Дуда прибув до Луцька для вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії

Дуда прибув до Луцька для вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії

Фото
Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда прибув у неділю вранці до Луцька.

Він бере участь заходах, приурочених до 75-ї річниці Волинської трагедії 1943 року, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Глава польської держави бере участь у жалобному богослужінні в кафедральному костелі святих апостолів Петра і Павла в Луцьку. Після богослужіння Дуда планує передати місцевому священику римо-католицької церкви Віталію Скомаровському пам'ятний хрест на вшанування загиблих поляків.

У Луцьк приїхав польський президент / Фото: volyn24

Після цього, як повідомляє канцелярія президента Польщі, Дуда відвідає одне із сіл на Волині та покладе вінок на цвинтарі - "на місці безіменного поховання у братській могилі вбитих поляків".

Одночасно з цим Президент України Петро Порошенко прибуде в неділю з робочим візитом на південний схід Польщі, де у неіснуючому сьогодні українському селі Сагринь урочисто відкриє Меморіал пам'яті українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році. У березні 1944 року тоді з польських рук загинуло 660 українців.

Читайте також: Волинська трагедія була трагедією двох народів - політолог

Президент України візьме участь у богослужінні за загиблими українцями, а також зустрінеться з представниками української громади Польщі.

Порошенко відвідає також Волинську область з метою участі у заходах із вшанування пам'яті українців - жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років.

Як інформувало раніше агентство, за інформацією джерела в МЗС України українська сторона пропонувала здійснити вшанування полеглих українців та поляків разом. Проте польська сторона відмовилася.

У Польщі 11 липня відзначають Національний день пам’яті польських жертв геноциду, "вчиненого українськими націоналістами", на Волині в 1943-1944 роках.

Як відомо, в Україні та Польщі різне ставлення до подій на Волині та у Східній Галичині 1943-1944 років. Сейм Польщі назвав Волинську трагедію геноцидом польського народу, українські історики це заперечують. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі вважають, що в результаті етнічних чисток загинуло понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та до 20 тис. українців.

Перше фото: Igor Smirnov / KPRP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-