Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ми відповідаємо за тих, кого приручили, або Новації українського законодавства стосовно захисту тварин

Ми відповідаємо за тих, кого приручили, або Новації українського законодавства стосовно захисту тварин

Блоги
Укрінформ
Реалізувати ту мету, про яку ми говоримо – цивілізоване ставлення до тварин

Махатма Ганді свого часу зауважував: “Велич і моральний прогрес нації можна виміряти тим, як ця нація ставиться до тварин”. На жаль, Україна тут аж ніяк не може бути прикладом високої цивілізованості, хоча певні зрушення все ж таки мають місце. Так, п’ять років тому парламентом було зроблено перший крок в наведенні ладу в сфері захисту тварин – ратифікація Європейської конвенції про захист домашніх тварин. На жаль, цей важливий документ поки що не імплементований у наше законодавство.

Тому, 07 листопада 2017 року у Верховній Раді України було зареєстровано проект Закону №7267, основою якого стала ратифікована Україною Європейська конвенція про захист домашніх тварин. Цей проект вперше адаптує українське законодавство до європейських стандартів в частині захисту та поводження з тваринами і при цьому враховує реалії українського сьогодення.

Проект системний, фаховий та збалансований. Він нарешті вводить чіткий та взаємоузгоджений понятійний апарат та гармонізує усе українське законодавче поле, яке регулює відносини між твариною та людиною. Проект дозволить вирішити усі найголовніші питання захисту тварин:

- приведення українського законодавства до європейських стандартів;
- встановлення чітких правил і заборон в утриманні тварин;
- невідворотну відповідальність живодерів та їх пропагандистів;
- поступову та доступну людям реєстрацію та ідентифікацію домашніх тварин;
- легкий пошук власників загублених та покинутих тварин;
- створення повноцінних притулків та передачу тварин у сім’ї (адопцію);
- обов’язкову гуманну освіту для дітей;
- створення інфраструктури для домашніх тварин та їх власників у містах України.

А також визначає роль волонтерів, вводить поняття собака-поводир та зрушить питання створення інфраструктури для тварин та їх власників у населених пунктах. Окремим досягненням проекту є коректний та точний розподіл повноважень і відповідальності щодо тварин між Кабінетом Міністрів, Міністерствами та органами місцевого самоврядування, що є ключовим для практичної реалізації його положень.

Оскільки українське законодавство орієнтується на європейські аналоги, то важливою складовою у підготовці законопроекту стала зміна філософії нашого ставлення до тварин: зміна підходу, який передбачав виключно захист тварин від жорстокого поводження до впровадження філософії забезпечення благополуччя тварин.

Введення такого поняття, як «благополуччя тварин», стане черговим свідченням готовності українського суспільства і держави приєднатися до європейської спільноти, продемонструє сприйняття найсучасніших тенденцій розвитку так званого «права тварин» у цивілізованих державах світу, імплементує в українське законодавство ключові положення та стандарти щодо захисту тварин, що містяться як в міжнародних договорах, так і в актах Європейського союзу, адаптація яких є завданням для України в рамках євроінтеграційного поступу, зокрема й Угоди про асоціацію України з ЄС, що вступила в силу з 1 вересня 2017 року.

Після проходження комітетів і погодження Проект закону №7267 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження ідентифікації та реєстрації тварин з метою посилення відповідального поводження з ними» перебуває на розгляді у Верховної Ради й має бути ухваленим ВР у 1-му читанні. Маю надію, що парламент України підтримає дійсно європейський проект та зможе реалізувати ту мету, про яку ми говоримо – цивілізоване ставлення до тварин.

Колектив розробників:

  1. Олександр  Опанасенко – народний депутат України
  2. Руслан Сидорович – народний депутат України
  3. Олексій Коваленко – засновник експертної платформи ЗооРеформа, голова ГО "Форум ЮА-ВЕТ", експерт групи Муніципальний розвиток Реанімаціного пакету реформ
  4. Ірина Саєнко – юрист-розробник
  5. Ірина Коробко – юрист-міжнародник,  ГО "Юристи за захист тварин"
  6. Сергій Харьков – заступник генерального директора "Київського зоологічного парку"
  7. Марія Трунова – громадська діячка, експертка по роботі з дикими тваринами

Олексій Коваленко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-