні бути свідки, вивчені документи. РНБО не може втручатися в цей порядок і чинити по-своєму, оскільки ж є закон».

Голова експертної організації StateWatch (займається моніторингом бюджетних витрат і реформування антикорупційних органів та органів правопорядку. – Ред.) Гліб Канєвський доволі контраверсійним кроком вважає для РНБО як для державного органу влади укладання медійного рейтингу типу «ТОП-10 контрабандистів».

Гліб Канєвський
Гліб Канєвський

«На мою думку, це більше преференція для громадських організацій, журналістів тощо. Зазвичай, рейтинги складаються для того, щоби продемонструвати проблему, для того, щоб підштовхнути владу її вирішувати. А в нас виходить, що влада сама констатує, що проблема з контрабандою є, що вона дійсно масштабна, адже рішення РНБО виокремило лише топову десятку, а це означає, що є також інші контрабандисти, які в цей умовний рейтинг чомусь не потрапили», – каже експерт.

Крім того, продовжив він, коли складаються такі рейтинги, то це говорить про нерозуміння як усунути причини масштабної контрабанди. «Виходить, що голова СБУ та очільник МВС, які мають попереджати контрабанду в межах чинного законодавства, мають боротися з нею – підтверджують, що вони нічого не можуть вдіяти з контрабандистами. Вибачте, але тоді виникають суміжні питання: а чи здатна щось держава зробити з корупціонерами? Ми маємо розуміти природу контрабанди. Бо йдеться насправді не про прізвища – це все просто фігури, які в цьому процесі відіграють лиш організаторську роль. І завтра на їх місце прийдуть інші, – стверджує Канєвський. – Якщо РНБО за мету дійсно ставить боротьбу з контрабандою, а не створення яскравої медійної картинки, то на засіданні щонайперше мали б обговорювати ключові причини контрабанди та як їх усунути. Мали б обговорювати ключові кримінальні справи – чому вони не рухаються, чому нема результатів, зрештою, судові процеси у цих кримінальних справах».

Експерт також додав, що якщо є підозри, що судді зволікають з вироками проти контрабандистів, фактично грають на їхньому полі, не арештовують їх майно, якимось чином затягують розгляд справ тощо, то РНБО повинна приймати рішення щодо оновлення (реформування) судової гілки влади. «Так само з СБУ, НАБУ, ДБР та органами прокуратори. Якщо їм не вистачає якихось ресурсів для ефективної боротьби з контрабандою (кадрових, фінансових, інтелектуальних тощо), то РНБО має розглянути питання, як саме можна посилити ці органи. Власне, якщо є проблема, що контрабандисти через корупцію просто купують прокурорів, слідчих, то тоді на РНБО слід розглядати питання, як боротися з корупцією в правоохоронних органах, щоби контрабандисти не мали можливості підкупити слідчих, які ведуть проти них розслідування», – наголосив Канєвський.

На його думку, у найближчому майбутньому подібні рішення можуть призвести до вельми негативних наслідків для іміджу України. Коли хтось здійснює терористичну діяльність, щоб підірвати державний лад України, і здійснюють це на користь іноземних урядів, то в такому разі з механізмом запровадження санкцій все добре – це визнаний світом інструмент для боротьби з такими особами. Коли ж санкції вводяться проти громадян України, які тут живуть, і по яким немає жодних судових вироків, це вже, на думку експерта, не видається таким однозначним. «Так як немає судових вироків щодо їх діяльності в контрабанді, вони точно намагатимуться оскаржити запровадженні проти них санкції, зокрема в Європейському суді з прав людини. Зрештою, багато юристів з міжнародного права уже встигли заявити, що Україна як держава може потрапити в халепу, коли ЄСПЛ визнає цих людей потерпілими. І тоді доведеться не просто виключити цих осіб із санкційного списку, а ще й із державного бюджету сплачувати їм компенсацію, – застерігає Гліб Канєвський. І додає: «По-друге, якщо зараз «ТОП-10 контрабандистів» потрапили в цей список, а якісь, приміром, із «ТОП-20», «ТОП-50», «ТОП-100» і т.д. не потрапили під санкції, то це означає, що в них тепер узагалі розв’язані руки. Бо вони розуміють, що судова система, що органи досудового розслідування та прокуратури – слабкі. Ба більше, з їхнього контрабандного поля РНБО прибрало конкурентів. Думаю, що це може призвести до того, що контрабандні процеси на кордонах України тільки посиляться».

Вся це нагадує голові StateWatch боротьбу з гангстерами у Сполучених Штатах у 30-х роках минулого століття. Усі розуміли, що є гангстери, що є такі, як Аль Капоне тощо, але тодішня американська правоохоронна система нічого не могла вдіяти з ними. «Лише під тиском суспільства влада США знайшла в собі сили та ресурси, щоб притягнути гангстерів до відповідальності. Але робили це у межах кримінального процесу. Україна повинна йти точно таким же шляхом: потрібно не санкційні списки «топ контрабандистів» складати, а через суд забезпечити їм вироки з конфіскацією майна, щоби наступні покоління контрабандистів розуміли всі ризики й відмовлялися від цієї «діяльності», – підсумував Гліб Канєвський.

Голова Верховної Ради і член РНБО Дмитро Разумков теж висловився уже в ефірі одного з телеканалів щодо санкцій проти ТОР 10 контрабандистів: «У рішенні були позначені як іноземні суб'єкти господарювання, щодо яких закон про санкції абсолютно коректно може діяти, і були громадяни України, які перебувають на її території. На мій погляд, якщо ми вводимо по ним якісь санкції, це повинно бути вже по результатами затримання, вручення підозри, можливо, рішення суду ". До того ж спікер підкреслив, що крупних контрабандистів в Україні "не тільки десять і всі ці прізвища чули ", а відтак пан Разумков розраховує, що послідовність дій – вручення підозри з розгортанням слідства і подальшим судом – «незабаром, може сьогодні-завтра, це станеться».

Українське суспільство теж цього чекає. Що ж до рішення РНБО, очевидно, будемо його вважати першим кроком – тим, який був покликаний зрушити, нарешті, вирішення наболілої проблеми з мертвої точки. І за літерою «А» – читай, санкції, буде виголошено і наступні – і «Б», і «В», і далі – читайте, кримінальні справи, повноцінне слідство, обгрунтовані підозри, вмотивовані вироки та, нарешті, заслужені «посадки»...

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-