Загроза “миру”

Загроза “миру”

Укрінформ
Одним з головних принципів російської пропаганди є те, що вона постійно повторюється. 

Це причина її порівняної ефективності для різних цільових аудиторій. Але допитливий розум і гарна пам’ять можуть захистити будь-якого громадянина України. І для цього не треба бути журналістом або великим експертом.

Флешбеки — це корисно і пізнавально

Майже на наступний день після побиття “Беркутом” студентів на Майдані, та однієї з наймасовіших в історії України протестних акцій, що слідувала за ним, влада Януковича та сили, які підтримували відмову від Асоціації з ЄС, оговталися та пішли у контрнаступ проти Революції Гідності, яка тільки ставала на ноги.

Ввечері 8 грудня 2013 року я написав блог про інформаційну спецоперацію, що була розгорнута проти народу України. Одразу після створення і бурхливого зростання Фейсбук-спільнот “ЄвроМайдан” та “ЄвроМайдан SOS” у соціальних мережах з’явилися і почали дуже швидко наповнюватися спільноти під назвою “Мы за Мир” (ще й досі доступні на Facebook).

Головним наративом цієї спільноти було зобразити мітингуючих як тих, хто не хоче працювати, а хоче насильства, заворушень і безладу в країні.

У розкрутку цих спільнот було вкинуто масштабні інвестиції, які навіть позначилися на вітчизняному діджитал-ринку, що одразу стало зрозуміло експертам з контекстної та банерної реклами.

На додачу, були створені спеціальні відео, розміщені на очевидно ботоподібних YouTube-каналах, призначені для демонстрації масовості руху проти Революції Гідності.

Створені були вони настільки бездарно і нашвидкоруч, що “креакли” заливали їх на відео-платформи по декілька разів, виправляючи помилки. Однак, в мене залишився саме вихідний варіант, дивитися на який без сліз неможливо. 

По-перше, зверніть будь-ласка увагу на ноги людей в кадрі, що стоять в першому ряду. Багато з них (ніг) існують без тулубів, але все одно закликають до “миру”. Після того, як я звернув на це увагу в соцмережах, відео швиденько перемалювали.

По-друге, подивіться уважно на рух губ акторів, які промовляють слова “Ми за мир крапка ком! Приєднуйтесь до нас” (мається на увазі сайт-лендінг спільноти — myzamir.com, який на даний момент не працює, але доступний у архівній версії).

До речі, вказаний номер телефону належав компанії ТОВ “АЙТІ БІЗНЕС”
До речі, вказаний номер телефону належав компанії ТОВ “АЙТІ БІЗНЕС”

Достатньо очевидно, що насправді актори говорять “Мы за мир точка ком! Присоединяйтесь к нам”. Тобто, відео спочатку відзняли там, де люди не можуть навіть повторити одну фразу українською, а потім переозвучили.

По-третє, у зйомці відео брало участь не більше 8–10 осіб, яких потім просто “розмножили” у фотошопі настільки “криво”, що ви можете неозброєним оком побачити декілька десятків близнюків та трієнь в одному кадрі. Ця технологія потім масово повторювалася в Криму.

9 грудня 2013 року це відео запостили у Фейсбук-спільноті з одноіменною назвою.

Погортавши цю сторінку, ви зможете пересвідчитися, що це єдиний пост, який зненацька набрав більше 5 лайків та трьох коментарів.

Цікаво й те, що бот-акаунти зроблені виключно для цієї акції, ще й досі висять у мережі з постами за грудень 2013 року (відтоді інвестори й припинили фінансувати цей брак).

Нескромно зазначу, що ці блоги перестали писати після того, як ваш покірний слуга викрив цю оборудку і оприлюднив докази бот-атаки.

Сіквел — завжди дешевше, ніж новий сценарій

Ціною життів наших співвітчизників ми перемогли тоді ці маніпуляції. І в пам’ять про них маємо зробити це ще раз. На щастя для нас, маніпуляції та інструменти їх здійснення не змінюються впродовж років, що свідчить про обмеженість мислення і впертість агресора.

Наратив про “мир”, що нав’язується українському суспільству, має на меті лише одне — переконати українців, що вони самі винні у загибелі своїх побратимів і співвітчизників, а також в тому, що вони повинні повернутися до Кремля навколішках та благати про милість — себто, йти на значні поступки і компроміси.

Наступний великий вибух цього наративу стався тоді, коли великий друг і колега колишнього прем’єра та топ-розвідника Росії Євгенія Примакова (нині покійний, а його сину заборонено в’їзд до України) — Генрі Кісінджер — отримав можливість запропонувати Дональду Трампу свій варіант вирішення “Української проблеми” (звісно, в інтересах своїх російських партнерів).

Для цього Кісінджер запропонував Трампу визнати Крим частиною Росії та продовжити перемовини по Донбасу. Ця ідея народилася ще у серпні 2014 року, коли дві групи експертів (з Росії та США) зустрілися на фінському острові Бойсто, щоб вирішити долю України (дослідження про це).

Наша пісня гарна й нова

Наступний постріл в бік України набоями з “мирною начинкою” пролунав після статті Віктора Пінчука на сторінках The Wall Street Journal.

У цій статті нам також настирливо пропонувалося змиритися зі своєю долею та “піти на компроміси” з гвалтівником української незалежності та міжнародного права — Путіним.

Однак компроміс — це ж процес, який йде з двох сторін. Тому я не зміг втриматися, щоб не запропонувати автору гучного op-ed у WSJ своє бачення шляху до компромісів.

Наш бренд — “мир”

Сьогодні ми стаємо спостерігачами чергової серії цього серіалу про “мир для України”, який пропонують ті, хто робив усе для розв’язання війни з нею. На щастя, вони пропонують його так само недолуго, як і в попередніх серіях.

Така сама бот-атака:

Такі самі меседжі:

Ті самі вимоги: “погоджуйтеся на наші умови припинення агресії — а то буде гірше”.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу щойно оголосив про підготовку найбільших за 37 років військових навчань, в яких візьме участь більше 300 тисяч військових. Що це, як не демонстрація м’язів та залякування перед виборами?

Однак найбільша і найбезкомпромісніша війна відбувається за ваші мізки і майбутнє! Не віддавайте їх без бою…

Дмитро Золотухін, заступник міністра інформаційної політики України

Оригінал статті опубліковано на блог-платформі Медіум

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-