Суд у справі про держзраду Януковича завершив дебати

Суд у справі про держзраду Януковича завершив дебати

Укрінформ
Оболонський районний суд Києва, який слухає справу про держзраду екс-президента Віктора Януковича, оголосив про закінчення стадії виступів сторін у судових дебатах.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, з клопотанням про повторний допит до суду звернувся платний адвокат Януковича Олександр Байдик.

"Прошу суд повернутися до з'ясування обставин і здійснити виклик і провести допити як свідків Авакова і Наливайченка, потім - провести їх одночасний допит", - сказав Байдик.

Він також просив суд викликати на засідання і допитати як свідків ще ряд осіб.

Натомість прокурори просили залишити це клопотання без розгляду, а Байдику, на заслуховування якого пішла майже година, зробити зауваження.

"Суд ухвалив у клопотанні про відновлення з'ясування обставин відмовити", - зазначив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

За його словами, суд встановив, що у своїй промові Байдик виходив за межі кримінального провадження, а у своєму виступі захисник не проводив аналіз обставин справи, а повторно посилався на покази, які не мають стосунку до предмету дослідження. Зокрема, уточнив головуючий, адвокат посилався на законність дій Авакова та Наливайченка, які у цій справі не притягуються до кримінальної відповідальності, а законність їхніх дій не є предметом розгляду.

"Беручи до уваги, що промова Байдика фактично спрямована на повторення одних і тих самих положень та виходить за межі кримінального провадження, суд вважає за необхідне зупинити його промову", - наголосив головуючий.

Байдик попросив суд усе ж таки дати йому можливість завершити свій виступ у дебатах, інакше захист вважатиме це грубим порушенням права на захист.

Проте суддя зауважив, що промова захисника тривала 9 судових засідань, і він не реагував на зауваження суду.

Читайте також: Держзрада Януковича: у суді тривають виступи сторони захисту

Дев'ятко також заявив, що, оскільки адвокати Януковича Адріана Фозекош, Віталій Сердюк, Богдан Біленко та Ігор Федоренко не з'явилися у суд для виголошення своїх промов, хоча з процесу їх не усували, стадія судових дебатів завершена.

При цьому сторона обвинувачення відмовилася виступити у стадії реплік.

"Суд ухвалив, враховуючи, що стадія реплік не настала, закінчити судові дебати", - підкреслив Дев'ятко.

Він також поставив на обговорення питання щодо погодження дати виступу Януковича з останнім словом.

У цьому зв'язку платний адвокат екс-президента Олександр Горошинський заявив, що для реєстрації його як іноземного адвоката в РФ потрібно місяць-півтора, а може, й більше.

Прокурори у свою чергу зазначили, що Янукович жодного разу не вийшов на зв'язок із судом, хоча розумів, що у будь-який момент його адвокати можуть закінчити промову і настане час для його останнього слова.

"Позиція суду така: суд забезпечить право Януковича на звернення до суду із останнім словом", - заявив головуючий суддя.

Він підкреслив, що наступне засідання, на якому Янукович має виступити з останнім словом, призначається на 19 листопада. Звертаючись до захисників, дев'ятко сказав: "Якщо ви не зможете зареєструватися, на думку суду, це ніяким чином не може вплинути на те, що засідання не відбудеться, оскільки, як зазначив суд, захисники Сердюк і Федоренко вже зареєстровані і зможуть захищати Януковича на території РФ під час його останнього слова, якщо шановні захисники Байдик і Горошинський такої реєстрації не отримають".

Головуючий суддя підкреслив, що суд визначає лише одну дату для звернення Януковича.

"Янукович принаймні двічі викликався до суду для звернення з останнім словом, а саме 12 і 23 жовтря, однак не скористався (цією можливістю - ред.). Тому суд не вважає за необхідне визначати резервні дати. Якщо з тих чи інших причин суд не зможе почути Януковича, якщо Янукович не скористається наданим йому правом, суд іще раз звертає увагу учасників процесу, що у суду виникне обов'язок і право вийти до нарадчої кімнати для ухвалення рішення у справі", - резюмував Дев'ятко.

Після цього він оголосив перерву до 10 години 19 листопада.

Як відомо, екс-президента Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-