Порошенко і Путін домовилися про візити омбудсменів до ув'язнених

Порошенко і Путін домовилися про візити омбудсменів до ув'язнених

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, під час якої було домовлено надати змогу уповноваженим з прав людини обох країн відвідати ув'язнених громадян.

Про це повідомляє офіційне інтернет-представництво Глави Української держави.

"Президент України Петро Порошенко наголосив на важливості якнайшвидшого звільнення українських політв’язнів, утримуваних в Росії та на окупованих територіях. Глава Української держави звернув увагу на голодування українців та висловив занепокоєння погіршенням їхнього стану здоров’я", - йдеться у повідомленні.

Сторони домовилися, що найближчим часом уповноважені з прав людини обох країн відвідають ув'язнених громадян, зазначили в представництві Порошенка.

Читайте також: За чотири роки до Сенцова жодного разу не пустили консула

Як повідомлялося, український режисер і політичний в'язень Олег Сенцов, засуджений російським судом до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у "терористичній діяльності" на території анексованого Криму, 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у РФ.

24 травня із солідарності з ним оголосив голодування засуджений у РФ український солдат Олександр Шумков.

31 травня оголосив голодування засуджений до 10 років ув'язнення за однією справою із Сенцовим Олександр Кольченко, вимагаючи звільнити режисера. Утім, 7 червня, через погіршення стану здоров'я, він змушений був припинити акцію.

8 червня засуджений у Росії Станіслав Клих оголосив голодування. Клиха засудили у травні 2017 року до 20 років тюрми за звинуваченням у вбивстві російських військових під час російсько-чеченської війни у 90-х роках.

Український активіст Володимир Балух голодує з 19 березня на знак протесту проти рішення підконтрольного Росії кримського суду, який визнав його винним у зберіганні боєприпасів і засудив до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штрафу у розмірі 10 тисяч рублів (близько 4600 гривень). Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України у дворі свого будинку.

Нині в Росії й анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-