Фальстарт виборчих перегонів: хто найбільше засвітився

Фальстарт виборчих перегонів: хто найбільше засвітився

Аналітика
Укрінформ
Торгувати обличчям задовго до початку виборчої кампанії — “добра” звичка українських політиків. Страшенно бояться, бач, припізнитися на старті

Отже, попри запровадження воєнного стану в окремих областях України, чергові вибори Президента України, відбудуться в строк згідно Конституції - 31 березня 2019 року (звісно, якщо не трапиться чогось надзвичайного). Виборча кампанія, відповідно, стартує у перший день нового року — 1 січня. З цього ж дня розпочинається реєстрація потенційних кандидатів у ЦВК та офіційна передвиборна агітація, яка має завершитися опівночі останньої п'ятниці перед голосуванням — тобто 29 березня. Усі етапи визначені де-юре. Однак, де-факто Україна сьогодні живе не тільки локальним воєнним станом, а вже й повсюдним передвиборчим мандражем. Укрінформ придивився, де і чим встигли “відмітитися” потенційні кандидати на головну посаду країни ще до того, як у багатьох віддалених від центру регіонах запровадили воєнні стани.

Закарпаття: в тренді — Порошенко, Тимошенко та Вілкул

За кількістю агітаційних бордів, що присутні в регіоні, відчувається старт політичної кампанії. Матеріали та заклики не відрізняються нічим від інших регіонів, хоча деякі нюанси на Закарпатті таки є. Якщо дивитися на загальну картину усіх гравців політичних перегонів, то кидаються в очі борди КМКС (Партія угорців України. - Авт.) із закликом “Збережемо мир на Закарпатті”. Проте, на думку політолога Михайла Шелемби, ці агітплакати не мають жодного стосунку до президентської кампанії.

Щодо гасел інших політичних сил — жодних акцентів на регіон у їхніх закликах немає. “Справа в тому, що Закарпаття в плані виборів не є настільки електорально привабливим для українських політиків — тут всього 1 млн 200 тис населення, і робити спеціальні акценти для закарпатського виборця надто дорого”, - пояснює Шелемба.

Не залишилася непоміченою хвиля бордів від президента — з галом “геть від Москви” . Традиційно дуже багато бордів Юлії Тимошенко з акцентами на соціальному та економічному блоках. Примітно, що на Закарпатті зовсім нема білбордів Бойка — очевидно, місцева опозиція зробила ставку на Олександра Вілкула.

Несподівано для себе закарпатці побачили Арсенія Яценюка з брендом “Народного Фронту”. Багато бордів від Євгена Мураєва, традиційно висять агіт-дошки партії “Наш край”. “Очевидно, усе це — вже проекція на парламентські вибори. Загалом найбільше бордів на Закарпатті у Петра Порошенка, Вілкула та Тимошенко — відтак, саме ці гравці боротимуться за електорат регіону” - каже Шелемба.

Бордів Андрія Садового та Анатолія Гриценка, які займають одну електоральну нішу, на Закарпатті найменше. Хоча були розмови, що Гриценка підтримує Віктор Балога, який користується авторитетом на Закарпатті, але судячи із заяв самого Балоги, це наразі не так. Отже, з ким Балога на цих виборах — ще не ясно.

Лишаються загадкою два типи політичних бордів. Мова про “Слугу народу” — незрозуміло, чи це політична реклама (очікування щодо участі в кампанії Володимира Зеленського), чи реклама однойменного фільму, що в березні стартує на телеекранах. Ще є борди групи “Старі політики” - гасла, які політично орієнтовані на критику системи — але незрозуміло, звідки “ростуть ноги” у цих політичних гасел і хто представляє цих гравців на Закарпатті.

Чернівці: засилля політичних білбордів не спостерігається

Одними з перших у Чернівцях ще влітку, як і по всій Україні, з’явились білборди з рекламою «Нового курсу Тимошенко». Інші обличчя потенційних кандидатів у Президенти України почали з’являтись у Чернівцях вже пізніше. Також багато в Чернівцях і білбордів та сіті-лайтів із зображеннями лідера партії «Наші» Євгена Мураєва. В меншій кількості — реклами «За життя», «Самопомочі» та її лідера Андрія Садового, «Громадянської позиції» з Анатолієм Гриценком, лозунгів з підписом Петра Порошенка. Але загалом, засилля політичних білбордів та сіті-лайтів у місті поки не спостерігається. Живі “відвідини” міста влаштували Юлія Тимошенко (не без скандалу) та Арсеній Яценюк.

Дніпро: альма-матер і майже без політики

Політики, що планують балотуватися на посаду президента, дещо оминали Дніпропетровщину. У жовтні Дніпро відвідала лише Юлія Тимошенко — та й то, за її словами, вона приїхала аби взяти участь в урочистостях з нагоди святкування 100-річчя alma mater лідерки “Батьківщини” - Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара. Принагідно Тимошенко зустрілася з активом “Батьківщини” та іншими прихильниками.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко їздив у Павлоград. Загальних зустрічей він там не проводив, але яскраво “замалювався” на фоні проблем початку опалювального сезону в місті. Якщо говорити про зовнішню рекламу, то помітно більшою на Дніпропетровщині вона є у Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. Чимало сіті-лайтів, особливо у Кам’янському, Сергія Тарути («Країна запрацює», «Повірю кожному»). Значно менше реклами Анатолія Гриценка та Олександра Вілкула, рекламу з яким можна побачити у Кривому Розі, Павлограді та Кам’янському. Друкованої продукції кандидати ще не роздають.

Але у ОПОРІ вже застерегли від загрози зловживання адміністративним ресурсом, публічного позиціонування окремих керівників обласних державних адміністрацій, які фактично починають діяти як агітатори. Серед таких названо, зокрема, й голову Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка.

Львів: реклама “свого” кандидата ближче до тіла

У Львові із своїми передвиборчими програмами побували лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко та нардеп Дмитро Добродомов. Тимошенко зокрема зустрічалася з електоратом у райцентрі Стрий, а у Львові вона вирішила зустрітися з місцевими арт-діячами — театралами, письменниками і видавцями. На розміщених на Львівщині численних білбордах — Тимошенко зі своїм гаслом про новий курс. А взагалі в обласному центрі переважає реклама “свого” кандидата у Президенти — міського голови Андрія Садового із одним словом “Наступний”. Причому без курйозів не обійшлося. Запобігливі комунальники встановили борди навіть по обидва боки входу до одного із міських кладовищ, що, звісно, не пройшло повз увагу місцевих гострословів.

Одеса: у портове місто не зі словом єдиним

Провісником наближення передвиборчої кампанії на Одещині став приїзд і зустрічі з місцевими портовиками та підприємцями Юлії Тимошенко. Очевидно, лідерка "Батьківщини" вирішила не покладатись лише на численні білборди з "Новим курсом...", розміщені вздовж автотрас, а й особисто повправлятись в агітаційній риториці в одному із найкрупніших міст України. І, судячи з усього, не тільки в риториці. Один з прибічників цієї політсили вирішив агітувати не словом єдиним, а відкрив у Суворовському районі Одеси своєрідний агітмайданчик у вигляді магазину продовольчих товарів за зниженими цінами.

Хоча подібних фактів, що можуть свідчити про реальний старт передвиборчої кампанії, небагато. Засобами зовнішньої реклами уздовж автомагістралей, переважно білбордами і щитами, пропагують ідеї своїх лідерів також партії "Опозиційний блок", "Самопоміч", "За життя", БПП "Солідарність", "Наші" та інші. На думку голови облорганізації Комітету виборців України Анатолія Бойка, "поки що нема підстав твердити про явні порушення передвиборчої агітації. Політсили, які готуються до президентського марафону, в основному обмежуються розміщенням білбордів та організаційними заходами з метою формування передвиборчих штабів".

Житомир: чим ближче до столиці, тим більше роботи ліктями

Підготовка до майбутніх президентських виборів розпочалася у Житомирі в жовтні. За півтора місяці в обласному центрі встигли побувати Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко, Руслан Кошулинський разом із Олегом Тягнибоком, Роман Безсмертний, Андрій Садовий, Валентин Наливайченко, Юрій Дерев’янко та Олександр Шевченко. Натомість Арсеній Яценюк відзначився оригінальністю, приїхавши з Міністром інфраструктури Володимиром Омеляном інспектувати ремонт мосту на Житомирщині.

Вулиці Житомира також заполонила політична реклама майбутніх кандидатів у президенти. Зокрема, найбільше на білбордах та сіті-лайтах зустрічаються Юлія Тимошенко, Сергій Тарута, Євгеній Мураєв, Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, трохи менше – лозунги Петра Порошенка та фото Романа Безсмертного, Арсенія Яценюка і Народного фронту, а зовсім мало – Олександра Вілкула та Іллі Киви. Борди з рекламою Мураєва встигли навіть облити фарбою, але їх швидко замінили на нові.

Кандидати розпочали агіткампанію в інформаційних наметах. Беззаперечним лідером нині є Юлія Тимошенко. Інші партії активізують свою діяльність із розповсюдження друкованої продукції безпосередньо перед приїздом до Житомира своїх лідерів.

Щодо районів області, останнім часом особливо активізувався на півночі Житомирщини народний депутат Сергій Пашинський. Очевидно, з прицілом на парламентські вибори. До слова, він працює на окрузі, за яким закріплений нардеп від БПП Володимир Арешонков. При цьому, на багатьох офіційних заходах у тих районах вони присутні разом.

Харків: як у сонному царстві
Передвиборча агітація в Харкові виглядає слабко, що, на думку харківського політолога Валерія Дудка, свідчить про слабкі можливості партій та їхніх лідерів. Наприклад, Михайло Добкін, лідер партії “Християнські соціалісти”, та Євген Мураєв з партії “Наші” обмежились зустрічами з власним активом у вузькому колі.
Зустріч Святослава Вакарчука з харків’янами попри відмову адміністрації Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого надавати співакові приміщення, таки відбулась — в виставковому центрі "Radmir-Expohall". На ній Вакарчук позиціонував себе як громадський діяч і заявляв, що не збирається йти в президенти, але готовий підіймати правову культуру в Україні.
Стосовно агітаційних білбордів, поки що в Харкові такі плакати активно представляє партія “Основа”, яка висунула кандидатом в президенти свого лідера Сергія Таруту, і партія "Наші", що обіцяє Україні, судячи з текстів, новий курс розвитку. Гравці першої лінії на зразок Юлії Тимошенко незабаром не планують приїзд на Харківщину, “обробляючи” наразі західні та південні регіони країни.
Суми: дочасна агітація і чорний піар — вже на вулицях міста

Попри те, що до офіційного старту президентських перегонів залишається більше місяця, на Сумщині відзначається активна діяльність потенційних кандидатів на посаду глави держави. Зовнішня візуальна реклама, зустрічі з виборцями, ефіри на місцевих телеканалах – ось неповний перелік того, в який спосіб майбутні кандидати та їхні команди нагадують про себе виборцям в регіоні. Як розповіла кореспондентові Укрінформу координаторка спостереження за виборами ОПОРИ в Сумській області Ірина Стегній, в Сумах та Конотопі спостерігачі зафіксували білборди та сітілайти із зображенням Юлії Тимошенко, Євгенія Мураєва, Сергія Тарути, Арсенія Яценюка, Анатолія Гриценка, Іллі Ківи, а також символікою та гаслами, що асоціюються з певними ймовірними кандидатами.

Також на Сумщині зафіксували рекламні матеріали з ознаками дочасної агітації. Окрім того, говорить Ірина Стегній, спостерігачі від громадськості зафіксували перші випадки матеріалів у медіа, що можуть мати ознаки «чорного піару». Так, публікація з однаковим заголовком «Через Балогу від Гриценка пішов Добродомов – корупційний скандал розгорається» опублікована у трьох газетах: «Панорама», «Новини Тростянеччини» та «Новий погляд Ромещини». Побачити обличчя деяких потенційних кандидатів можна в інших обласних і районних газетах «Ваш шанс», «Панорама», «Роксолана» (м. Охтирка), «Сільські горизонти» (м. Конотоп), «Новини Тростянеччини», «Рідний край» (м. Буринь).

Листівки, що також можуть мати ознаки «чорного піару» нещодавно з’явились у центрі Сум на вулиці Петропавлівська. Матеріали були надруковані на кольоровому принтері й в тексті та візуальних зображеннях критикують діяльність лідерки ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко та її програму «Новий економічний курс».

Запоріжжя: занято, вільних місць немає!

У Запоріжжі всі рекламні площі були викуплені політиками ще на початку літа. Сьогодні в місті немає жодного вільного борда або ситілайта. Співробітники рекламного відділу однієї з місцевих газет кажуть: учасники виборчої кампанії заздалегідь обговорили, з ким готові "ділити" газетні шпальти, а також чітко визначили список тих, хто ні в якому разі не повинен публікуватися з ними на одному розвороті.

Частіше за всіх в Запоріжжі буває лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко. Він неодноразово відвідував головні підприємства міста та навіть розширив географію відвідувань в райони області. Лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко також приїжджала в Запоріжжя, в рамках свого всеукраїнського туру. Глава фракції політичної партії «Самопоміч» у Верховній Раді Олег Березюк зустрічався із запорізькою молоддю та медиками. Прес-служби Сергія Тарути, Анатолія Гриценка та Олександра Вілкула централізовано розміщують готові матеріали - найчастіше це аналітика або рейтинги. До слова, в Запоріжжі саме борди Вілкула час від часу обливають червоною фарбою.

Миколаїв: газові лічильники - не підкуп, ями на дорозі — не телешоу

У Миколаєві більшість політичних сил (причому не лише опозиційних до влади) наразі активно спекулюють темами підвищення цін на газ та інші комунальні послуги. Зокрема, використовується своєрідна форма «хабарів» виборцю у вигляді газових лічильників, встановлених за бюджетні кошти. У цьому сенсі резонанс викликали дії нардепа Артема Ільюка від партії «Відродження», який використав свої зв’язки та можливості у владній верхівці, щоб виділити з держбюджету субвенцію для придбання квартирних газових лічильників для мешканців округу, де він був обраним народним депутатом. Це викликало обурення не лише у мешканців Миколаєва, а й навіть серед депутатів, які раніше були ідейними союзниками «Відродження». Найбільше бігбордів, які зараз прикрашають місто, присвячені голові ОДА Олексію Савченку, члену партії БПП, а також опоблоківцям Євгену Мураєву і Олександру Вілкулу та Сергію Таруті з партії «Основа».

Щодо візиту політиків у регіон, то за останні кілька тижнів ніхто з помітних фігур не приїздив. Трохи раніше своєю присутністю миколаївців «розважали» Юлія Тимошенко та Олег Ляшко, який в прямому ефірі рахував ями на одній з найгірших автодоріг України Н-11 Миколаїв - Кривий Ріг — Дніпро (проте дорога досі не відремонтована).

Сєвєродонецьк: усі тихо-тихо сидять в своїх агітнаметах

В Сєвєродонецьку кандидатів практично позбавили можливості рекламувати себе на великих рекламних площах. До недавнього часу в Сєвєродонецьку часто можна було наткнутися на бігборди того чи того потенційного кандидата в президенти. Громадянам точно запам’яталася молодиця в окулярах із «новим курсом».

Однак останнім часом передвиборчих наліпок та зображень на вулицях містечка практично немає. Не видно й агітаційних наметів. Правда, керівник відділу комунікацій Сєвєродонецької міськради Сергій Лінник каже, що ляшківці і тимошенківці змагаються у кількості запитів щодо місць встановлення таких наметів («По двадцять за раз»), але на практиці вони зустрічаються в одиничних екземплярах. Місцеві чиновники поки тримаються подалі від передвиборчої метушні.

Тетяна Когутич (Ужгород), Нінель Кисілевська (Львів), Віталій Олійник (Чернівці), Михайло Аксанюк (Одеса), Світлана Лігостаєва (Харків), Михайло Бублик (Севєродонецьк), Алла Мірошниченко (Миколаїв), Сергій Ханін (Суми), Ольга Звонарьова (Запоріжжя), Людмила Блик (Дніпро), Ірина Чириця (Житомир).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-