Порошенко пояснив, чому “зниження ціни на газ” - це популізм

Порошенко пояснив, чому “зниження ціни на газ” - це популізм

Укрінформ
Популістичні обіцянки деяких політиків про зниження ціни на газ для українців у рази є просто небезпечними.

На цьому наголосив Президент Петро Порошенко на зустрічі з громадськістю міста Золотоноша та Золотоніського району, повідомляє прес-служба глави держави.

«А навіщо зараз обіцяти? Чого ж ви тоді зафіксували ціну 450 доларів за тисячу кубів, що майже вдвічі перевищує те, що платить Україна зараз?.. В цьому є надзвичайно велика небезпека – або кремлівської п’ятої колони, або популістів, які намагаються обдурити популізмом», - сказав Президент.

Він наголосив, що якщо раніше за кордоном закуповувалося 20-ти до 30 мільярдів кубометрів газу, тоді як відповідно до контракту з Газпромом Україна була зобов'язана купувати 50 млрд м3 палива, то "у 2017 році ми купили лише 14 млрд м3, а у 2018 – лише 10 млрд м3".

За словами Президента, якщо порівняти законтрактовані 50 млрд м3 і 10 млрд м3 зараз, виникає запитання: куди йшли 40 мільярдів різниці? «На живлення корупції, яку нашими зусиллями ми зупинили в енергетичному секторі», - наголосив Президент.

Читайте також: Газ за два роки здорожчав на 89% - Насалик

Раніше голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив на прес-конференції, що за десять років дії контрактів на постачання і транзит газу з російським "Газпромом" незворотні збитки для України сягнули 32,1 млрд дол. США.

Як відомо, у січні 2009 року тодішні прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко та прем'єр-міністр РФ Володимир Путін підписали контракт на постачання та транзит газу. Базова ціна за 1 тис. кубометрів газу встановлювалася на рівні 450 дол., а її перегляд мав здійснюватися щоквартально, у зв'язку з прив'язкою ціни газу до середньої ціни нафти за 9-місячний період.

Україна зобов'язувалася купувати 52 млрд кубометрів газу щорічно, а у разі недобору цих об'ємів застосовувалася санкція "бери або плати".

Водночас був підписаний транзитний контракт, у якому тариф на транспортування газу до Європи фіксувався на 10 років в обмін на 20% знижки на газ, що діяла лише у 2009 році.

фото: прес-служба Глави держави

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-