Деймон Вілсон, виконавчий віце-президент "Атлантичної ради" (США)
Вибори в Україні показують, як діє справжня демократія
12.04.2019 13:06

Президентські вибори в Україні перетворилися на одну з найбільш гарячих тем для обговорень у колах міжнародних експертів і політиків. Розпечені виборчі баталії, несподівані повороти, застосування нових технологій у кампаніях кандидатів – все це зараз на слуху в західних столицях.

Багато з того, що зараз відбувається в Україні, міжнародна спільнота бачить уперше. Тим не менше, вибори Президента України стали проявом справжньої демократії, коли, на відміну від радянської спадщини, до кінця не відомо – хто отримає перемогу. На цьому наголосив в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу виконавчий віце-президент впливового аналітичного центру "Атлантична Рада" у Вашингтоні Деймон Вілсон. Упродовж усієї розмови він дипломатично намагався дати об'єктивну оцінку, уникаючи надання прямої переваги тому чи іншому кандидату.

ДЕМОКРАТІЯ В ДІЇ

- В Україні зараз відбувається дуже активний розвиток подій між першим і другим туром президентських виборів. Хотілося б для початку почути ваш загальний коментар ситуації. Як, з вашої точки зору, вона розвивається?

- Мене дуже надихає побачити в Україні здорову демократію в дії, побачити несподівані повороти, реакцію людей, і просто непередбачуваність процесу.

Тут потрібно абстрагуватися й пам'ятати, що це Україна, яка визначає своє майбутнє, що це демократія, а не тільки одна людина (основний кандидат на виборах – ред.) чи один підхід. Треба пам'ятати про тінь Кремля, про розпал конфлікту на сході, а також про російську анексію Криму. А ще – про те, як важко було впродовж кількох десятиліть пострадянської незалежності.

Тепер ми бачимо, що одна з найбільших країн Європи діє як європейська нація. І це приголомшливо.

ВИБОРИ – ЦЕ ВИПРОБУВАННЯ ЛЮДЕЙ, ІДЕЙ ТА ПІДХОДІВ

- Одного з двох кандидатів, що вийшли в другий тур, ви, очевидно, знаєте добре, оскільки це діючий президент Петро Порошенко. Чи достатньо інформації для американських експертних кіл про іншого кандидата – Володимира Зеленського?

- Очевидно, ми краще знаємо президента Порошенка. Втім наша команда працює зараз у Києві, де проводить зустрічі. Посол Джон Гербст (екс-посол США в Україні – ред.) має зараз змогу вести розмови з обома кандидатами. Як і багато моїх колег, ми працюємо з урядом США, проводимо тривалі розмови про те, що вони очікують у разі переобрання Порошенка, або якщо оберуть Зеленського.

Отже, очевидно, один із кандидатів (Володимир Зеленський – ред.) є новачком на політичній арені, який не має досвіду виборів та будь-якого політичного бекграунду. Тобто, тут потрібно просто більше вивчати (інформації про нього), з'ясовувати. І мабуть існує багато моментів, на які він сам поки що не має відповідей.

Але це політика, демократія, таким чином люди й проходять випробування. Нинішні вибори – це історія про ідеї, про особистості, підходи та зусилля.

Втім я, дійсно, маю таке відчуття, що обидва кандидати – за Україну, за державність, незалежність України, здатність України визначити своє майбутнє, протистояти Росії, щоб забезпечити краще майбутнє для свого народу.

КУРС УКРАЇНИ НА ЗАХІД НЕ ЗМІНИТИ

- Чи не викликає у вас запитання відсутність ґрунтовної програми у одного з кандидатів, наприклад, щодо відносин із Заходом?

Зараз ми маємо дуже чітке відчуття української ідентичності, української гордості, української державності

- Я би не сказав, що це питання турбує мене. Я маю на увазі, що йдеться про осмислений вибір українського народу. Досі було дуже чітко визначено, куди прямує країна. Люди хочуть більших, не менших можливостей, більших, не менших зрушень у їхньому житті. І, як ми побачили в усіх останніх соцопитуваннях, усе більше людей в країні висловлюються за Євросоюз і НАТО.

Нинішня реальність в Україні є демократичною і важливо, щоби політичні лідери реагували на те, як в Україні змінюється і розвивається громадська думка. Отже, я впевнений у траєкторії України як нації політичної реальності.

Траєкторія України зараз керується досить потужним консенсусом, який розвивається в її народі

Зараз ми маємо дуже чітке відчуття української ідентичності, української гордості, української державності. Ці лідери могли би мати різні напрями розвитку, але чи могло би це принципово змінити траєкторію України? Я так не вважаю. Думаю, що траєкторія України зараз керується досить потужним консенсусом, який розвивається в її народі.

ТЕХНОЛОГІЇ ЗМІНЮЮТЬ ДЕМОКРАТІЮ

- Давайте поговоримо про виборчу кампанію й способи зібрати підтримку електорату. Головною частиною кампанії Володимира Зеленського став телесеріал «Слуга народу». Що ви думаєте про цю технологію?

Ми зараз спостерігаємо перетин неймовірно розпеченого популістського середовища у країнах з провідними демократіями

- Ми всі вживаємося в такий собі новий світ, у якому американці зараз мають зірку реаліті-шоу в якості президента, чия головна рушійна сила – Twitter.

Технології змінюють демократичну політику, вони створюють інші підходи. І Зеленський зробив те, що застало людей зненацька, стало повною несподіванкою, – і це зовсім новий підхід.

Це не означає, що так робити правильно або неправильно. Я дивлюся на прем'єр-міністра Індії Моді, який використовує свій власний інтерактивний додаток. Чи не кожний в Індії має додаток Modi й отримує його повідомлення.

Ми зараз спостерігаємо перетин неймовірно розпеченого популістського середовища у країнах з провідними демократіями, об'єднаного з можливостями технологій, які були неуявними ще десяток років тому. Таким чином, ми стаємо свідками певних незвичайних, нетрадиційних речей, деякі з яких додають реальних можливостей, але деякі іноді дуже засмучують. Втім, ми намагаємося розставити всі крапки над "ї".

ПОРОШЕНКО ЗМІГ ЗБЕРЕГТИ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ

- Якщо говорити про рейтинги президента Порошенка, які виявилися не настільки високими, як передбачалося. Як ви гадаєте, чому він отримав меншу підтримку в першому турі?

Для будь-якого політика було би дуже важко спромогтися виконати надзвичайно високі очікування українського народу

- Я думаю, що бути лідером України є надзвичайно складним завданням у будь-який історичний момент. Історія України часто бачила нереалізовані очікування. Втім, якщо подивитися об'єктивно – де опинилася Україна після анексії Криму? Чи міг він (президент Порошенко – ред.) зробити більше для цієї країни, ніж те, що ми надалі бачимо її незалежною?

Ті з нас, хто довгий час стежить за Україною, виступали на боці України, але також часто були розчарованими темпами змін та реформ і певною невизначеністю. Але, якщо говорити об'єктивно, зараз ми бачимо дуже суттєві зрушення в реформах, зокрема, у військовому й енергетичному секторах. Це було немислимим ще сім років тому.

Отже, прогрес тут побачити нескладно. Але що ж відбувалося паралельно з цим? Український народ мав надзвичайно високі очікування, він вимагав іншого майбутнього. Дуже високі очікування – це гарна річ.

Втім зрештою, на мою думку, для будь-якого політика було би дуже важко спромогтися виконати ці очікування.

БОРОТЬБА БУДЕ ДУЖЕ КОНКУРЕНТНОЮ

- Хто з цих двох кандидатів, на ваш погляд, має більше шансів отримати перемогу в другому турі?

- Я не буду давати такі оцінки. Думаю, ви знаєте позицію Атлантичної ради, безумовно, знаєте мою позицію: ми борці за вільну об'єднану незалежну Україну, яка може сама визначати власне майбутнє, і ми залишимося борцями. Вибір наступних лідерів залежить від українського народу, і ми робитимемо все можливе, щоби взаємодіяти з українським президентом, наступним українським урядом, усіма політичними партіями в Раді, в українському громадянському суспільстві. Ми збираємося залишитися на цьому напрямі в довгостроковій перспективі. Моя підтримка, підтримка "Атлантичної ради" буде послідовною.

Подивимось, що покаже український народ, кого вони хочуть обрати. Але я думаю, що нинішня виборча боротьба буде дуже конкурентною. Абсолютно.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Фото Getty Images та В'ячеслава Мадієвського

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-