Михайло Басараб, співкоординатор “Руху Опору Капітуляції”:
“Ми стукатимемо у двері президента, щоби допомогти йому виробити правильну та корисну для держави позицію”
30.10.2019 19:07

У вівторок, 29 жовтня, біля Офісу президента на Банковій громадська організація "Рух Опору Капітуляції" (РОК) протестувала проти розведення військ та засобів на Донбасі, заявивши, що днями вони представлять альтернативу “формулі Штайнмаєра” – "Українську доктрину миру і безпеки". "Від імені Руху опору капітуляції, до стратегічної ради якого входять такі відомі моральні авторитети і політики як В’ячеслав Брюховецький, Володимир Огризко, Йосип Зісельс, Сергій Квіт, Роман Безсмертний та чимало інших поважних людей, ми розробили низку конкретних кроків. Протягом наступних двох днів буде оголошена українська доктрина миру та безпеки. Тобто українська формула миру. Ми повинні дати відповідь "а що навзамін?". Оскільки найчастіше питання, яке ми чуємо від прихильників влади – що замість (формули. – Ред.) Штайнмаєра", – заявив один із співкоординаторів "Руху Опору Капітуляції" Андрій Левус.

Про що йдеться? Адже жодного слова про те, що це за “доктрина”, які її хоча б принципи, наразі не сказано. Власне, не дуже зрозуміло й те, наскільки це узагалі реалістично: альтернатива уже погодженій у Мінську “формулі Штайнмаєра”. З цими та іншими питаннями ми звернулися до співкоординатора РОКу Михайла Басараба.

- Пане Михайле, розкажіть, що це за альтернатива “Штайнмаєру” така?

- Стратегічна рада "Руху Опору Капітуляції", до якої входять Володимир Василенко, Володимир Огризко, Роман Безсмертний, Сергій Квіт, В’ячеслав Брюховецький, Михайло Гончар, Данило Лубківський – наразі готує документ під назвою “Українська доктрина безпеки і миру”. Текст з відповідним детальним роз’ясненням буде презентовано в найближчі дні. Документ матиме фундаментальний характер, оскільки там буде виписано не лише “дорожню карту” мирного, дипломатичного врегулювання конфлікту між Росією та Україною, а це фактично альтернатива тому плану припинення війни, як його називає президент Зеленський. Зміст цієї “доктрини”, на відміну від того, що пропонує нині влада, абсолютно відповідатиме Конституції та законодавству України й, що головне – міжнародному праву. Це пункт перший. На жаль, інші деталі розповісти поки що не можу.

- О'кей, а другий пункт про що?

- Інша частина документа, власне, яку ми називаємо “доктриною”, стосуватиметься тих положень, імперативів і настанов українській владі, які повинні гарантувати Україні сталий мир. Ми прекрасно розуміємо, що завдання Росії – це руйнування української державності. Той план, який запропонували у Москві, і на який фактично погодилися у Києві – це ніщо інше, як пряма дорога до втрати суверенітету... Для того, щоб гарантувати Україні сталий мир, на превеликий жаль, не достатньо досягти врегулювання лише на Донбасі. Тому що війна ведеться не тільки там, вона ведеться в гібридний спосіб по всій території нашої країни, ба, по всій планеті. Росія підриває авторитет України, постійно працює на дискредитацію, на поширення всіляких фейків, дезінформації, проти нас застосовуються механізми економічного тиску, енергетичний шантаж тощо. Тому “доктрина” – це не тільки про врегулювання наших відносин з РФ, а й про те, як і що саме повинна робити українська влада для того, щоби забезпечити Україні сталий мир і безпеку, а також захист нашої державності. Звісно, це не перший документ Руху опору. В цій доктрині міститиметься посилання на наше звернення до президента під назвою “Не допустимо капітуляції!” від 17 вересня 2019 року. У тому звернені, під яким підписалися сотні відомих українців (дипломати, представники академічного середовища, експерти, журналісти, моральні авторитети тощо), міститься десять положень, на яких повинна базуватися переговорна позиція президента у будь-якому форматі переговорів.

- Скажіть, чи правильно розуміємо, що документ зачепить одночасно військові, дипломатичні, економічні та соціальні питання?

- Доктрина – це документ, який прописуватиме, окрім дорожньої карти з врегулювання, базові положення, що мають лягти в основу державної політики для захисту суверенітету й Конституції. Очевидно “доктрина” отримає розгорнутий формат, де кожне питання детально пропишеться. Зараз же в документі доступно і стисло йтиметься про те, на чому має зосередитися влада, щоби формувати державну політику в питанні відсічі агресору, щоби забезпечити сталий мир і безпеку для України та її громадян.

- Спитаю іще раз: ваша доктрина – це альтернатива так званій “формулі Штайнмаєра” і всьому, що з нею пов’язано, правильно?

- Саме так.

- Але ж “формулу” вже погоджено, «Мінськ» – підписаний... Скажіть, наскільки це реально, які шанси у вашого фахового плану стати заміною сьогоднішнім реаліям та, власне, як саме збираєтеся презентувати його президенту?

- Перш за все, хочу наголосити на тому, і це дуже важливо, що ми не вороги президенту України. Як я вже казав, наше завдання – це захист національних інтересів та Конституції. Своїми діями ми хочемо спонукати Володимира Олександровича до такого ж, тобто, до його прямих президентських обов’язків: захищати конституційний лад, суверенітет нашої держави та права і безпеку кожного громадянина нашої країни. Тож ми пропонуватимемо пану Зеленському та його команді ознайомитися з нашою “доктриною”. І якщо вони, як і ми, бажають добра Україні, то дослухаються до наших порад або, принаймні, задумаються над тим, про що там ідеться.

- Як думаєте, шанси є?

- Не знаю, чесно. Тому що наразі все, що робила команда президента у спілкуванні з представниками громадянського суспільства – це зустрічі з популярними в соцмережах блогерами. Нічого проти блогерів не маю, але ж треба іще підсилювати власні позиції гарними, цікавими та компетентними порадами відомих фахівців.

Тож ми будемо стукати у двері президента, намагатимемося змінити підхід до спілкування з громадянським суспільством, щоби допомогти йому виробити правильну та корисну для держави позицію.

- І останнє питання... РОК намагаються “приклеїти” до експрезидента Петра Порошенка. Мовляв, знову “порохоботики” бунтують. Що скажете на подібні закиди?

- Російська пропаганда, команда Володимира Зеленського та медіа, які на нього сформовані, та й, власне, Петро Порошенко зацікавлені в тому, щоб продемонструвати, що Рух опору капітуляції – це якийсь керований політичний протест. Мовляв, що проти дій президента виступають або праві екстремісти, або так звані “порохоботи”. Це неправда. І навіть попри те, що до руху справді входять люди, котрі вважаються прихильними екс-президента, є там і такі, як ото вже згадані Володимир Василенко, Роман Безсмертний, Михайло Гончар та, власне, я – Михайло Басараб. Свого часу ми регулярно і послідовно критикували Порошенка за те, що він називав так звані “мінські домовленості” безальтернативними, які, насправді, є нікчемними, і Україна повинна була зробити все, щоби відшукати інший шлях. Але Петро Олексійович постійно наголошував, що альтернативи Мінську нема, і що ми повинні далі перебувати в приготовленій Росією пастці. Більше того, в серпні 2015 року я разом із паном Василенком, а також представниками академічного середовища, дипломатів тощо – ініціювали звернення до Порошенка “Ні змінам до Конституції в умовах воєнного стану!”, з яким виступали проти імплементації “мінських домовленостей” в українське законодавство. Зокрема, пригадуєте голосування про внесення положення про особливий статус Донбасу до Основного закону? От якраз тоді ми закликали владу не робити цього і, вважаю, що зробили достатньо для того, аби запобігти подальшому впровадженню плану капітуляції, про який Порошенко лише заявляв...

- Але ви ж постійно критикуєте владу…

- Все вірно, але критикуємо тільки тоді, коли в діях влади вбачаємо загрозу. На такій позиції ми стоїмо від самого початку російської агресії. Відтак будь-які спроби заявляти, що "Рух Опору Капітуляції" дорівнює Порошенку – це інсинуація, маніпуляція та оббріхування широкого громадського руху, в якому об’єдналися симпатики та антипатики різних політичних сил та окремих політиків заради одного – захистити Конституцію України та національні інтереси нашої держави. І саме тому ми постійно виступаємо за відмову від партійних «символік» під час акції, ми проти політичних чвар, конфліктів та з’ясовування стосунків, просимо забути про те, хто за кого голосував, яку організацію представляє й так далі. На сьогодні це немає жодного значення, тому що країна в небезпеці.

Поговорив Мирослав Ліскович. Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-