Томос для України: США підтримають рішення у разі його ухвалення

Томос для України: США підтримають рішення у разі його ухвалення

Укрінформ
США підтримають рішення про надання Томосу про автокефалію Української православної церкви у разі його ухвалення.

На цьому наголосив посол з особливих доручень з міжнародних питань релігійної свободи Державного департаменту США Сем Браунбек на зустрічі з Головою Верховної Ради Андрія Парубія, повідомляє прес-служба апарату парламенту.

"На етапі ухвалення рішення про надання Томосу про автокефалію Української православної церкви ми не втручаємося. Але, коли таке рішення буде ухвалене, ми його підтримаємо, і якщо можемо бути корисними на етапі його імплементації, ми будемо раді допомогти", - заявив дипломат.

У свою чергу Голова ВР підкреслив, що сам факт зацікавлення цією темою з боку США і цей приїзд є дуже добрим знаком. Він висловив сподівання, що Україна зможе отримати позитивне рішення щодо надання Томосу про автокефалію вже цього року.

Водночас він підкреслив, що "Путін задіяв усі механізми, аби цього не допустити, бо розуміє глибину питання".

"Гібридна війна Путіна має багато складових, де мілітарна складова важлива, але інформаційна і гуманітарна – не менш важливі, і він використовує ці сфери ефективно і небезпечно. Ми маємо визнати, що, на жаль, він використав релігійне питання як інструмент для агресії проти України", - сказав Парубій.

Він висловив переконання, що Росія використовуватиме релігійне питання для впливу і на парламентські, і на президентські вибори в Україні. Спікер наголосив, що вважає адекватною відповіддю на цей виклик дати можливість українським вірним, які цього прагнуть, об’єднатись у незалежній Українській православній церкві.

Читайте також: Синод Вселенського патріархату може відбутися 9-11 жовтня - речник УПЦ КП

"З листом про підтримку ідеї надання автокефалії Українській Помісній Православній Церкві до Патріарха Варфоломія звернулися всі єпископи Української православної церкви Київського патріархату, всі єпископи Української автокефальної православної церкви, Президент України та Верховна Рада України. Нещодавно Патріарх Варфоломій оголосив, що прийняття рішення про автокефальний статус української церкви є суверенним правом Константинополя", - поінформував співрозмовника Голова Верховної Ради.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні. 19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.

Пізніше Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

2 вересня на Архієрейському соборі в Стамбулі єпископи ухвалили рішення, що Вселенський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

7 вересня Вселенський патріарх призначив в Україну двох екзархів у рамках підготовки до надання автокефалії українській православній церкві.

Фото: rada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-