«Формула Штайнмаєра» - інструмент. Питання в тому, хто ним користається

«Формула Штайнмаєра» - інструмент. Питання в тому, хто ним користається

Аналітика
Укрінформ
У дзеркалі іноземних ЗМІ видно, що європейці бажають добра Україні, але випускають з уваги важливі обставини

Україна нині у фокусі світових засобів масової інформації. Заява президента країни Володимира Зеленського про згоду на т.зв. «формулу Штайнмаєра» привернула увагу і сколихнула хвилю коментарів та роз’яснень. Точніше, навіть - дві хвилі. Одну зі знаками оклику: «Україна погодилася…», «Зеленський розблокував…», «Крок до миру на Донбасі…». І майже одразу другу – зі знаками запитання «Що таке формула Штайнмаєра?», «Спочатку вибори, потім роззброєння - чи навпаки?»..

Ось так, зокрема, відгукнулися у Німеччині, Туреччині, Литві, Польщі, Нідерландах, Болгарії

Детально висвітили закордонні медійники і хвилю протестів в України проти «формули». Не оминули і хамську відповідь Зеленському з ОРДЛО. Загалом, враження двоїсте: при тому, що європейці щирі, бажаючи нам миру, їх розуміння української ситуації часто спрощене, тож нині мають ще одну нагоду розібратися по суті.

Перша реакція - офіційна

Узгодження "формули Штайнмаєра" привітав міністр закордонних справ Гайко Маас: «Мені приємно, що конструктивна атмосфера в Тристоронній контактній групі в Мінську призвела до очікуваного прогресу. Це відкриває двері до саміту N4 та інших етапів імплементації Мінських домовленостей».

"Франція вітає досягнення, які були забезпечені проведеними упродовж попередніх тижнів інтенсивними переговорами у так званому нормандському форматі між Францією, Німеччиною, Україною і Росією. Нині створені умови для зустрічі у Парижі глав держав та урядів у "нормандському форматі", - заявили у французькому МЗС.

"Міністерство закордонних справ Великої Британії підтримало підписання Україною і Росією "формули Штайнмаєра" як частини врегулювання конфлікту на Донбасі", - йдеться на сайті британського МЗС. Тепер Росія має зіграти свою роль для припинення конфлікту, негайно переставши підтримувати сепаратистів і виконуючи свої зобов'язання за мінськими угодами", - додав, як завжди, в принциповому стилі, британський держміністр Крістофер Пінчер.

В Євросоюзі позитивно оцінили домовленості, які були досягнуті 1 жовтня в Мінську в рамках Тристоронньої контактної групи, та «пов’язують з ними сподівання на довгострокове та мирне рішення для конфлікту на Сході України», повідомила речник Європейської служби зовнішніх дій Майя Косьянчич.

Слушне запитання - що ж це за «формула»?

Сам термін «формула Штайнмаєра», пояснює Deutsche Welle, почав активно обговорюватися після того, як президент РФ Володимир Путін у телефонній розмові з президентом Франції Емманюелем Макроном сказав, що умовою проведення саміту лідерів України, Росії, Німеччини та Франції стане попереднє фіксування цієї самої "формули" на папері.

Ще в наприкінці 2015 року її запропонував тодішній глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, нині президент країни.

"Формула" передбачає запровадження в Україні закону про особливий статус територій, контрольованих самопроголошеними ДНР і ЛНР, після проведення там виборів, результати яких визнає ОБСЄ, пише BBC. Ідея ніколи не була оформлена в єдиному для всіх документальному вигляді. Умови "формули" в деталях ніде не прописані, що викликало розбіжності в її трактуваннях з боку Росії і України. Тому сторони трактували її по-різному - і до узгодження справи досі не доходило.

Радіо Свобода попри категоричний заголовок визнає, що «…документ не містить положень про перебування військ на території регіонів або порядку проведення місцевих виборів в Донбасі». І на відміну від медіа, які пишуть про угоду з донецькими сепаратистами, уникаючи згадок про роль Росії, проілюструвало новину фотографією Штайнмаєра з Путіним.

Відчуйте різницю: «досягнення миру» чи «програш у війні»

«Новий президент України… щоб закінчити війну на сході країни, чітко наближається до Росії, пише Deutsche Welle. Володимир Зеленський хоче надати особливий статус Донецькій та Луганській областям - тим самим виконуючи важливу вимогу з боку Росії. Представники українського уряду та проросійські сепаратисти підписали відповідну угоду» (так у тексті, насправді дано згоду лише на процедуру введення закону, який діє до 31.12.2019 р. - Ред.).

Тепер попередня домовленість конфліктуючих сторін повинна прокласти шлях до мирних переговорів, зазначає видання. Але одразу й перепитує: «Спочатку вибори, потім роззброєння - чи навпаки?», бо підтримувані Росією сепаратисти вважають, що вибори відбудуться під спостереженням ОБСЄ ще до роззброєння. З іншого боку, «Зеленський дає зрозуміти, що не може бути демократичних виборів під дулами гвинтівок».

«В Україні хвилюються через "ціну миру" на Донбасі з Москвою, - пише Le Monde, коментуючи протести на Банковій. - Тут вважають, що президент Володимир Зеленський готовий піти на серйозні поступки Володимиру Путіну для виходу з конфлікту. Сотні протестантів вимагають не плутати «досягнення миру» та «програш у війні».

Зеленський стверджує, що досяг успіху там, де його попередник Петро Порошенко зазнав невдачі, і закінчить «п'ять років конфлікту у східній частині країни», нагадує видання. Нинішній президент був обраний саме за таку обіцянку. Згідно з опитуваннями, для 71,5% українців припинення вогню на Донбасі є першочерговим завданням, навіть вище ніж поліпшення життєвого рівня, боротьба з корупцією та вплив олігархів на політику. Водночас "певні умови цього миру залишаються неприйнятними для всіх".

Президент Росії Володимир Путін ніколи не був ближчим до досягнення своїх військових цілей після угоди, підписаної 1 жовтня в Мінську, констатує Le Point.

Франція та Німеччина, які грають роль посередників, тепер мають вільне поле для організації так званого «Нормандського саміту» з Росією та Україною. Для Еммануеля Макрона, підбадьореного Володимиром Путіним та Дональдом Трампом, мирна угода в Україні буде кроком до більш широкої мети, яку він поставив минулого серпня: реінтеграції Росії в європейську "архітектуру безпеки".

На прес-конференції президент Зеленський запевнив, що проведення виборів на сході України передбачає виведення російських військ та повернення прикордонного контролю до урядових сил. Однак для частини населення України поступки важко «проковтнути». Кількасот людей зібралися у ніч на вівторок на київському Майдані з транспарантами "Ні капітуляції".

"Конфлікт (російсько-українська війна. - Ред.) спалахнув після української ліберальної революції 2013-2014 рр., яка повалила корумпований промосковський режим. І Москва помстилася, анексувавши Криму, а потім військами підтримала сепаратизм на Донбасі", - нагадує видання.

Серйозний дипломатичний прорив…

Переговори про припинення п'ятирічного конфлікту на сході України призвели до першого серйозного прориву з моменту укладення мирного договору 2015 року, що відкрило шлях до міжнародного саміту для досягнення прогресу, пише Bloomberg.

Володимир Зеленський націлений на кращі відносини з Росією, у вівторок він повторив, що Україна хоче припинення вогню. Водночас розброєння бойовиків, яких підтримує Росія, та контроль України над своїм кордоном мають відбутися до того, як будуть вкинуті бюлетені.

Закон про спеціальний статус буде розроблено парламентом у рамках "тісної співпраці та консультацій з суспільством",  - запевнив Зеленський. «У новому законі жодних червоних ліній не буде перейдено. Ось чому капітуляції не буде ».

Зеленський також заявив, що особливий статус Донбасу не торкнеться положень Конституції України про прагнення членства в ЄС та НАТО. «Кремль виступає проти планів свого сусіда щодо західної інтеграції», і це, за визначенням Bloomberg, «викликало напругу між двома колишніми союзниками ще у 2013 році».

Угода про саміт між Москвою та Києвом - важливий і вагомий крок вперед для припинення кривавого конфлікту на Донбасі, пише ватиканське видання L'Osservatore Romano.

Уряд президента України Володимира Зеленського підтвердив, що готовий йти вперед у мирних переговорах. Угода, пояснив Зеленський, усуває перешкоди з Москвою і, нарешті, дозволяє скликати саміт у так званому Нормандському форматі, де він вперше зустрінеться віч-на-віч із президентом Росії Володимиром Путіним.

Хоча, мабуть, рано говорити про прорив, новина є істотною, особливо в умовах конфлікту, який тривав занадто довго… Нещодавні вибори Зеленського, безсумнівно, дали новий поштовх мирним переговорам, вважає автор.

…чи неприпустима помилка

«Конфлікт в Україні: Гнів через те, що Зеленський погоджується на угоду про вибори на Сході», назвав свій матеріал кореспондент BBC.

Сотні українців протестували після того, як президент Володимир Зеленський заявив, що він підтримав угоду, яка принесе вибори на територію, яку контролюють російські сепаратисти… Націоналісти зібралися в Києві з транспарантами "Ні капітуляції".

Президент Зеленський зробив «мир на сході України» своєю обіцянкою №1на виборах. І тепер намагається її виконати. Минулого місяця відбувся значний обмін полоненими з Росією, а тепер «колишній комік публічно погодився на формулу Штайнмаєра», - пише кореспондент.

Пропоноване голосування є частиною плану, відомого як "формула Штайнмаєра" щодо запровадження особливого статусу на сепаратистському сході. Він мав на меті зрушити вперед мирну угоду 2015 року та вирішити, хто що повинен робити і в якому порядку.

Автор,  який чомусь думає, що незгодні лише «націоналісти», а також явно неправильно трактує «формулу Штайнмайєра», разом з тим,  фактично, поділяє занепокоєння українців: «Найбільш чутливий аспект формули Штайнмаєра полягає в тому, що вона дозволяє проводити місцеві вибори в окупованих частинах України до того, як російські сили, які підтримують Росію, відкликаються, а Київ контролює кордон. Хоча вибори в Донецьку та Луганську будуть спостерігати представники ОБСЄ, а теоретично вони проходитимуть за українським законодавством, важко зрозуміти, як це можливо насправді».

Тим більше, що там уже відбулася «негативна селекція»: «Більшість людей із виражено українськими поглядами вже давно покинули окуповані території для власної безпеки. Тож видається майже неминучим, що вибори закріплять позицію лідерів, орієнтованих на Росію, які зараз є, надаючи їм визнання, яке Москва давно прагнула».

Тож «не важко зрозуміти, чому критики президента Зеленського бачать це як велику поступку, якщо не капітуляцію», робить висновок оглядач.

Сотні українців протестували... після того, як президент України підтвердив, що Україна прийняла "формулу Штайнмаєра" для вирішення конфлікту на Сході, і протести не припиняться, можливо будуть перенесені під парламент, зазначає і молдавське видання Deschide.md

Висновок

«Формула Штайнмаєра» і все, що нині з нею пов’язане,  збурила хвилю інтересу до українських подій, до України знову привернена велика увага. Тому ще є час зробити цю увагу конструктивною і роз’яснювати європейцям усі занепокоєння щодо можливих негативних наслідків перемовин з тими, хто цю війну розв’язав і не збирається її припиняти, поки не реалізував свою мету -повернення України в імперію. Є час роз’яснити, що питання роззброєння бойовиків, контролю над українсько-російським кордоном, участі в виборах українських партій і українських ЗМІ, а також змісту законодавства про «особливий статус» неконтрольованих українським урядом територій, - ще мають бути ретельно виписані. Без цього ніяка чарівна «формула» нічого не вирішить.

Сама по собі «формула Штанмаєра» - це інструмент. А будь-який інструмент: ніж, запальничка чи автомобіль, - приносить користь чи біду залежно від того, до яких рук потрапить.

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-