Порошенко - про Томос: Це день, який золотими літерами впишуть в історію

Порошенко - про Томос: Це день, який золотими літерами впишуть в історію

Фото
Укрінформ
Президент Петро Порошенко переконаний, що день 11 жовтня, коли Синод Вселенського патріархату прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні, золотими літерами буде вписаний в історію України.

Про це він заявив, виступаючи церемонії посвяти у курсанти нового поповнення Херсонської державної морської академії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Одним і з важливих елементів державотворення є наша українська помісна православна церква. І не 332 роки, а 1030 років - з часу хрещення Русі-України святим рівноапостольним князем Володимиром - Україна не мала своєї церкви. Спочатку ми були в лоні Матері-Церкви Константинополя, потім 332 роки Москва вкрала нашу Незалежність. І на сьогодні вперше українцям повертається мрія. Я думаю, що 11 жовтня - день, коли Синод Вселенського патріархату прийняв історичне рішення про надання українській церкві автокефалії, назавжди золотими літерами буде вписаний в історію України», - наголосив Порошенко.

Робоча поїздка Президента до Херсонської області / Фото: Лазаренко Микола, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, Синод Вселенського патріархату 11 жовтня прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, та обере її предстоятеля.

Читайте також: Порошенко закликає вийти у неділю на Софійську площу з молитвою за автокефалію

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет 11 жовтня висловив переконання, що об'єднавчий архієрейський собор буде скликано найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-