Порошенко і Філіпп відкрили новий КПП на молдавсько-українському кордоні

Порошенко і Філіпп відкрили новий КПП на молдавсько-українському кордоні

Фото, відео
Укрінформ
Президент України Петро Порошенко і прем'єр-міністр Молдови Павел Філіпп взяли участь у відкритті нового контрольно-пропускного пункту «Паланка-Маяки-Удобне» на молдавсько-українському кордоні.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Інвестиції в цей важливий для наших країн проект здійснюються, перш за все, в інтересах громадян Молдови та України. Відкриття нового спільного пункту пропуску «Паланка-Маяки-Удобне», як підкреслювали раніше й наші українські колеги, дасть змогу вдвічі збільшити транспортний та пасажирський потік», - зазначив глава уряду Молдови.

Молдавський прем'єр звернув особливу увагу й на те, що, крім зручностей для громадян, на новому КПП створено і комфортні умови для роботи молдавських і українських прикордонників та митників.

Філіпп особливо підкреслив значимість відкриття раніше ще одного пункту на центральній, придністровській ділянці молдавсько-українського кордону - «Кучурган-Первомайськ».

Прем'єр Молдови подякував Україні за тісну співпрацю під час відкриття пункту на придністровській ділянці кордону, завдяки якому вперше за роки незалежності Молдова встановила контроль на цій ділянці кордону.

Президент України Петро Порошенкозауважив: «Це не просто вводиться в експлуатацію спільний пункт пропуску. Це не просто скорочується, як сказав пан прем’єр-міністр, час на перетин кордону дружби між Україною і Молдовою. Одна перевірка паспортів замість двох, один спільний митний догляд, одна спільна база. І для простих людей це є елементом захисту їхніх прав, свобод, безпеки і одночасно це є надзвичайно ефективний захід для боротьби з контрабандою і з корупцією».

Президент нагадав, що наприкінці 2016 року він домовився з прем’єр-міністром Молдови в короткі терміни із залученням допомоги Євросоюзу побудувати і здати в експлуатацію спільний пункт пропуску. «Подивіться на назву цього пункту «Паланка-Маяки-Удобне» - він дійсно є «удобним» (зручним – ред.) для людей», - зазначив Порошенко.

Глава держави подякував представництву ЄС в Україні, Місії ЄС з прикордонної допомоги Україні і Молдові, а також Міжнародній організації з міграції, які вже багато років підтримують дві країни у провадженні кращих прикордонних практик.

Порошенко також відзначив ефективність програми «Східного партнерства», де зараз додаткові 4 млн євро виділені для розбудови інфраструктури спільних пунктів пропуску, включно з «Кучурганом» і «Рені».

«Спільний прикордонно-митний контроль – це реалізація складової програми «Східного партнерства» про інтегроване управління кордоном. І успішно співпрацюють з ЄС Україна і Молдова вже декілька років», - зауважив Глава держави.

Українсько-молдавський пункт пропуску «Паланка» визначений угодою між державами у березні 1997 року. Знаходиться в 60 км від Одеси на автодорозі «Одеса - Рені» і в 140 км від Кишинева..

Розбудова пункту пропуску була здійснена за рахунок коштів Європейського Союзу із бюджетом в 5 млн доларів на території Республіки Молдова за 1 рік. Проектна пропускна спроможність: за добу – 5-6 тис. осіб та до 2 тис. одиниць транспорту.

Пункт пропуску «Паланка» введено сьогодні в експлуатацію за 4,5 мільйона євро, інвестовані Європейським Союзом, та 1,68 мільйона євро – урядом Республіки Молдова. Нова будівля розташована на ділянці площею 2,6 гектара і включає сучасну триповерхову адміністративну будівлю з понад 30 офісами для співробітників прикордонної поліції та митної служби Республіки Молдова та України.

Спеціально створені приміщення для контролю товарів, легкових автомобілів та вантажівок.

Вперше на пункті перетину «Паланка» збудовано пішохідний контрольний пункт для людей, що мають земельні ділянки сільськогосподарського призначення поблизу автомагістралі Одеса-Рені. Кордон на цьому пункті перетину можна перейти пішки або проїхати на велосипеді.

Новий пункт перетину кордону пов’язаний з автомагістраллю Одеса-Рені з допомогою нової під’їзної дороги, на будівництво якої уряд Республіки Молдова виділив 630 тисяч євро.

Це шостий спільний пункт митного і прикордонного контролю на молдавсько-українському кордоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-