Чи є Вишинський журналістом, а «РІА Новини Україна» – ЗМІ?

Чи є Вишинський журналістом, а «РІА Новини Україна» – ЗМІ?

Укрінформ
І чи був комерсант Вишинський «заявленим» кореспондентом, який мав «весь пакет українських документів»?

Убивство журналіста Аркадія Бабченка, яке не вдалося, могло стати для Кремля хорошим приводом для продовження волання про Україну як таку собі “failed state”, неспроможну захистити громадян, з рівнем насильства, “гіршим за Африку”, з відсутністю свободи слова і переслідуванням журналістів. Воно й стало – але лише на один день. 

На щастя, спецоперація СБУ зберегла як життя журналіста – непримиренного критика путінського режиму, так і нівелювала іміджеві та репутаційні ризики для України, які провокувала російська сторона. 

Утім, горлати про “спроби київського режиму силовими методами задушити будь-які прояви об’єктивності”, "правове свавілля, безпринципну боротьбу з будь-яким інакомисленням, які панують в Україні” (за версією МЗС РФ) – російська пропагандистська машина вочевидь продовжить. З акцентом на іншу справу – арешт керівника “РІА Новини Україна” Кирила Вишинського.

Затримання Вишинського у Києві 15 травня 2018 року та, по-суті, злам одного з вузлів цієї величезної машини, відразу викликало бурхливу реакцію Росії. 

Однією з перших на арешт та обшуки в Києві відреагувала головред МІА “Росія сьогодні” і телеканалу Russia Today (RT) Маргарита Симоньян. “Увірвалися в наш офіс”, – написала вона у своєму “Твіттері”, коментуючи обшуки в “РІА Новини Україна” в українській столиці.

І змусила багатьох українських журналістів ламати голову та шукати в Інтернеті: може, справді, правоохоронці проводять обшуки не лише  в “РІА Новини Україна”, а й в офісі підсанкційних “Росія сьогодні” і Russia Today в Києві, про який чомусь ніхто не знає і якийсь чомусь продовжує вільно працювати? Чи ж “РІА Новини Україна” насправді є не окремим українським медіа, а офісом заборонених в Україні пропагандистських ЗМІ країни-агресора? 

Дещо згодом Симоньян все ж зрозуміла “прокол” у своїй першій реакції, і почала писати, що ресурс “РІА Новини Україна” “юридично з нами не пов’язаний, але є нашим інформаційним партнером”.

Свідомо чи ні, вніс плутанину і представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, який 15 травня поспішив висловити занепокоєння з приводу “рейду Служби безпеки України на офіси російського державного інформаційного агентства “РІА Новини” і телеканалу RT” у Києві,  а також обшуків у домівках журналістів та їхніх “арештів”. Дезір чітко говорив про представництва російських ЗМІ в Україні та закликав українську владу “утримуватися від накладання необґрунтованих обмежень на роботу іноземних журналістів”. “Я нагадую, що згідно з Гельсінським заключним актом, держави-учасниці ОБСЄ взяли на себе зобов'язання полегшити умови, за яких журналісти однієї держави-учасниці здійснюють свої професійні обов’язки в іншій державі-учасниці. Це стосується акредитації журналістів та кореспондентів іноземних ЗМІ”, – заявив він.

Припустимо, що головний захисник ЗМІ в ОБСЄ трохи не розібрався і трохи необізнаний. Адже був арешт, а не “арешти”; обшуки та слідчі дії, а не “рейд”; ресурс “РІА Новини Україна”, а не офіси російських інформагенства “РІА Новини” і телеканалу RT. Як і не було іноземних журналістів, які “здійснюють свої професійні обов’язки в іншій державі-учасниці”. Як і, власне, для роботи в Києві не потрібно акредитації журналістів та кореспондентів іноземних ЗМІ. 

Водночас МЗС РФ у своїй заяві від 17 травня щодо арешту Вишинського обмежилося тим, що скупо написало про “керівника “РІА Новини Україна” К.Вишинського”, не вказуючи на російську чи українську природу “ЗМІ” та “журналіста”.

Читаючи ці відгуки про “наступ на свободу слова” в Україні, втім ми так і не змогли отримати ясності – хто ж такий Кирило Вишинський – український чи російський журналіст, а “РІА Новини України” – українське чи російське ЗМІ?  І чи, власне, ЗМІ взагалі?

Наратив російської сторони щодо Вишинського, головним чином, зараз іде в руслі того, що він – український журналіст і працював в українському ЗМІ, хоча й “має російське громадянство”. “Кирило Вишинський – український журналіст, і працював він в українському засобі масової інформації. Він дійсно має російське громадянство, і його ЗМІ було нашим партнером дійсно”, – заявила та ж Симоньян 20 травня в ефірі телеканалу ТВЦ.

Втім, у той же день, в ефірі у пропагандиста Соловйова речник МЗС РФ Марія Захарова, коментуючи обшук у “РІА Новини Україна” та затримання Вишинського, безупинно говорила про... МІА “Росія сьогодні” і кореспондента “МІА Росія сьогодні” в Україні. Підкреслюючи і наголошуючи на “бездоганній юридичній оформленості” такої діяльності. 

“Справа в тому, що кореспондент МІА “Росія сьогодні” в Україні працював як заявлений кореспондент і саме його журналістська діяльність, а не яка-небудь інша, стала приводом для обшуків, а потім арештів”, – заявляла Захарова.

При цьому цинічно проводячи “принципову різницю” в ситуаціях незаконно арештованого у Москві українського журналіста Романа Сущенка та Вишинського: “Сущенко ні до, ні під час перебування на території РФ жодного разу не заявляв в юридичній площині про свої повноваження в якості журналіста. Тому будь-які порівняння Сущенка з кореспондентами МІА “Росія сьогодні" в Україні просто безпідставні, не за якимось моральним високим стандартам, а просто в юридичній площині". 

За словами речниці російської дипломатії, “журналісти МІА "Росія сьогодні" не те що не приховували, а мали весь пакет саме українських документів на здійснення своєї діяльності. Вони були заявлені, вони підписували свої матеріали, проводили заходи на своєму майданчику.

А наприкінці Захарова взагалі заявила про якесь міфічне агентство “МІА “Росія сьогодні” в Україні: “МІА Росія сьогодні” на території України – це агентство було партнерським агентством для російського агентства “Росія сьогодні”...

Укрінформ вирішив з’ясувати: який же статус має “РІА Новини Україна” і чиїм же журналістом є Вишинський – російським чи українським, зважаючи, що 15 травня 2018 року Слідчий комітет РФ порушив справу “про незаконне затримання та притягнення до кримінальної відповідальності головного редактора РІА Новини України Кирила Вишинського”, який, за даними цього ж СК, отримав громадянство РФ у вересні 2015 року. 

Отже. Якщо зайти на сам сайт “РІА Новини Україна”, то встановити якусь інформацію про ресурс неможливо – рубрика, яка розповідала б, що це за ЗМІ перед нами, відсутня. Вказано лише контакти: бюро і прес-центр – м. Київ, вул. Шота Руставелі, 16. На сторінці ресурсу в Facebook, до речі, вказані інші контакти – м. Київ, вул. Інститутська, 28А.

Така “скромність” є зрозумілою.  Адже до початку російсько-української війни у 2014 році ресурс працював як офіційно зареєстроване в Україні представництво федерального державного унітарного підприємства "Российское агентство международной информации "Российское информационное агентство (РИА) "Новости"  (ФГУП РАМИ "РИА "Новости").  Втім, 9 грудня  2013 року в рамках підвищення ефективності пропагандистських ЗМІ РФ указом Путіна відбулася ліквідація ФГУП РАМИ "РИА "Новости" та створення на його базі іншого федерального державного унітарного підприємства – “Міжнародного інформаційного агентства “Росія сьогодні” (ФГУП МИА “Россия сегодня”), яке очолив достатньо відомий українцям путінський лизоблюд Дмитро Кисельов. “РІА Новини” стали ж одним із продуктів величезної медіагрупи МІА “Росія сьогодні”.

Згідно з даними “Роскомнагляду”, “РІА Новини” з 8 квітня 2014 року зареєстровані як “інформаційне агентство” та “мережеве видання”. Засновник – федеральне державне унітарне підприємство “Міжнародне інформаційне агентство “Росія сьогодні” (ФГУП МИА “Россия сегодня”).

Очевидно, що після ліквідації ФГУП РАМИ "РИА "Новости" вже не може йти мова і про якесь представництво цього вже неіснуючого підприємства в іноземній країні. Для легальної роботи в Україні потрібно було вже реєструвати представництво федерального підприємства “МІА “Росія сьогодні” (знаходиться під санкціями згідно з рішенням РНБО України від 28 квітня 2017 року.).

Укрінформ звернувся до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України за інформацією – чи зареєстровано в Україні ресурс “РІА Новини Україна” (“РИА Новости Украина”) як представництво іноземного підприємства, або ж чи зареєстровано в країні представництво ФГУП МИА “Россия сегодня”.

МЕРТ надав нам перелік представництв російських засобів масової інформації, які зареєстровані в Україні станом на 23.05.2018 року: 

Згідно з ним, 3 лютого 2006 року в м. Києві, за адресою: вул. Станіславського, 3, оф. 50, було зареєстровано представництво «ФГУП РАМИ РИА НОВОСТИ”, керівник – Микола Бородін. 

Представництва ж МІА “Росія сьогодні”, про бездоганну юридичну оформленість якого в Україні так напористо розповідала та ж Захарова, немає. 

То, можливо, “РІА Новини Україна” – це все ж таки українське ЗМІ, як про те говорить Симоньян? 

Щоб отримати відповідь на це запитання, Укрінформ звернувся із запитом до українського Мін’юсту – чи зареєстрований ресурс “РІА Новини Україна” (“РИА Новости Украина”) в Державному реєстрі друкованих ЗМІ та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності, а також чи є Кирило Вишинський серед засновників інших ЗМІ в Україні. Відповідь не здивувала: “Повідомляємо, що відповідно до відомостей, що містяться у Реєстрі, запитувана Вами інформація відсутня”.

Таким  чином, ресурс “РИА Новости Украина” на сьогодні не є зареєстрованим засобом масової інформації. Ані українським, ані російським, яке має бути зареєстроване згідно з українським законодавством. 

Очевидно лише те, що контент сайту є явно антиукраїнським: навіть без лінгвістичної експертизи усім, хто його відвідає, зрозуміло, що низка публікацій на ньому прямо виправдовують агресію Росії проти України, анексію Криму, розпалюють міжнаціональну ворожнечу в Україні. 

Не варто говорити і про те, що керівник “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський нібито є журналістом.  І тим більше, чи мав “заявлений” кореспондент “весь пакет українських документів”.

Професійно він є комерсантом, будучи засновником та власником низки компаній (за даними СБУ, з усіма ознаками фіктивності), які хоча й займалися навколомедійною діяльністю, втім, не пов‘язані з прямою журналістською діяльністю. Одна з компаній – ТОВ “Інтерселект”. Вид діяльності – обробка даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність. 

За даними СБУ, саме це товариство з обмеженою відповідальністю і діяло під брендом “РИА Новости Украина” (“РІА Новини Україна”). Співробітники ж його були оформлені як ФОПи, а зарплату отримували через шахрайські схеми з ухиленням від сплати необхідних відрахувань.

Згідно з даними спецслужби, для прикриття своєї діяльності керівництво МІА “Росія сьогодні” використало схему через укладання договору про співпрацю між ТОВ “Інтерселект” та компанією з ознаками фіктивності у столиці Белграді (Сербія), яка щомісяця переказувала майже 53 тис. “російських” євро. Наявні у матеріалах справи дані бухгалтерської звітності свідчать, що гроші використовувалися на потреби “РІА Новини Україна”, кошторис якого затверджувався безпосередньо в центральній редакції федерального бюджетного підприємства МІА “Росія сьогодні”.

Оперативники Служби безпеки зафіксували, що навесні 2014 року Вишинський виїхав до АР Крим, де за завданням керівництва МІА “Росія сьогодні” взяв особисту участь у пропагандистських акціях, спрямованих на підтримку анексії та приєднання півострова до РФ. Після повернення до Києва він залучив підпорядкованих журналістів для виготовлення матеріалів на користь терористичних організацій “Л/ДНР”. Таким чином, як стверджують у СБУ, очолюючи фактично підпільне  представництво рупора пропаганди держави-агресора МІА “Росія сьогодні”, Вишинський брав активну участь у підривних інформаційних акціях у межах проведення гібридної війни проти нашої держави.  

Треба визнати, працював справді ефективно, за що у квітні 2014 р. був відзначений міністром оборони РФ медаллю “За возвращение Крыма”, а в травні 2014 р. – закритим указом президента РФ нагороджений медаллю “За заслуги перед Отечеством”.  

Наразі Вишинський обвинувачується у державній зраді. У СБУ запевняють, що мають й інші докази скоєння злочину, окрім презентованих на брифінгу після обшуків та затримання.

Чекатимемо подробиць судового засідання. 

P.S. Удень 1 червня під час судового засідання в Херсоні Кирило Вишинський заявив, що виходить з українського громадянства, просить вважати себе громадянином РФ та звернувся до Путіна з проханням допомогти у звільненні.

Василь Короткий, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-