Пєсков відмовився коментувати можливий обмін та етапування Сенцова

Пєсков відмовився коментувати можливий обмін та етапування Сенцова

Укрінформ
Речник президента Росії Дмитро Пєсков не став коментувати інформацію про етапування українського режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого в РФ, в Москву, а також перспективи очікуваного обміну утримуваними особами між РФ та Україною.

Про це повідомляє ТАСС.

"Мені нічого додати по цій темі. Коли ми будемо готові, ми повідомимо. Поки такої готовності у нас немає. Можу ще раз повторити, що ми вітаємо рішення про звільнення Вишинського. Мають місце певні контакти, але більше мені додати нічого", - сказав Пєсков.

Так він відповів на прохання прокоментувати інформацію ЗМІ про початок процесу обміну утримуваними особами і питання про те, чи можна вважати, що запуску обміну сприяло рішення суду в Києві про звільнення з-під арешту обвинуваченого в державній зраді головного редактора "РИА Новости Украина".

Пєсков також не став відповідати на окреме питання про те, з чим пов'язане етапування Сенцова з колонії №8 міста Лабитнангі в Москву, про яке повідомили ЗМІ 29 серпня.

Уже кілька днів різні джерела повідомляють про те, що найближчим часом можливий обмін ув'язненими між Україною і Росією. Спочатку говорили про формат 33 на 33, пізніше - 35 на 35. Спочатку повідомлялося про те, що це може статися до кінця серпня. Потім з'явилася інформація, що процес затягується.

Раніше в російських Telegram-каналах з'явилися повідомлення, що Сенцов нібито вивезений з колонії в Лабитнангі. Після цього анонімне джерело повідомило Інтерфаксу, що Сенцов переправлений з колонії в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, де він відбував покарання, в Москву (СІЗО-2 - "Бутирка" або "Лефортово"). За словами джерела, це зроблено нібито в рамках триваючого процесу обміну. При цьому Сенцов однозначно названий українцем, хоча раніше російська сторона говорила, що насильно виданий йому після окупації Криму російський паспорт нібито є перешкодою для його обміну.

Захист українського політв'язня в Росії, режисера Олега Сенцова не отримував інформацію про його переміщення з колонії в Лабитнангі в Москву.

Читайте також: Сенцов може бути і в Бутирці, і в Лефортово - правозахисниця

Як повідомлялося, кримського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою вину не визнали. Сенцов відбував покарання в місті Лабитнангі на півночі Росії.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов "письмово погодився на прийом їжі". Він назвав це "вимушеним заходом через загрозу насильницького годування". Amnesty International заявила, що примусове годування є катуванням.

25 жовтня 2018 року Сенцову присудили премію Європарламенту "За свободу думки" імені Сахарова.

Правозахисний центр "Меморіал" вніс Сенцова і Кольченка в список політв'язнів. Петицію на сайті Білого дому із закликом врятувати засудженого в Росії Олега Сенцова підписали більш як 100 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-