Створити

Створити "живий щит" під Луганською СБУ бойовикам допомагала обласна влада - Парубій

Укрінформ
Силове звільнення приміщень управлінь СБУ, захоплених бойовиками у квітні 2014 року, унеможливлювалося присутністю великої кількості цивільних, а також тим, що керівництво обласного УМВС саботувало рішення Антитерористичного центру.

Про це заявив Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час допиту як свідок у справі екс-керівника фракції "Партії регіонів" Олександра Єфремова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вважаю, що був саботаж цілих підрозділів під час тих подій, коли Антитерористичний центр затверджував план проведення антитерористичної операції і звільнення (приміщень. - ред.) Служби безпеки України. Я був свідком, коли цілі підрозділи саботували рішення. Я пригадую, одного разу після подібного рішення, яке було нами прийняте, полк Внутрішніх військ, який мав забезпечити очищення території від цивільних людей, сказав, що не може залишити місце свого розташування, бо заблокований пікетувальниками. Коли я через "афганців" з'ясував, яким чином відбувалося це "пікетування", мене поінформували, що там стояли п'ять чи шість жіночок старшого віку з плакатами", - сказав Парубій. 

Він пояснив, що антитерористична операція здійснюється в кілька етапів, першим з яких є оповіщення місцевих жителів, другим - відтіснення цивільних від місця її проведення, у цьому випадку - будівлі Луганської УСБУ. Тільки після цього спецпризначенці могли зайти до приміщень.

За словами спікера, перебування цивільних біля і всередині будівлі унеможливило ефективне проведення антитерористичної операції, оскільки, за оцінками спецпризначенців, при штурмі могли загинути від 70 до 100 осіб, які не мають стосунку до бойовиків.

Наявність же цілодобових пікетів і регулярних мітингів під будівлею УСБУ бойовики, за словами Парубія, забезпечили завдяки тодішній обласній владі. Голова ВР розповів, що проросійські бойовики регулярно спілкувалися телефоном з головою Луганської облради Валерієм Голенком, який допомагав їм вирішувати питання з харчуванням, спальниками, наметами тощо. Бойовики також обговорювали з ним проведення на площі ярмарку та дитячого свята, що створило б додатковий "живий щит" для озброєних зловмисників.

Сьогодні Старобільський районний суд Луганської області завершив допит Парубія, який відбувався 5 та 6 липня за допомогою відеозв'язку. Голова ВР відповів на питання прокурорів та адвокатів, зокрема розповів про свою поїздку в Луганськ у квітні 2014 року, коли там сталося захоплення будівлі обласного Управління СБУ.

Читайте також: Немає жодних підстав для дочасних парламентських виборів - Парубій

Як повідомляв Укрінформ, екс-голову фракції "Партії регіонів" Олександра Єфремова обвинувачують в організації захоплення будівлі Луганської ОДА; у пособництві в захопленні Управління СБУ в Луганській області; у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України; в організаційному сприянні створенню та діяльності угруповання "ЛНР"; державній зраді.

Справу розглядає Старобільський райсуд Луганської області.

Фото з выдкритих джерел.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-