Слово до людей: Мирослав Маринович

Слово до людей: Мирослав Маринович

Ексклюзив
Укрінформ
У дні, коли над Україною нависла небезпека, Укрінформ публікує слова, сказані відомими людьми, моральними авторитетами, які ви маєте почути

25 листопада україно-російська війна пішла на новий виток: відтепер уже не лише «ихтамнети» і не лише на суходолі: Росія атакує відкрито і на морі. В такі дні нації, яка воює, дуже важлива підтримка – не лише зброєю, але й словом. Відтак Укрінформ поставив відомим людям, тим, кого можна назвати моральним авторитетом нації, кілька нагальних запитань: що сьогодні треба усвідомити, про що не має забувати українець; як за умов, в яких вимушена жити Україна, ми все ж таки не втратимо свободу слова і решту демократичних цінностей, даючи водночас гідну відсіч агресору?

Першим надаємо слово українському дисиденту, учаснику Ініціативної групи “Першого грудня», віце-ректору Українського католицького університету Мирославу Мариновичу.

Ми завжди мали схильність критикувати своїх — спочатку знищуємо свою владу, а потім коримось чужій”

Що має сьогодні усвідомити кожен українець? По-перше, те, що свою свободу і незалежність треба захищати. Треба захищати, тому що ми вже так багато маємо що втрачати. Ми за 20 з лишком років пройшли великий шлях, і було б катастрофічно усе зараз кинути коту під хвіст. Я дуже побоююсь того, що буде чергова хвиля втечі з України через загострення війни. Але треба пам’ятати, що нічого безплатно не дається.

По-друге, у цей дуже тривожний час ми усі маємо пам’ятати, що має бути якась самодисципліна. Мене дуже тривожать масові звинувачення всіх і вся в тому, що все, “прошляпили” Україну, влада нічого не робить... Вони грають на користь Росії.

Я не кажу, що влада не має помилок. Наприклад, вчора мені розповідали, через що проходять наші поранені військові, інваліди в нас в державі, щоб отримати бодай якусь мінімальну допомогу від держави. Це недопустимо! Ми хочемо, щоб наші воїни захищали країну — так захищаймо їх!

Наші багатії з мільярдними мішками... То діліться! Діліться, бо країна в стані війни, країна потребує допомоги. Солдат наш, воїн наш має відчувати, що за ним стоїть ціла держава. І в разі біди уся його родина буде захищена. Це є мій крик до влади — треба щось обов’язково змінювати, бо так далі неможливо.

Як за воєнного стану зберегти свободу слова і демократичні цінності? Я лише можу повторити слова Йосипа Зісельса стосовно ситуації в Ізраїлі — з одного боку, країна постійно, багато десятиліть не виходить зі стану війни, а з іншого — там демократія, і свобода преси, і свобода критики. Нам би треба було придивитися до цього досвіду. Зокрема, в стані війни - так,треба вносити певні обмеження в свободу слова. Я, наприклад, не хочу чути в нинішній України висловлювань про те, що з Росією потрібно миритись, йти їй на поступки. Це злочин таке говорити публічно, такого не можна допускати.

З іншого боку, є небезпека, що влада скористається обмеженнями і буде затуляти рота не в тих випадках, де треба, а в тих, де їй це вигідно. І це теж може стати проблемою. Але хочу нагадати, що в час В’єтнамської війни і в Америці не було повної свободи слова —обмеження були. І цей досвід ми також маємо брати на озброєння. Ми маємо дивитися, щоб ситуація в суспільстві не досягала критичного стану.

Українці завжди мали схильність критикувати своїх. На жаль, така є наша історична традиція — ми знищуємо свою владу, а потім коримось чужій. І щоб цього не сталося зараз, потрібно допустити певну міру критичності, так само, як і певну міру самодисципліни суспільства. І цей баланс ми могли б знайти.

Головне, щоб в нас не домінував “партійний принцип”. Мені розповідали, що визначні українські політики — прізвища мені невідомі — приїжджають до Америки і на запитання, “чи потрібна Україні військова допомога?”, вони відповідають, що “зараз, при цьому керівництві, - не потрібна, але от коли я стану до керівництва — тоді, будь ласка, допоможіть”. Оце вже є зрада України. Це партійний принцип, особистий принцип, який поставлений вище за загальносуспільний інтерес.

Записав Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-