Порошенко сподівається, що церковні ієрархи не зволікатимуть із Собором

Порошенко сподівається, що церковні ієрархи не зволікатимуть із Собором

Укрінформ
Президент Петро Порошенко розраховує, що церковні ієрархи не відкладатимуть проведення об’єднавчого Собору та обрання предстоятеля незалежної Української православної церкви, який уже й отримає Томос про автокефалію.

Про це він заявив, виступаючи на міжнародній конференції “Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Після проведення Собору, який, я сподіваюся, церковні ієрархи України і Вселенський Патріарх не будуть відкладати, після обрання предстоятеля Українська церква отримає Томос з підтвердженням своєї духовної незалежності”, - сказав Порошенко.

Водночас Президент запевнив, що він особисто і вся Україна “чітко поділяє” принцип невтручання держави, особливо іноземної, у церковну діяльність.

Порошенко також наголосив, що поява в Україні незалежної православної церкви, визнаної Вселенським Патріархом, порівнюється з проголошенням державної незалежності в 1991 році та є питанням такої ж ваги, як “безвіз”, Угода про асоціацію з Євросоюзом, як боротьба за членство в НАТО та ЄС.

Читайте також: Об’єднавчий Собор може бути проведений до кінця листопада — Парубій

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об’єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Президент Петро Порошенко та Вселенський Патріарх Варфоломій 3 листопада підписали у Стамбулі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-