Томос для України змінить вікові традиції всього Православ'я – професор Гарварду

Томос для України змінить вікові традиції всього Православ'я – професор Гарварду

Укрінформ
Коли Константинопольський патріархат офіційно оголосить рішення щодо надання Томосу про визнання автокефалії Української православної церкви, це змінить речі, які існували в православ'ї з кінця XVII століття.

Про це розповів у коментарі Укрінформу професор історії України Гарвардського університету Сергій Плохій.

"У християнській церкві в цілому, коли відбуваються такі події, вони мають значення, яке вимірюється не роками, не десятиліттями, а століттями й тисячоліттями. Коли, наприклад була створена Греко-Католицька церква наприкінці XVI століття, її намагалися знищити, але вона відродилася. Тобто ці речі мають дуже глибоку історію", - зауважив науковець.

Те саме, за його словами, відбувається зараз із рішенням про надання Україні Томосу. "Київ формально в очах світового православ'я буде окремою церквою від Московського патріархату. Тобто, змінюється ситуація, яка де-факто, яка існувала фактично з кінця XVII століття. Отже, це (надання Томосу – ред.) є надзвичайно важливим кроком", - наголосив професор Гарвардського університету.

Читайте також: Парубій підписав закон про передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату

Водночас, він зауважив, що цілеспрямована боротьба Української православної церкви за отримання автокефалії розпочалася в 1921 році. "Тож ця мета є на порядку денному вже дуже давно. Але тільки зараз вона наблизилася максимально до свого завершення", - зазначив Плохій.

Тим часом, за його словами, з оголошенням Томосу питання не буде вичерпано остаточно. "У нас є фактично дві незалежні церкви – автокефальна православна і Київський патріархат, але поки без міжнародного визнання. Томос як раз надає це визнання, відкриває дорогу до цього ", - пояснив науковець.

Решта, за його словами, має бути зроблене українськими церквами – вони повинні об'єднатися. "Українські церкви тепер мають показати, що вони можуть об'єднатися, що вони гідні тієї довіри, яка надається їм світовим православ'ям в особі Константинопольського патріархату", - підкреслив професор Плохій. Тим не менше, зміни, які відбуваються зараз в православній церкві, є надзвичайно важливими, підкреслив професор історії України Гарвардського університету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-