Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Стажуванням молодь переймає наш досвід, а ми, держслужбовці, вчимося у них

Стажуванням молодь переймає наш досвід, а ми, держслужбовці, вчимося у них

Блоги
Укрінформ
Стажери не займалися виключно технічною роботою, а були повноцінними членами команди #Депком

Сьогодні в уряді прагнуть не тільки надати молоді шанс здобути перший серйозний досвід роботи, а й власним прикладом хочуть довести, що брати на роботу студентів та випускників варто, бо вони здатні змінювати на краще як сферу державного управління, так і бізнес.

Майже 10 років тому, ще під час моєї роботи керівником інформаційно-комунікаційного підрозділу в Мінекономіки чимало студентів спробували "смак" стажування зі мною. Стажування в #Депкомі Секретаріату Кабінету Міністрів (Департамент інформації та комунікацій КМУ – ред.) активно розпочалося у березні 2017 року, після того, як державний секретар КМУ Володимир Бондаренко надав імпульсу цій творчій роботі, підписавши наказ про порядок стажування молоді, яка не перебуває на посадах державної служби.

У вільний від навчання час хлопці та дівчата приходять до нас за новими навичками. Процедура організації стажування в Секретаріаті КМУ визначена спеціально прописаним порядком, який визначений наказом.

До речі, за ініціативи керівництва Секретаріату або керівників навчальних закладів, підприємств, установ, організацій або молодіжних громадських об’єднань стажування може здійснюватися строком до шести місяців.

Студенти вищих навчальних закладів також можуть пройти у нас виробничу практику. Засади організації та проходження практики визначені положенням про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України (наказ Міністерства освіти України від 8 квітня 1993 р. № 93). Проходження практики здійснюється на підставі договору.

За цей короткий час саме у Депкомі уряду стажування або виробничу практику пройшли студенти Національного університету «Києво-Могилянська академія», Київського університету імені Бориса Грінченка, а також слухачі Національної академії державного управління при Президентові України. Усього 8 студентів.

Хлопці та дівчата були залучені до всіх аспектів роботи Департаменту. Це участь в організації заходів, що проводилися Депкомом у рамках роботи урядової комунікаційної стратегії #єдинийголос, зокрема, опрацювання запитів на інформацію, моніторинг веб-сайтів органів виконавчої влади на предмет проведення електронних консультацій із громадськістю, написання прес-релізів, організація роботи з пресою, підготовка брифінгів, прес-конференцій.

Стажери не займалися виключно технічною роботою, а були повноцінними членами команди #Депком. Зокрема, студентки Національного університету «Києво-Могилянська академія» активно долучилися до організації II Всеукраїнського форуму з державних комунікацій #єдинийголос у жовтні 2017 року. Це масштабна дводенна подія, участь у якій взяло близько 150 урядових комунікаційників з усієї України та спікерами на якій виступили понад 20 авторитетних українських та закордонних експертів з комунікацій, амбасадорів громадянського суспільства, лідерів думок та представників ЗМІ. І цей захід було організовано в тому числі завдяки старанням молодих спеціалістів Поліни Драч та Катерини Миргородської, які зараз уже є випускниками НаУКМА.

Звісно, наведений приклад далеко не єдиний. Завдяки зусиллям молодих спеціалістів створено анімаційні відеоролики щодо реалізації в Україні міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» та Закону України «Про доступ до публічної інформації», а також розроблено логотип для Тижня Відкритого Уряду, що проходив з 7 по 11 травня 2018 року. Усі ці матеріали були використані під час заходів за участю прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та розповсюджені у соціальній мережі Facebook.

Працювати зі студентами цікаво, приємно та весело. Дуже сподіваюся, що в іпостасі наставника мені вдалося зробити позитивний внесок у формування практичних знань і навичок, а особливо підходів і світогляду. Я щаслива, бо вже мала змогу стати свідком формування особистостей, радію їхнім успіхам. Студенти, які стажувалися у Депкомі, теж поділяють мій оптимізм щодо нашої взаємодії. Так, за словами Катерини Миргородської, випускниці Національного університету «Києво-Могилянська академія» стажування допомогло їй зрозуміти цінність та силу командної роботи. Бо на її думку за постатями публічних осіб, що займаються розбудовою країни, стоять зусилля десятків, а то й сотні непомітних, проте не менш важливих держслужбовців.

Для Поліни Драч, випускниці НаУКМА стажування в Депкомі дало їй можливість набути масштабнішого погляду на проблеми та виклики. За кожною дрібною деталлю – бачити їх стратегічне значення та вплив. За спогадами студенток четвертого курсу Київського університету імені Бориса Грінченка Вікторії Коваль та Ірини Ситник вони відчували шалену підтримку: спільно створювали нові ідеї та образи, на будь-які запитання моментально отримували ґрунтовну, професійну відповідь. Це був не лише крутий досвід, а й відчуття причетності до чогось важливого і масштабного. На думку Аліни Листової, випускниці Національної академії державного управління при Президентові України, проходження стажування сприяло підвищенню її професійної компетенції та розвитку власних ділових якостей. Отримані знання та навички дали можливість застосовувати їх у подальшій практичній роботі. Дуже корисними виявились фахові рекомендації щодо підготовки до написання магістерської роботи.

Але не лише стажери переймають наш досвід, а й ми, державні службовці, багато чому вчимося у них. Молода енергія, сучасне мислення та погляд із зовні дуже важливі для будь-якої організації, а особливо для державних структур. Студенти і стажери, з цього погляду, можуть бути надзвичайно цінним активом.

Найближчим часом у Депком прийде нова хвиля стажерів, а на осінь чекаємо нових практикантів із ВНЗ. Враховуючи попередній позитивний досвід, рухаємося вперед і маємо амбітні плани на майбутнє. Так само як й урядові комунікації, практика – двосторонній процес.

Роксолана Стадник, керівник Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-