Антикорупційний суд та нацбезпека - Парубій назвав здобутки восьмої сесії

Антикорупційний суд та нацбезпека - Парубій назвав здобутки восьмої сесії

Укрінформ
Ухвалення Законів "Про Вищий антикорупційний суд" і "Про національну безпеку України" є найбільшими досягненнями восьмої сесії Верховної Ради. 

Про це Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив під час підсумкової прес-конференції у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Поза сумнівом, я назву дві ключові речі - це закон про національну безпеку та закон про Вищий антикорупційний суд. Я не стану говорити, що важливіше, тому що питання національної безпеки для країни, яка перебуває у стані війни, яка дає відсіч зовнішній агресії, на мою думку, - це ключове перше питання. І друге, що я назвав, - це Вищий антикорупційний суд. Він мав дуже великий резонанс. Але те, що закон був прийнятий з усіма поправками Венеціанської комісії, я вважаю, в тому числі і моєю особистою заслугою... Ми змогли у другому читанні врахувати усі правки в законі про нацбезпеку, які рекомендувалися нашими партнерами з НАТО, і в законі про Антикорупційний суд - усі поправки від партнерів з Венеціанської комісії", - пояснив Парубій.

Щодо оновлення складу Центральної виборчої комісії, то, на переконання Голови ВР, це має відбутися до початку виборчої кампанії в Україні.

“Переконаний, що ЦВК має бути оновлена чимшвидше. Ми не можемо і не маємо жодного права входити у виборчий сезон зі старим складом ЦВК, це неприйнятно”, - наголосив Парубій.

Водночас він запевнив, що зі свого боку робив усе “можливе і неможливе” для оновлення складу ЦВК ще навесні чи на початку цього літа.

За словами спікера парламенту, ключова дискусія, яка завадила наразі змінити ЦВК, виникла у ВР через розбіжності щодо кількості поданих Президентом кандидатів і тих, які мають бути ухвалені парламентом, тобто щодо 14 і 13 осіб відповідно.

“У тому і була дилема, тому що виникало питання, а кого треба відсіяти. І від того наростала недовіра всередині залу, що когось доведеться відсіяти, і зробити це непублічно, зробити це нечесно. І кожна фракція, особливо з малих опозиційних фракцій, боялася, що власне щодо них будуть зроблені ці дії. І тому вони просили прозорості й зрозумілості в цьому питанні”, - пояснив Голова ВР.

Водночас Парубій нагадав, що фракція “БПП” вже оголосила про відкликання одного зі своїх кандидатів до ЦВК, і це рішення відкриває можливість для оновлення Центрвиборчкому, але вже восени.

Читайте також: Спікер ВР назва "дедлайн" для Виборчого кодексу

Він розраховує, що таке рішення щодо ЦВК може бути ухвалити у вересні.

Як повідомлялося, 7 червня Верховна Рада ухвалила Закон «Про Вищий антикорупційний суд», яким визначаються засади організації та діяльності Вищого антикорупційного суду, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантії їх діяльності.

Новий Закон України "Про національну безпеку" набув чинності у неділю, 8 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-