Ветеранів АТО/ООС у політиці хочуть бачити 42% українців

Ветеранів АТО/ООС у політиці хочуть бачити 42% українців

Дослідження
Укрінформ
Понад 40% громадян України вважають, що ветерани АТО/ООС повинні бути залучені до політики як високого, так і місцевого рівня.

Про це під час презентації результатів соціологічного дослідження про стан ветеранського руху в Україні заявила доцентка кафедри соціології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Тамара Марценюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Марценюк зазначила, що ветерани самі визнають, що їх роль в політиці наразі не є впливовою, адже у Верховній Раді ІХ скликання є лише 7 ветеранів АТО, в попередньому складі парламенту їх також було небагато. Крім того, військові, які мають бойовий досвід, й самі не дуже охоче йдуть у велику політику. “Більшість ветеранів не бачать себе в політиці високого рівня, вона видається їм занадто брудною і складною, набагато перспективнішою є діяльність на місцях”, - наголосила соціолог.

Читайте також: Законопроєкт про статус ветеранів скоро буде в Раді — Зеленський

Згідно з дослідженням, 42% громадян України вважають, що ветерани АТО/ООС повинні бути залученими до політики різного рівня, водночас 31% виступає проти цієї ідей, а 25% - не визначились стосовно цього питання.

Соцопитування показало, що західні регіони України значно більше підтримують ідею довіри ветеранам, які долучаються до політичного життя країни. У східних регіонах найпопулярнішою відповіддю було «важко сказати». Мешканці сіл більше довіряють ветеранам у політиці, ніж міське населення, розповіли ініціатори заходу.

Соціологічне дослідження складалося із двох частин: кабінетної та польової (емпіричної). Емпірична частина дослідження проводилася із використанням якісних і кількісних соціологічних методів. Польова частина роботи тривала протягом весни-літа 2019 року. Загалом у рамках дослідження було проведено 2021 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 110 населених пунктах України. У сільській місцевості було опитано 719 респондентів.

Це дослідження було представлене ГО «Студена» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-